Η εξωσυζυγική ζωή του στρατηγού Πετρέους που συγκλόνισε την Αμερική. Ήταν διοικητής της CIA και εξαιτίας του είχαν διαρρεύσει 30.000 έγγραφα

Η εξωσυζυγική ζωή του στρατηγού Πετρέους που συγκλόνισε την Αμερική. Ήταν διοικητής της CIA και εξαιτίας του είχαν διαρρεύσει 30.000 έγγραφα
Το σκάνδαλο Πετρέους αποτελεί το κορυφαίο σκάνδαλο στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία.  Δημιούργησε ένα μείζον θέμα εθνικής ασφαλείας στις ΗΠΑ. Οι διαστάσεις που πήρε η συγκεκριμένη ιστορία, κατέστρεψαν την καριέρα ενός στρατιωτικού που κάποιοι είπαν ότι ήταν από τους καλύτερους των ΗΠΑ. Η δικαιοσύνη όμως είχε άλλη άποψη.

Όλα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2012 όταν ο Πετρέους παραιτήθηκε από τη διοίκηση της CIA.

Η αιτία; Η έρευνα που είχε ξεκινήσει το FBI σε βάρος του για την εξωσυζυγική σχέση που είχε ο Αμερικανός στρατηγός. Το FBI ότι είχε στη διάθεση του έγγραφα και βίντεο τα οποία τεκμηρίωναν την υπόθεση.

Το θέμα πήρε πολλές διαστάσεις καθώς οι εξωσυγικές σχέσεις δεν ήταν ποτά κάτι ασυνήθιστο αλλά στην περίπτωση του διοικητή της CIA, προέκυπταν ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Είχε γνωρίσει την νεαρή ερωμένη του στο Χάρβαρντ και συνεργάστηκε μαζί της για να γράψει τη βιογραφία του με τίτλο: «All In: The Education of General David Petraeus». Η σχέση τους άρχισε όταν αποστρατεύθηκε και ανέλαβε διοικητής της CIA. Τελευταία του αποστολή στον στρατό ήταν η ηγεσία της δύναμης στο Αφγανιστάν και ο πόλεμος κατά των Ταλιμπάν.

Η καταγγελία και η σύνδεση του σκανδάλου, με την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο τη Βεγγάζη

Ο Αμερικανός στρατιωτικός Ντέιβιντ Πετρέους Πηγή εικόνας Wikimediamtx Commons 

Η καταγγελία προήλθε από την Jim Kelley η οποία κατήγγειλε στο FBI ότι η Πότγουέλ, δηλαδή η ερωμένη του Πετρέους της έστελνε απειλητικά μηνύματα. Πέντε μέρες μετά στα χέρια του FBI έπεσε ένα βίντεο που έδειχνε την πέτρα του σκανδάλου Πόλα Μπρόντγουελ να λέει ότι η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012 ,έγινε με σκοπό να απελευθερωθούν κρατούμενοι που ήταν φυλακισμένοι στο κτιριακό συγκρότημα.

Το γεγονός μπορεί να μην ίσχυε, ωστόσο και μόνο η ανακάλυψη του περιεχόμενου του Βίντεο ,δημιούργησε ερωτήματα για τον εάν η Μπρόντγουέλ είχε επαφή με διαβαθμισμένα έγγραφα της CIA. Στον υπολογιστή της βρέθηκαν  έγγραφα, τα οποία είχαν άμεση σχέση με θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο Πετρέους αρνήθηκε ότι της τα είχε δώσει, ενώ και αξιωματούχοι της CIA προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα.

“Μια εξωσυζυγική σχέση δε σημαίνει απαραίτητα και θέμα εθνικής ασφάλειας”, είπαν αξιωματούχοι της CIA.

Η αντίδραση της γερουσίας

Η αμερικανική γερουσία εμφανίστηκε ενοχλημένη για τη δημοσιοποίηση της έρευνας  καθώς δεν είχε ενημερωθεί. Αφετέρου το σκάνδαλο αυτό έρχονταν λίγο πριν τη κατάθεση του πανίσχυρου στρατηγού στη γερουσία για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη .

Η εμπλοκή του στρατηγού Άλλεν διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και η εμπλοκή του τύπου

Η υπόθεση ενέπλεξε και το όνομα του στρατηγού Άλλεν διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την έρευνα του FBI ανακαλύφτηκαν τουλάχιστον 30.000 έγγραφα που είχαν σχέση με την υπόθεση. Αξιωματούχος του FBI έσπευσε να διευκρινίσει, ότι τα έγγραφα δεν περιείχαν απόρρητες πληροφορίες αλλά συζητήσεις σχετικά με την υπόθεση.

Ο υπουργός άμυνας Λέον Πανέτα είχε δηλώσει ότι η θέση του διευθυντή της CIA απαιτεί ακεραιότητα και επιβράβευσε την απόφαση του Πετρέους να παραιτηθεί. Μάλιστα δήλωσε ότι η υπόθεση αυτή ολοκλήρωσε με το χειρότερο τρόπο  μια λαμπρή καριέρα, ενός άξιου αξιωματικού. Ο Άλλεν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ο πρόεδρος Ομπάμα μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή του Άλλεν  ζήτησε να διακοπούν οι διαδικασίες ανάληψης της διοίκησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το στρατηγό Άλλεν μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Λίγο καιρό μετά ο στρατηγός Άλλεν απαλλάχθηκε από κάθε υποψία.

Το σκάνδαλο Πετρέους συγκλόνισε τις ΗΠΑ  και για πολλούς παρομοιάζεται με το σκάνδαλο Λεβίνσκι αν και ήταν εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Ο Πετρέους είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο

Το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ

Ο στρατηγός Άλεν με τον Πετρέους χαιρετούν τον Υπουργό Άμυνας Πανέτα στο Αφγανιστάν Πηγή εικόνας Wikimediamtx Commons 

Το σκάνδαλο Πετρέους προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον του Χόλιγουντ. Τις πρώτες μέρες ειδικά της υποθέσεως επικράτησε αναβρασμός με σεναριογράφους να συναντιούνται και να ανταλλάσσουν emails.

“Αυτό το σκάνδαλο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως ταινία ή βιβλίο”, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της Τζούντι Φάρκας που ήταν ατζέντης συγγραφέων και εκπρόσωπος του σεναριογράφου Αντόνιο Μέντες.

Μέχρι και σήμερα πάντως κανείς από τους δυο, ούτε ο Πετρέους ούτε και η Μπρόντγουέλ  δεν έχει δώσει έγκριση να γίνει η περιπέτειά τους βιβλίο ή σενάριο αν και οι λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν μια άκρως πετυχημένη ταινία, όπως τους επισημαίνουν οι επίδοξοι σεναριογράφοι της ζωής τους.

“Αυτό το σκάνδαλο διαθέτει πολλά στοιχεία από αυτά που αναζητεί το Χόλιγουντ και το κοινό: συγκάλυψη, συνωμοσίες, την CIA, υψηλά πολιτικά πρόσωπα, ερωτικές σχέσεις”, είχε δηλώσει το 2012 ο παραγωγός του Χόλιγουντ, Κρις Αρμστρονγκ.

Τα ερωτήματα για τη συμμετοχή του FBI

Πάντως ερωτήματα δημιουργεί το ενδιαφέρον του FBI στην υπόθεση. Αναλυτές αμφιβάλλουν για το πραγματικό ενδιαφέρον του FBI. Υποστηρίζουν ότι πίσω από την έρευνα κρύβονταν πολιτικά κίνητρα . Ωστόσο το FBI έσπευσε να δηλώσει ότι όλα όσα συνέβησαν στην υπόθεση που αφορούσε το Νταβίντ Πετρέους έγιναν σε συνεννόηση με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα και λόγω της κρίσιμης θέσης του .

Αξιωματούχοι που υπηρέτησαν παλαιότερα στο FBI όπως ο Ντέιβιντ Λάουφμαν υποστήριξαν ότι μετά από τέτοιες καταγγελίες ήταν πολύ λογικό να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από την υπηρεσία.

Ο πόλεμος Ρεπουμπλικανών- δημοκρατικών

Όταν βγήκε στο φως το σκάνδαλο, ξεκίνησε πόλεμος μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Ρότζερς, τόνισε ότι η έρευνα του FBI για τον Πετρέους είχε να κάνει με το φόβο που υπήρχε στη κυβέρνηση για ενδεχόμενο κατασκοπείας. Παρόλα αυτά ο Πετρέους, η Μπρόντγουέλ όσο και οι πράκτορες του FBI αρνήθηκαν ότι στα έγγραφα που ανακαλύφτηκαν υπήρχε οποιαδήποτε  υπόθεση εθνικής ασφαλείας.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής υποστήριξε ότι η έρευνα έγινε εν γνώσει του Λευκού Οίκου και κατήγγειλε παρέμβαση από τον υπουργό δικαιοσύνης.

Η συγγνώμη και η καταδίκη Πετρέους

Το 2013 ο Πετρέους ζήτησε συγνώμη για την εξωσυζυγική του σχέση, η οποία όπως σημείωσε δημιούργησε ένα μη αναστρέψιμο αρνητικό κλίμα για την οικογένεια του, τη καριέρα και τη φήμη του.

Ο στρατηγός έκανε τη δημόσια τοποθέτηση σε εκδήλωση των Βετεράνων και όπως είπε “η ζωή δεν σταματάει εξαιτίας ενός τέτοιου λάθους. Μπορεί και πρέπει να συνεχίζεται. Γνωρίζω ότι δεν πρόκειται ποτέ να καταπραΰνω τον πόνο που προκάλεσα στους πιο κοντινούς μου ανθρώπους και σε άλλους. Μπορώ, ωστόσο, να προσπαθήσω να προχωρήσω με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος συμβαδίζει με τις αξίες που πρέσβευα προτού παραστρατήσω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να επανορθώσω σε εκείνους που πλήγωσα και απογοήτευσα”.

Το 2015 γράφτηκε ο επίλογος του σκανδάλου Πετρέους το οποίο συγκλόνισε τις ΗΠΑ. Ο στρατηγός παραδέχτηκε την ενοχή του για το αδίκημα της παράνομης παράδοσης απόρρητων εγγράφων σε πρόσωπο χωρίς εξουσιοδότηση. Συγκεκριμένα στον απόστρατο στρατηγό επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ .Στην απολογία του ο Πετρέους παραδέχτηκε την ενοχή του , λέγοντας ότι παρέδωσε απόρρητα έγγραφα στην ερωμένη του.

Ο πρώην διοικητής της CIA συμφώνησε με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα να δηλώσει ένοχος και να υποστηρίξει ότι ναι μεν παρέδωσε απόρρητο υλικό, αλλά έβγαλε αντίγραφα. Ο δικαστής αύξησε το πρόστιμο σε 100.000 δολάρια από 40 όπως είχε προταθεί , καθώς όπως τόνισε ότι ανάγκη να ανέβει το πρόστιμο, ώστε να θεωρηθεί η τιμωρία αρμόζουσα. “Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος ενός μαρτυρίου δυόμισι ετών που αποτέλεσε συνέπεια σφαλμάτων που διέπραξα .Όπως έκανα και στο παρελθόν, ζητώ συγγνώμη από όσους είναι κοντά μου και από πολλούς άλλους”.

Πριν το σκάνδαλο φιλοδοξούσε να κατέβει για πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ήταν ο επίλογος μιας υπόθεσης που απασχόλησε πολλούς μήνες την Αμερική και πολλοί πιστεύουν ότι δεν έγιναν γνωστές όλες οι παράμετροι.

Γι άλλη μια φορά όμως αποδείχθηκε ότι το σεξ παραμένει ένα κρίσιμο όπλο της κατασκοπείας και μια μεγάλη αδυναμία, με απρόσμενες συνέπειες.

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons 

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Το ροζ σκάνδαλο που συντάραξε τον Καναδά στον Ψυχρό Πόλεμο. Η γερμανίδα «κατάσκοπος» Τζέρντα είχε σχέση με Σοβιετικούς πράκτορες, παντρεύτηκε αμερικανό αθλητή και «ερωτεύτηκε» συντηρητικούς βουλευτές

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu