Η ευρωπαϊκή πόλη που μπορείς να βρίσκεσαι σε δυο χώρες ταυτόχρονα. Τα σύνορα περνούν μέσα από μαγαζιά, εστιατόρια και σπίτια

Η ευρωπαϊκή πόλη που μπορείς να βρίσκεσαι σε δυο χώρες ταυτόχρονα. Τα σύνορα περνούν μέσα από μαγαζιά, εστιατόρια και σπίτια
Από τα πιο παράξενα σύνορα στον κόσμο είναι αυτά που χωρίζουν τη Βέλγικη πόλη Μπάρλε- Χέρτογκ (Baarle Hertog) με την Ολλανδική πόλη Μπάρλε- Νασάου (Baarle Nassau).

Η ιδιομορφία των συνόρων προέκυψε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1843 και έχει μετατρέψει τις πόλεις σε γεωγραφικό παράδοξο. Δρόμοι, μαγαζιά ακόμα και σπίτια διαχωρίζονται με λευκές γραμμές ή ειδικά πλακόστρωτα που διακρίνουν τις δύο χώρες μεταξύ τους.

Η πόλη που τα σπίτια, τα πεζοδρόμια και τα μαγαζιά είναι χτισμένα σε δυο χώρες

Η πόλη Μπάαρλε εκτείνεται σε 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα οποία στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην Ολλανδία. Εκτός όμως από τα 7,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα που ανήκουν στο Βέλγιο.

Για να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ των δύο κρατών και της κυριότητας της πόλης, το ολλανδικό τμήμα ονομάστηκε Μπάαρλε – Νασάου και το βέλγικο Μπάαρλε – Χέρτογ.

Χάρτης στον οποίο φαίνεται η ιδιομορφία των συνόρων των δύο πόλεων. (Πηγή φωτογραφίας: euronews)

Η έκταση του βέλγικου τμήματος είναι διάσπαρτη στην ολλανδική γη. Έτσι, η βέλγικη πόλη έπρεπε να οριοθετηθεί με ιδιαίτερο τρόπο.

Λευκοί ζωγραφισμένοι σταυροί στα πεζοδρόμια που αναγράφουν τα αρχικά των δύο χωρών αποτελούν την κύρια συνοριακή γραμμή που χωρίζει τις δυο χώρες. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας έχουν δημιουργηθεί αρκετά παράδοξα.

Αρχικά, πολλά από τα σπίτια είναι χτισμένα, κυριολεκτικά, και στις δύο χώρες, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένα να φέρουν τις σημαίες και των δυο χωρών.

Το ίδιο ισχύει και για αρκετά από τα καταστήματα ή τα σούπερ μάρκετ. Στις περιπτώσεις αυτές, εφαρμόζεται “ο κανόνας της πόρτας”, σύμφωνα με τον οποίο η διεύθυνση τους ορίζεται από την τοποθεσία της μπροστινής πόρτας.

Η συνοριακή γραμμή στα χρώματα των δυο χωρών περνάει μέσα από σούπερ μάρκετ της πόλης (Πηγή φωτογραφίας: Menshouse)

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Δημαρχέιο, και πιο συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδριάσεων απ’ όπου διέρχεται η συνοριακή γραμμή.

Η αίθουσα δημοτικού συμβουλίου της πόλης Μπάαλε από την οποία διέρχεται η λευκή συνοριακή γραμμή. (Πηγή φωτογραφίας: Youtube)

Στα εστιατόρια παρατηρείται το εξής παράδοξο. Τα εστιατόρια της Ολλανδίας είναι υποχρεωμένα από τον νόμο να κλείνουν νωρίτερα από εκείνα του Βελγίου. Όσοι απολαμβάνουν, λοιπόν, το γεύμα τους σε ένα εστιατόριο, στο οποίο διέρχεται συνοριακή γραμμή, δεν έχουν παρά να μετακινηθούν σε διπλανά τραπέζια που ανήκουν στο Βέλγιο και να συνεχίσουν.

Η αιτία της γεωγραφικής αυτής ανωμαλίας έχει τις ρίζες της στον 12ο αιώνα και στις συμφωνίες πώλησης γης ανάμεσα στους Λόρδους του Μπρένα και τους δούκες του Μπράμαντ, που επικυρώθηκαν αιώνες μετά, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Wikipedia

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Πού βρίσκεται “το νησί της ευδαιμονίας” με τα περίεργα δέντρα που έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εξωγήινο τοπίο στην γη. Μοιάζουν με ομπρέλες, ελέφαντες και γιγαντιαία μανιτάρια.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu