Η επίσκεψη του υπουργού Εφοδιασμού στη Βαρβάκειο, το 1950, για επιθεώρηση και άγρα ψήφων. Ζύγι με την οκά και 750 δραχμές για ένα αυγό

Η επίσκεψη του υπουργού Εφοδιασμού στη Βαρβάκειο, το 1950, για επιθεώρηση και άγρα ψήφων. Ζύγι με την οκά και 750 δραχμές για ένα αυγό
Το 1950 η Βαρβάκειος Αγορά, όπως και στις μέρες μας, φορούσε τα γιορτινά της και ήταν ο πόλος έλξης για τους Αθηναίους.

Η διαφορά με σήμερα είναι ότι τότε δεν υπήρχε Υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου που φρόντιζε τα των τιμών αλλά Υπουργείο Εφοδιασμού, το ζύγι γινόταν με την οκά (μια οκά ήταν 1.282 γραμμάρια) και ο κόσμος πλήρωνε σε πληθωριστικές δραχμές.

Παραμονή Χριστουγέννων οι Αθηναίοι κατέκλυζαν τους δρόμους της Αθήνας για σουλάτσο και φυσικά τα ψώνια από τη Βαρβάκειο. Οι πιτσιρικαρία της εποχής ευελπιστούσε στην καλή διάθεση των περαστικών για έξτρα χαρτζιλίκι από τα κάλαντα.

1950

Αθήνα, 1950-1960. Φωτογραφία, Κώστας Μεγαλοκονόμου / Μουσείο Μπενάκη-Facebook

Ο αρμόδιος Υπουργός με την απαραίτητη κουστωδία υπηρεσιακών παραγόντων επισκέφθηκε την Βαρβάκειο Αγορά για να σιγουρευτεί ότι υπήρχαν τρόφιμα για να γεμίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Αθηναίων.

Προφανώς το  αν είχαν οι πολίτες χρήματα να ψωνίσουν δεν ήταν στις αρμοδιότητές του. Φρόντιζαν άλλωστε οι μετανάστες που έστελναν τα εμβάσματα ανελλιπώς από την ξενιτιά.

Οι υπόλοιποι μπορεί να μετανάστευαν μέσα στο 1951 καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να θρέψει τον πληθυσμό της και η εποχή των δημοσίων έργων στο τέλος της δεκαετίας που άνοιξε τις δουλειές αργούσε ακόμη.

1950

Από Αρχείο του ΔΟΛ, φύλο της 23/12/1950

Όπως διαβάζουμε στο φύλο της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» της 23ης Δεκεμβρίου του 1950, κατά την επιθεώρηση ο υπουργός ενημερώθηκε επακριβώς για τις ποσότητες κρεάτων και πουλερικών που διατέθηκαν στην αγορά: «90.000 οκάδες νωπών βοοειδών, 100.000 οκ. αμνών γάλακτος, εν συγκρίσει προς 5.000 πέρισυ, 36.000 οκάδες γαλοπούλες, 70.000 χοιρινά, 9.000 φρέσκα κοτόπουλα και 280 τόνους κατεψυγμένα».

1950

Αρχείο ΔΟΛ 23/12/1950

Το μακρινό 1950 «αι τιμαί των κρεάτων είχον ως εξής: Αμνός γάλακτος 30.000 δραχμές, κατεψυγμένον 13.400, βοδινόν νωπόν Τουρκίας 13.100, εγχώριον 19.000, μοσχάρι γάλακτος 22.000».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ από «Τα ΝΕΑ» εκείνη την εποχή που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο facebook «τα αυγά ετοιμώντο 750 δραχμές έκαστον, εγχώρια ολίγα όμως 900 δραχμές και τα ημέρας άφθονα 1.500 δραχμές έκαστον, 40.000 το μανούρι και η παρμεζάνα, οι κουραμπιέδες περί τας 40.000 και τα μελομακάρονα περί τας 32.000 κατ΄οκάν».

1950

Βαρβάκειος αγορά. Αθήνα, 1950-1960. Φωτογραφία, Κώστας Μεγαλοκονόμου / Facebook Μουσείο Μπενάκη

Οι φωτογραφίες είναι από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη που κυκλοφορούν στην σελίδα του στο Facebook

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο ιχθυοπώλης που πούλαγε ακόμα και γαλοπούλες. Τα μυστικά της ψαραγοράς και το φλέρτ των εμπόρων με τους πελάτες στην οδό Αθηνάς. Το ραντεβού με τους ξενύχτηδες

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu