Η υπόθεση δολοφονίας της 7χρονης Μαρίας που λύθηκε μετά από 55 χρόνια. Ο δολοφόνος καταδικάστηκε και στην έφεση κατάφερε να απαλλαγεί στα 78 του χρόνια

Η υπόθεση δολοφονίας της 7χρονης Μαρίας που λύθηκε μετά από 55 χρόνια. Ο δολοφόνος καταδικάστηκε και στην έφεση κατάφερε να απαλλαγεί στα 78 του χρόνια
Το 2012, ο 73χρονος Τζακ Μακάλοφ καταδικάστηκε για έναν φόνο που διαπράχθηκε το 1957. Ήταν ο λυτρωτικός επίλογος που γράφτηκε με καθυστέρηση 55 χρόνων στην φριχτή δολοφονία της Μαρία Ρίνταλφ. Έτσι, η υπόθεση μετατράπηκε στην παλαιότερη που είχε εξιχνιαστεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ.

Δεν διατήρησε όμως τον τίτλο για πολύ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ανατράπηκαν όλα.

Η Μαρία Ρίνταλφ ήταν μόλις 7 ετών, όταν απήχθη από τη γειτονιά της στο Σίκαμορ του Ιλινόι το απόγευμα της 3ης Δεκεμβρίου του 1957. Μοναδικός μάρτυρας στο συμβάν η συνομήλικη φίλη της, Κάθι Σίγκμαν. Τα δύο κορίτσια έπαιζαν κοντά στο σπίτι της Μαρία, όταν ένας νεαρός άντρας τα πλησίασε. Αφού τους συστήθηκε ως Τζόνι, τους είπε ότι θα τις άφηνε να ανεβούν στην πλάτη του για να τις πάει βόλτα αν του έδειχναν τις κούκλες τους.

Ήταν φιλικός και γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Η Κάθι τους άφησε για λίγα λεπτά μόνους για να τρέξει στο σπίτι της για να φέρει τα παιχνίδια της. Όταν επέστρεψε, ο Τζόνι και η Μαρία δεν ήταν πια εκεί.

Όλοι πίστευαν ότι ο “Τζόνι” είχε απαγάγει την Μαρία Ρίνταλφ. YouTube

Η κινητοποίηση στη γειτονιά ήταν άμεση. Οι γονείς της μικρής ειδοποίησαν τις αρχές και από την ίδια κιόλας νύχτα πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους να την ψάξει.

Καθώς περνούσαν οι μέρες και οι έρευνες δεν απέδιδαν καρπούς, η υπόθεση πήρε εθνικές διαστάσεις. Ενεπλάκη το FBI, ενώ ακόμα και ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ απηύθυνε κάλεσμα σε όποιον γνώριζε κάτι να μιλήσει.

Σύμφωνα με την μαρτυρία της μικρής Κάθι, ο “Τζόνι” ήταν ένας ψηλόλιγνος άντρας ηλικίας 20-30, με λεπτό πηγούνι, καστανόξανθα μαλλιά και κενό ανάμεσα στα δύο μπροστινά δόντια.

Ωστόσο, όσους υπόπτους κι αν της έδειξαν οι αρχές, η 7χρονη δεν ήταν σε θέση να τον αναγνωρίσει. Ο μόνος που της θύμισε κάτι, κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας αναγνώρισης, είχε αδιάσειστο άλλοθι. Έτσι, για τουλάχιστον 5 μήνες δεν υπήρξε κάποια πρόοδος στην υπόθεση. Τόσο η Μαρία, όσο και ο “Τζόνι” παρέμεναν άφαντοι.

Η Μαρία Ρίνταλφ ήταν γεννημένη το 1950. YouTube

Ο τραγικός επίλογος στο μυστήριο της εξαφάνισης γράφτηκε τον Απρίλιο του 1958. Ένα νεαρό ζευγάρι που είχε πάει για πεζοπορία σε μία δασική έκταση 160 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Μαρία, ήρθε αντιμέτωπο με ένα φριχτό θέαμα. Εγκλωβισμένο κάτω από ένα πεσμένο δέντρο, ήταν το άψυχο σώμα της. Φορούσε μόνο το φανελάκι και τις κάλτσες της, ενώ από τη μέση και κάτω ήταν γυμνή.

Η αναγνώριση έγινε από τα δόντια και τα μαλλιά. Το σώμα βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη και ο ιατροδικαστής δεν ήταν σε θέση να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για τον τρόπο και τον χρόνο του θανάτου της. Παράλληλα, κανένα νέο στοιχείο δεν ανέκυψε από τον τόπο που βρέθηκε. Έτσι, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Λύτρωση μετά από μισό αιώνα

Για μισό αιώνα, οι εξελίξεις ήταν μηδαμινές. Ο φάκελος ανασύρθηκε και πάλι το 2008, όταν οι αρχές έλαβαν μία κομβική πληροφορία.

Μία γυναίκα ονόματι Τζανέτ Τεσσιέρ αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι για τη δολοφονία της Μαρία Ρίνταλφ ευθυνόταν ο αδερφός της, Τζον. Της το είχε εξομολογηθεί η μητέρα τους, Αϊλίν, λίγο πριν πεθάνει.

Ο Τζον Τεσσιέρ την δεκαετία του ’50. YouTube

Αρχικά, οι αρχές εξέτασαν αν το όνομα εμφανιζόταν στη λίστα των υπόπτων 50 χρόνια πριν. Τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Τον Δεκέμβριο του 1957, τις πρώτες μέρες μετά την εξαφάνιση, οι αστυνομικοί είχαν επισκεφθεί το σπίτι της οικογένειας Τεσσιέρ. Ήταν ένας τυπικός έλεγχος που έκαναν σε όλους τους κατοίκους του Σίκαμορ. Ωστόσο, η Αϊλίν αντιλήφθηκε ότι ο γιος της ταίριαζε στην περιγραφή του υπόπτου και αποφάσισε να πει ψέματα. Στην ερώτηση για το πού βρισκόταν το μοιραίο απόγευμα, αποκρίθηκε ότι δεν βγήκε καθόλου από το σπίτι.

Διαβάστε ακόμα: «Ελληνικό CSI» το 1969. Το σκίτσο του δολοφόνου, που δημοσιεύτηκε και οδήγησε στη σύλληψή του. Η εν ψυχρώ δολοφονία ιδιοκτήτριας ενεχυροδανειστηρίου στο κέντρο του Πειραιά

Ωστόσο, όταν λίγες μέρες αργότερα κάλεσαν τον ίδιο για κατάθεση, η ιστορία του άλλαξε. Ο 18χρονος Τζον Τεσσιέρ ισχυρίστηκε ότι την ώρα της εξαφάνισης της Μαρία, βρισκόταν στην πόλη Ρόκφορντ, 65 χιλιόμετρα μακριά από το Σίκαμορ. Είχε πάει να καταθέσει τα στοιχεία του για να καταταγεί στην πολεμική αεροπορία. Οι αστυνομικοί τσέκαραν ότι το όνομά του υπήρχε πράγματι στα αρχεία της υπηρεσίας του Ρόκφορντ την ημέρα εκείνη και τον έβγαλαν από την λίστα των υπόπτων. Μάλιστα δεν έδειξαν ποτέ τη φωτογραφία του στην μικρή Κάθι.

50 χρόνια αργότερα, το άλλοθί του εξετάστηκε για τρίτη φορά.  Οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν την τότε κοπέλα του, η οποία έτυχε να έχει φυλάξει κάποια πράγματα που της είχε δώσει τότε ο Τζον. Ανάμεσα σε αυτά, ήταν κι ένα αχρησιμοποίητο εισιτήριο για το Ρόκφορντ με ημερομηνία 3 Δεκέμβρη. Αυτό σήμαινε είτε ότι ο νεαρός είχε χρησιμοποιήσει άλλο μέσο για να πάει είτε ότι δεν πήγε ποτέ.

                                                                           Δίκη

O Τζον Τεσσιέρ υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία. YouTube

Εν τω μεταξύ, άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες για το σκοτεινό παρελθόν του Τζον.

Στη γειτονιά κυκλοφορούσε για χρόνια η φήμη ότι κακοποιούσε την μικρή του αδερφή, Τζιν. Αργότερα, όταν υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις και στην αστυνομία, οι ανώτεροί του εξέφραζαν παράπονα για την συμπεριφορά του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κατηγορήθηκε επίσημα για τον βιασμό μίας 15χρονης. Στο ποινικό του μητρώο ωστόσο, καταγράφηκε ως πλημμέλημα, καθώς κατά την εκδίκαση ήρθε σε συμβιβασμό με την άλλη πλευρά και καταδικάστηκε για απλή ερωτική συνεύρεση με ανήλικο άτομο.

Το 1994 άλλαξε το όνομά του σε Τζακ Μακάλοφ.

Βάσει του προφίλ, της εμφάνισης, του μοτίβου συμπεριφοράς, αλλά και των συγκυριών, οι ερευνητές ήταν πεπεισμένοι ότι ο ηλικιωμένος πλέον άντρας ήταν ο “Τζόνι”.

Ωστόσο, δεν είχαν αδιάσειστα στοιχεία, όπως γενετικό υλικό ή αυτόπτες μάρτυρες για να τον συνδέσουν με το έγκλημα. Έτσι, σε συνεννόηση με τις αδερφές του, τον οδήγησαν σε δίκη με την κατηγορία της συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος της μικρότερης αδερφής, Τζιν Τεσσιέρ.

Η ιδέα ωστόσο δεν αποδείχθηκε τόσο καλή, καθώς μισό αιώνα αργότερα, η κατηγορία του βιασμού ήταν πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί και ο Μακάλοφ αθωώθηκε.

Τότε, οι αρχές αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο. Τον οδήγησαν σε δεύτερη δίκη, με την κατηγορία της απαγωγής και δολοφονίας της Μαρία Ρίνταλφ. Παρουσίασαν στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους, καθώς και μαρτυρίες. Μία γυναίκα, συνομήλικη της Μαρία, αναγνώρισε τον Μακάλοφ ως “Τζόνι” και κατέθεσε ότι είχε επίσης προσφερθεί να την πάρει στην πλάτη του. Δύο πρώην συγκρατούμενοί του κατέθεσαν ότι τον είχαν ακούσει να περηφανεύεται για τη δολοφονία της 7χρονης. Η αδερφή του επίσης κλήθηκε ως μάρτυρας και κατέθεσε όσα της είχε αποκαλύψει η μητέρα της.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012, οι ένορκοι κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση: έκριναν τον Τζακ Μακάλοφ ένοχο για τη δολοφονία της Μαρία. Ο 73χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Τα ΜΜΕ, που παρακολουθούσαν από κοντά τη δίκη, μετέδωσαν την είδηση πανηγυρικά. Εξίσου πανηγυρικό ήταν το κλίμα σε ολόκληρη την χώρα, καθώς η υπόθεση είχε ξεπεράσει τα σύνορα της πολιτείας του Ιλινόι. Ήταν άλλωστε, η μακροβιότερη υπόθεση που εξιχνιαζόταν και εκδικαζόταν στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ανατροπή

Οι δικηγόροι του Μακάλοφ άσκησαν έφεση. Έτσι, το 2015 η υπόθεση άνοιξε ξανά και προγραμματίστηκε νέα δικάσιμος. Η υπερασπιστική γραμμή ισχυριζόταν ότι από την πρωτοβάθμια εκδίκαση παραλήφθηκαν κομβικά στοιχεία που αποδείκνυαν την αθωότητα του 76χρονου. Μεταξύ αυτών, μία κλήση του Μακάλοφ προς την μητέρα του από ένα καρτοτηλέφωνο στο Ρόκφορντ την ημέρα και ώρα της απαγωγής της Μαρία. Αμφισβητήθηκε επίσης η αξιοπιστία των μαρτύρων κατηγορίας.

O Τζακ Μακάλοφ ήταν 78 όταν αθωώθηκε. YouTube

Στις 12 Απριλίου του 2017, ο δικαστής που εξέτασε εκ νέου την υπόθεση με όλα τα στοιχεία, αποφάνθηκε ότι η ενοχή του  Μακάλοφ δεν μπορεί να αποδειχθεί. Τον απάλλαξε από τις κατηγορίες και ακύρωσε την ποινή του. Στα 78 του έτη, ο Τζακ Μακάλοφ αφέθηκε ελεύθερος και η υπόθεση της Μαρία Ρίνταλφ επέστρεψε στο συρτάρι των ανεξιχνίαστων…

αρχική εικόνα: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το «Amber Alert» προέκυψε από την απαγωγή και δολοφονία ενός 9χρονου κοριτσιού. Ο φονιάς κακοποίησε την Άμπερ και την πέταξε σε χαντάκι. Η υπόθεση είναι ανεξιχνίαστη

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.