Η επίθεση στο Κάιρο με θύματα 18 Έλληνες τουρίστες. Τους γάζωσαν στο δρόμο πιστεύοντας ότι είναι Ισραηλινοί

Η επίθεση στο Κάιρο με θύματα 18 Έλληνες τουρίστες. Τους γάζωσαν στο δρόμο πιστεύοντας ότι είναι Ισραηλινοί

18 Απριλίου 1996, λίγο πριν τις 8 το πρωί. Τέσσερις φανατικοί ισλαμιστές με καλάσνικοφ έφτασαν με ένα άσπρο βαν έξω από το ξενοδοχείο “Europa” στο Κάιρο. Αφού φώναξαν “Αλλάχου Ακμπάρ“, άνοιξαν πυρ στο δρόμο και σκόρπισαν τον όλεθρο.

Δολοφόνησαν 18 Έλληνες τουρίστες, 14 από τους οποίους γυναίκες. Όλοι τους ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πούλμαν, για να επισκεφθούν τις πυραμίδες και μετά την Αλεξάνδρεια.

Στη συνέχεια, οι τρομοκράτες εισέβαλαν στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, όπου δολοφόνησαν μία γυναίκα. Μετά απείλησαν έναν οδηγό λεωφορείου που προσπάθησε να τους παρεμποδίσει, μπήκαν στο βαν τους και τράπηκαν σε φυγή.

Εκτός από νεκρούς, προκάλεσαν τον τραυματισμό 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων και έναν υπάλληλο του “Europa“. Οι σφαίρες των καλάσνικοφ διαπέρασαν το παρμπρίζ του λεωφορείου και ακολούθησαν στιγμές πανικού και τρόμου.

Λίγες ημέρες μετά, η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση “Αλ Γκαμάα Αλ Ισλαμίγια” ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση.

Όπως ισχυρίστηκαν τα μέλη της, ο στόχος τους ήταν ένα γκρουπ Ισραηλινών τουριστών, το οποίο διανυκτέρευε στο ίδιο ξενοδοχείο και επρόκειτο επίσης να ταξιδέψει στην Αλεξάνδρεια.

Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι οι αιγυπτιακές αρχές άλλαξαν σκόπιμα την ώρα αναχώρησης των Ισραηλινών, με σκοπό να τους προστατεύσουν. Η προκήρυξή τους είχε για τίτλο “Δεν υπάρχει τόπος για τους Εβραίους στη γη της μουσουλμανικής Αιγύπτου“.

Η είδηση του άδικου χαμού των Ελλήνων ταξιδιωτών σόκαρε όλη την Ελλάδα. Έγινε πρώτη είδηση στον εγχώριο Τύπο και μεταδόθηκε σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ. Κυρίως, όμως, άφησε ένα τεράστιο “γιατί” να πλανάται αναπάντητο.

frontpages_cairo_1996_edit

Η τρομοκρατική επίθεση στο Κάιρο με θύματα 18 Έλληνες ταξιδιώτες κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι τρομοκράτες έδρασαν ανενόχλητοι

Οι δράστες πυροβολούσαν ανενόχλητοι επί τρία λεπτά, εκμεταλλευόμενοι την απουσία αστυνομικής δύναμης στην περιοχή. Γέμισαν τα όπλα τους και δεύτερη φορά.

Πριν από μερικούς μήνες, η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε αποφασίσει να παύσει τις αστυνομικές περιπολίες που αποσκοπούσαν στην προστασία των τουριστών. Επιπλέον, κανένας από τους φρουρούς του ξενοδοχείου δεν είχε όπλο.

Κάποιοι ταξιδιώτες κρύφτηκαν στο πούλμαν και κάποιοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στο ξενοδοχείο, αλλά ήταν ηλικιωμένοι και δεν πρόλαβαν να γλιτώσουν. Τη στιγμή της επίθεσης, βρίσκονταν στο “Europa” 150 με 200 Έλληνες και 75 Ισραηλινοί, που έκαναν τουρισμό εκμεταλλευόμενοι τις ηρεμία που επικρατούσε ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Όλοι οι ρεπόρτερ που μετέβησαν στον τόπο της τραγωδίας, δήλωσαν σοκαρισμένοι. “Παντού υπήρχαν λίμνες αίματος, άνθρωποι που κείτονταν στο έδαφος και πεταμένες αποσκευές“, ανέφερε φωτογράφος του πρακτορείου Reuters.

Οι ιατροδικαστές που εξέτασαν αργότερα τις σορούς των 18 Ελλήνων, διαπίστωσαν ότι ήταν διάτρητες από τις σφαίρες.

makeleio_sto_kairo_1996

Οι δράστες πυροβολούσαν ανενόχλητοι επί τρία λεπτά, εκμεταλλευόμενοι την απουσία αστυνομικής δύναμης. Πηγή εικόνων: εφημερίδα “Τα Νέα”

“Τα κορμιά έπεφταν σαν τραπουλόχαρτα”

Οι μαρτυρίες των Ελλήνων επιζώντων της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν συνταρακτικές. “Είδα δύο από τους ενόπλους. Τα κεφάλια τους ήταν σχεδόν ξυρισμένα και είχαν κοντά γένια. Άνοιξαν πυρ και έπεσα πίσω από το λεωφορείο“, ανέφερε μία 50χρονη τραυματίας.

Βρισκόμουν στην είσοδο του ξενοδοχείου, όταν άκουσα έναν ισχυρό κρότο δίπλα μου κι έπεσα στο έδαφος. Φοβήθηκα τόσο πολύ κι έμεινα εκεί πολλή ώρα. Έκλαιγα και προσευχόμουν“, είπε κλαίγοντας μία άλλη Ελληνίδα.

Τα κορμιά έπεφταν σαν τραπουλόχαρτα από τους πυροβολισμούς“, δήλωσε στα “Νέα” ένας άνδρας ταξιδιώτης, ενώ ένας Έλληνας ξεναγός είπε: “Αν δεν υπήρχε το πούλμαν, θα υπήρχαν περισσότεροι νεκροί“.

Οι δολοφόνοι έδρασαν εν ψυχρώ. Τους κυνήγησαν μέχρι εδώ μέσα. Άκουγα παντού κλάματα, βογγητά και φωνές για βοήθεια στα ελληνικά. Κάποιοι προσπαθούσαν με τα ρούχα τους και ό,τι πανιά έβρισκαν μπροστά τους να κλείσουν τις πληγές“, κατέθεσε ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου.

Πανικός και αγωνία επικράτησε στην Ελλάδα, μόλις έγινε γνωστό το μακελειό στο Κάιρο. Συγγενείς και φίλοι των Ελλήνων εκδρο­μέων “έσπασαν” τα τηλέφωνα των ταξιδιωτικών πρακτορείων που οργάνωσαν την εκδρομή, ζητώντας απεγνωσμένα να μάθουν την τύχη των ανθρώπων τους.

Οι ώρες περνούσαν και η αγωνία τους κορυφωνόταν, διότι οι αιγυπτιακές αρχές καθυστέρησαν να παράσχουν επίσημη ενημέρωση για τα ονόματα των νεκρών και των τραυματιών.

Είναι δυνατόν στο όνομα του Θεού κάποιοι άνθρωποι να κάνουν τέτοια εγκλήματα;“, δήλωσε με οργή και απόγνωση η αδερφή ενός θύματος.

Οι 18 νεκροί Έλληνες είχαν ταξιδέψει με εκατοντάδες συμπατριώτες τους τις προηγούμενες ημέρες στους Αγίους Τόπους, επ’ ευκαιρία των γιορτών του Πάσχα. Μετά την επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια, θα γύριζαν στο Κάιρο και την επόμενη ημέρα θα επέστρεφαν στην Ελλάδα.

traumaties_kairou_1996_edit

Στόλος ασθενοφόρων ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για τη μεταφορά των τραυματιών του Καΐρου. Πηγές εικόνων: εφημερίδες “Τα Νέα” και “Αυγή”

Οι τραυματίες

Όσον αφορά τους τραυματίες, ορισμένοι διακομίστηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία του Καΐρου και ορισμένοι μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Ελλάδα. Τους τραυματίες που νοσηλεύονταν στην Αθήνα επισκέφθηκε, στις 23 Απριλίου, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα. Σύσσωμος ο αιγυπτιακός λαός σοκαρίστηκε από την επίθεση και εξέφραζε με κάθε δυνατό τρόπο τη λύπη και τη συγγνώμη του. Με τους “Γιουνάν”, είχαν πάντα αγαστές σχέσεις.

Σε αρκετούς τραυματίες χορηγήθηκαν ηρεμιστικά, λόγω του σοκ που υπέστησαν. Ένας άνδρας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στην περιοχή του θώρακα και χρειάστηκε εννέα ώρες χειρουργείο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

collage_traumaties_kairou_96_edit

Πάνω από 15 ήταν οι τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κάιρο, την 18η Απριλίου 1996. Πηγές εικόνων: εφημερίδες “Τα Νέα” και “Αυγή”

Την τρομοκρατική επίθεση καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο ΟΗΕ και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

Η “Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου” εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαρακτήρισε την επίθεση ως “έγκλημα που αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα“.

Ήταν μία από τις πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκε η πρωτεύουσα της Αιγύπτου τη δεκαετία του 1990 αλλά και την επόμενη.

Ο τουρισμός και η οικονομία της αφρικανικής χώρας υπέστησαν βαρύ πλήγμα, όπως ήταν και ο στόχος των τρομοκρατών, οι οποίοι στη συγκεκριμένη επίθεση πίστευαν ότι δολοφονούσαν Ισραηλινούς.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu