Η εξευτελιστική ήττα των Γάλλων από τους Γερμανούς το 1870. Γιατί οι στρατιώτες σκάλιζαν ακόμη και ρωμαϊκά όργια πάνω σε κέρματα με την μορφή του Ναπολέοντος Γ΄

Η εξευτελιστική ήττα των Γάλλων από τους Γερμανούς το 1870. Γιατί οι στρατιώτες σκάλιζαν ακόμη και ρωμαϊκά όργια πάνω σε κέρματα με την μορφή του Ναπολέοντος Γ΄
Το 1870 η Γαλλία ηττήθηκε κατά κράτος από την Πρωσία και συνασπισμό γερμανικών κρατιδίων, που είχε δημιουργήσει ο Πρώσος Καγκελάριος Βίσμαρκ.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στη δημιουργία της κρατικής οντότητας “Γερμανία” με τον τίτλο “Β΄ Ράιχ” και επικεφαλής τον βασιλιά της Πρωσίας, Γουλιέλμο Α΄, ως αυτοκράτορα της Γερμανίας. Η αποφασιστική μάχη του γαλλοπρωσικού πολέμου δόθηκε στη Σεντάν της βορείου Γαλλίας.

Εκεί η ήττα των Γάλλων υπήρξε συντριπτική.

Πάνω από 100.000 στρατιώτες μαζί με τον αυτοκράτορά τους, Ναπολέοντα Γ΄ Βοναπάρτη, έπεσαν στα χέρια των Γερμανών.

Μετά από την ήττα αυτή η Γαλλία ήταν καταδικασμένη. Λίγους μήνες αργότερα οι Γερμανοί κατέλαβαν και το Παρίσι κάτι που οδήγησε στην -τυπική- παράδοση της χώρας. Η ήττα του 1870 υπήρξε η πλέον εξευτελιστική για τους Γάλλους μέχρι και το 1940 όταν και πάλι ο γερμανικός στρατός βρέθηκε να παρελαύνει στο Παρίσι κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου. Το 1870 οι Γάλλοι ήταν βέβαιοι ότι θα νικούσαν τους Πρώσους και για το λόγο αυτό τους κήρυξαν πρώτοι τον πόλεμο. Έτσι η ήττα στη Σεντάν ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να χωνέψουν με τίποτα οι χιλιάδες αιχμάλωτοι Γάλλοι στρατιώτες. Όλοι γνώριζαν ότι στον εξευτελισμό της Γαλλίας μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα τραγικά λάθη του Ναπολέοντα Γ΄.

Το πορτραίτο του Ναπολέοντα Γ΄ σε νόμισμα 10 centimes ως Γερμανός στρατιώτης. (Φωτογραφία από το αρχείο του συγγραφέα)

Ο αυτοκράτορας που είχε κυβερνήσει τα προηγούμενα είκοσι χρόνια τη Γαλλία, αποδείχθηκε ότι δεν διέθετε την ιδιοφυΐα του συνονόματου θείου του, όπως τον παρουσίαζε η κρατική προπαγάνδα. Πολύ γρήγορα οι Γάλλοι αιχμάλωτοι άρχισαν να ξεσπούν την οργή τους πάνω στα κέρματα που είχαν μαζί τους και έφεραν την προτομή του Ναπολέοντα Γ΄. Τα πιο κοινά ήταν οι δεκάρες, χάλκινα νομίσματα αξίας 10 centimes που είχαν σχετικά μεγάλη διάμετρο, κάτι που βοηθούσε τους φαντάρους να εκφράσουν τις “καλλιτεχνικές” τους ανησυχίες.

Στην αρχή σκάλιζαν στο κεφάλι του αυτοκράτορα ένα γερμανικό κράνος με καρφί ή ένα γερμανικό πηλήκιο και έβαζαν μία πίπα στο στόμα του. Σε πολλά κέρματα υπάρχει χαραγμένη και η επιγραφή 1870 SEDAN. Τη μόδα αυτή άρχισαν να υιοθετούν και επαγγελματίες καλλιτέχνες στη Γαλλία και να πωλούν τις “παραμορφωμένες” δεκάρες τους στον εξοργισμένο κόσμο.

Απεικόνιση ρωμαϊκού οργίου πάνω στο πορτραίτο του Ναπολέοντα Γ΄ σε νόμισμα των 10 centimes. (Φωτογραφία από το αρχείο του συγγραφέα)

Σε πολλές περιπτώσεις στη μορφή του Ναπολέοντα είχαν αποτυπωθεί ανδρικά ή γυναικεία γενετικά όργανα, ή ακόμη και ρωμαϊκά όργια! Τα τελευταία νομίσματα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στο Παρίσι το πρώτο μισό του 1871 όταν την εξουσία στην πόλη είχε η Κουμμούνα. Όμως, και οι Γερμανοί υιοθέτησαν την πρακτική αυτή αλλά για να εξευτελίσουν γενικότερα τους Γάλλους. Σε ασημένια νομίσματα του Ναπολέοντα Γ’ έχει απεικονιστεί η Γαλλία με τη μορφή μιας σκυμμένης νεαρής γυναίκας που παίρνει “μέτρα” για να αποκρούσει την εισβολή των Γερμανών στα “εδάφη της” δείχνοντας τα οπίσθιά της στον εισβολέα!

αρχική εικόνα: catawiki

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ήταν κοντός ο Ναπολέων και η Κλεοπάτρα Αιγύπτια ; Έπεσε όντως ένα μήλο στο κεφάλι του Νεύτωνα; Οκτώ ιστορικές αναφορές που αποδείχτηκαν μύθοι

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu