Η φωτιά στη Γαλλία που έκαψε ζωντανούς 146 νέους που διασκέδαζαν. Οι γονείς πάθαιναν νευρικό κλονισμό ή λιποθυμούσαν στη θέα των πτωμάτων

Η φωτιά στη Γαλλία που έκαψε ζωντανούς 146 νέους που διασκέδαζαν. Οι γονείς πάθαιναν νευρικό κλονισμό ή λιποθυμούσαν στη θέα των πτωμάτων
“Φωτιά φωτιά, βοήθεια βγάλτε μας έξω”. Όσοι νέοι δεν είχαν καεί ακόμη, φώναζαν πανικοβλημένοι. Ζητούσαν απελπισμένα μια έξοδο σωτηρία. Τις φωνές άκουσε ένας περαστικός έξω από το κλαμπ “5-7” στην επαρχιακή πόλη Σαντ Λορέντ ντου Ποντ.

Έτρεξε στον απέναντι δρόμο για να απομακρυνθεί. Μόλις γύρισε το κεφάλι του πίσω, το κλαμπ είχε καεί ολοσχερώς. “Ήταν σαν να είχε εκραγεί ηφαίστειο”, περιέγραφε. Μέσα βρίσκονταν φίλοι του. Δεν ήξερε αν θα τους έβλεπε ξανά.

Οι νέοι χόρευαν όταν η φωτιά ξέσπασε

1η Νοεμβρίου 1970. Το ρολόι έδειχνε 01.45 μετά τα μεσάνυχτα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κλαμπ έσπειρε τον πανικό στους 160 νέους που βρίσκονταν μέσα. Κάηκαν οι 146. Ήταν όλοι από 16 εώς 20 χρονών.

Αν η έκρηξη γινόταν μια ώρα νωρίτερα τα θύματα θα ήταν διπλάσια. Τότε υπήρχαν 300 θαμώνες.

Είχαν έρθει για να ακούσουν μια νέα μουσικής μπάντα, τους Storm.

Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά όλοι οι νέοι χόρευαν.

πυρκαγιά Γκρενόμπλ

To πρωτοσέλιδο των Νέων μία μέρα μετά το δυστύχημα – Ακόμη δεν είχε συμπληρωθεί ο τελικός αριθμός των νεκρών

Ένας από τους διασωθέντες είχε δηλώσει ότι τον βασάνιζε ένα καταθλιπτικό προαίσθημα αλλά δεν μπορούσε να λείψει από την πρεμιέρα του συγκροτήματος.

Οι φλόγες κύκλωσαν κάθε πλευρά του κτιρίου. Πλαστικά στους τοίχους και τα καθίσματα που ήταν φτιαγμένα από χαρτοπολτό έκαναν πιο εύκολη την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Στο χώρο μάλιστα αναπτύχθηκε τόσο μεγάλη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα πολλά θύματα να “εξαερωθούν”μέσα στις φλόγες. Κάποιοι διερχόμενοι με τα αμάξια τους σταμάτησαν στην άκρη του δρόμου.

“Μερικοί διασκέδασαν και γελούσαν με αυτά που κάναμε, ενώ αρνούνταν να μας βοηθήσουν. Μόνο δύο ή τρεις έσπευσαν για  βοήθεια”, περιέγραφε ένα αγόρι που κατάφερε να σωθεί.

Εγκλωβισμένοι σε κλειδωμένες πόρτες

Η πυροσβεστική έφτασε δέκα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Ωστόσο το έργο τους εμποδίστηκε από τις κλειδωμένες εξόδους κινδύνου.

Στο κλαμπ κάηκαν ζωντανοί 144 νέοι

Είχαν εγκλωβιστεί. Προσπαθούσαν να σπάσουν τις πόρτες με τα χέρια τους. Στις απέλπιδες προσπάθειες τους προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες με τα σακάκια τους και να ανοίξουν τρύπες στις εξόδους.

“Κατάφερα να διασωθώ επειδή αναρριχήθηκα σε χαμηλό τοίχο πάνω από την περιστρεφόμενη είσοδο στον εξώστη του πρώτου ορόφου. Υπήρχαν πολλά παιδιά στριμωγμένα στην πόρτα και κραύγαζαν για βοήθεια”.

Έσπαγαν τις πόρτες με τα χέρια τους για να γλυτώσουν

Oι πυροσβέστες λιποθυμούσαν όταν αντίκρισαν τα πτώματα

Όταν οι πυροσβέστες κατάφεραν να σπάσουν τις πόρτες βρήκαν μόνο σορούς πτωμάτων. Τα περισσότερα πτώματα ήταν παραμορφωμένα και αδύνατο να αναγνωριστούν.

Πυροσβέστες και εθελοντές λιποθυμούσαν από τις εικόνες που αντίκριζαν.

“Όλοι πέθαναν μέσα σε πέντε λεπτά. Όσοι ήταν στο ισόγειο πέθαναν από ασφυξία. Όσοι ήταν στον εξώστη είχαν τα πρόσωπα τους καλυμμένα με τα χέρια τους σαν να ήθελαν να προστατευθούν από τις φλόγες”, είχε δηλώσει εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Το κέντρο είχε εύφλεκτα υλικά

Νεκροί χωρίς πρόσωπα

Τα φέρετρα των 146 νεαρών που έχασαν τη ζωή του τοποθετήθηκαν στο γυμναστήριο του σχολείου. Όταν τα αντίκριζαν οι γονείς λιποθυμούσαν. Άλλοι πάθαιναν νευρικό κλονισμό. Άλλοι περίμεναν σιωπηλοί να δουν τα μικροαντικείμενα που βρήκαν οι πυροσβέστες μέσα στο κλαμπ.

Μια μητέρα ρωτούσε έναν αστυνομικό:

-Είστε βέβαιος ότι το πρόσωπο της δεν έχει πάθει τίποτα.

-Ναι κυρία μου. Την αναγνώρισαν φίλες της.

-Κάτι είναι και αυτό. Θα είναι ευτυχισμένη η Αννί μου. Ήταν πολύ όμορφη και δε θα ήθελε να καταστραφεί το πρόσωπο της. Όμως δε θέλω να τη δω. Προτιμώ να τη θυμάμαι όπως ήταν γεμάτη ζωή”.

Tα φέρετρα τοποθετήθηκαν στο σχολείο της πόλης

Ένας άλλος πατέρας δε μπορούσε να πιστέψει ότι ο γιος του ήταν μια παραμορφωμένη μάζα.

“Πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι αυτό το πράγμα που μου έδειξαν είναι ο λεβέντης μου. Αποκλείεται”, είπε και έπεσε λιπόθυμος.

Η καταδίκη των υπευθύνων

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

Ωστόσο μία αυτόπτης μάρτυρες δήλωσε ότι είδε κάποιον να πετά ένα τσιγάρο αναμμένο που έπεσε πάνω σε κάτι ρούχα. Τα ρούχα έπιασαν φωτιά. “Προσπάθησα να σβήσω τη φλόγα. Όταν είδα τη φλόγα να υψώνεται προς το ταβάνι που ήταν από πλαστική ύλη, έτρεξα”.

πυρκαγιά γκρενόμπλ

Όλα τα μέλη της μπάντας κάηκαν στο κλαμπ

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν όλα τα μέλη της μπάντας και δύο από τους τρεις ιδιοκτήτες του κέντρου. Στις έρευνες που έγιναν μετά την πυρκαγιά διαπιστώθηκε ότι ο χώρος λειτουργούσε χωρίς πιστοποιητικό ασφαλείας . Δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις ασφαλείας ούτε  τα μέσα ώστε ο χώρος να αδειάσει όσο πιο γρήγορα γινόταν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο τρίτος ιδιοκτήτης καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία.

Η πυρκαγιά που κατέκαψε ζωντανούς 146 νεαρούς ήταν το χειρότερο δυστύχημα στη Γαλλία από το 1921 όταν είχαν καεί 150 άτομα μέσα σε κατάστημα που πυρπολήθηκε.

Μία μέρα μετά το δυστύχημα 50 υποστηρικτές του Μάο συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Γκερνόμπλ, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σαντ Λορέντ ντι Ποντ και διαδήλωσαν. Έσπασαν τα τζάμια πολυτελούς ξενοδοχείου και δύο τραπεζών και μοίρασαν προκηρύξεις στις οποίες έγραφαν ότι πρέπει να εκδικηθούμε για τους νέους που πέθαναν εξαιτίας των πλουσίων.

Πηγή φωτογραφιών από το κλαμπ: Youtube

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ: «Smoke on the water». Ο ύμνος της ροκ γράφτηκε σε μία χαρτοπετσέτα κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς. Οι Deep Purple δίστασαν αρχικά να το συμπεριλάβουν στον δίσκο τους 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
close menu