Η Τζέην Φόντα ζήτησε  συγγνώμη επειδή το 1972 πόζαρε στο φωτογραφικό φακό μαζί με μέλη των Βιετκόνγκ, μία πράξη που τη στιγμάτισε στην Αμερική.

Η νεαρή τότε ηθοποιός βρέθηκε συνειδητά στην περιοχή του εχθρού για να καταγγείλει την αμερικανική πολιτική στην περιοχή. Είπε ότι η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία είναι εγκληματίες πολέμου, ως ενεργή ακτιβίστρια του φιλειρηνικού κινήματος.
Τότε οι συμπατριώτες της την αποκάλεσαν «Hanoi Jane», δηλαδή η Τζέην από το Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ.

Η φωτογραφία της με στρατιώτες του εχθρού κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ. Κάποιοι Αμερικάνοι δεν το ξέχασαν ποτέ, καθώς η χώρα έχασε χιλιάδες στρατιώτες στις μάχες, πριν να χάσει και τον πόλεμο.
Το 1988  συναντήθηκε με βετεράνους του Βιετνάμ. Η πολύωρη συνάντηση έληξε με αμοιβαίες εξηγήσεις και λήξη του «ψυχρού πολέμου» ανάμεσα σε αυτούς και την ηθοποιό.
Η ίδια θέλησε και πάλι να απολογηθεί σε πρόσφατη συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ.  Ζήτησε για άλλη μια φορά συγγνώμη. Συγκεκριμένα είπε:
» Έκανα ένα ασυγχώρητο λάθος όταν ήμουν στο Βόρειο Βιετνάμ και θα το πάρω μαζί στον τάφο μου. Δεν ξέρω αν μου την είχαν στημένη , άλλωστε ήμουν ενήλικη. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Όταν τελείωσε το γλέντι τότε συνειδητοποίησα ότι αυτή η φωτογραφία θα προκαλούσε αντιδράσεις, αλλά ήταν πλέον αργά. Λυπάμαι που μια φωτογραφία στιγμάτισε και αλλοίωσε την εικόνα μου.»

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η σουρεαλιστική σκηνή της στρατολόγησης ενός «ρέμπελου» στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η ταινία όπου ακούστηκαν πάνω από 30 τραγούδια των Beatles και λατρεύτηκε από τον Μακ Κάρτνεϊ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here