Η γενναία Ιταλίδα που αρνήθηκε να παντρευτεί τον μαφιόζο βιαστή της, όπως ήταν ο άγραφος νόμος της Σικελίας. Δίχασε όλη τη χώρα αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω

Η γενναία Ιταλίδα που αρνήθηκε να παντρευτεί τον μαφιόζο βιαστή της, όπως ήταν ο άγραφος νόμος της Σικελίας. Δίχασε όλη τη χώρα αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω
Στα 15 της χρόνια η Φράνκα Βιόλα ούτε που φανταζόταν οτι θα γινόταν σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης και πρότυπο για όλες τις Ιταλίδες. Ήταν ένα νέο, όμορφο και ξέγνοιαστο κορίτσι, που μεγάλωσε σε ένα αγροτόσπιτο στο Άλκαμο της Σικελίας.

Το 1963 ερωτεύτηκε έναν νεαρό, τον 23χρονο Φίλιππο Μελόντια, ανιψιό ενός μέλους της Κόζα Νόστρα. Όταν ο Φίλιππο συνελήφθη για κλοπές, ο πατέρας της κοπέλας αντέδρασε έντονα και επέμεινε να χωρίσουν, όπως κι έγινε. Η σχέση τους κράτησε λίγους μήνες.

Ο Φίλιππο ταξίδεψε στη Γερμανία και επέστρεψε το 1965. Η Φράνκα είχε κάνει μια άλλη σχέση και ο νεαρός μάταια προσπαθούσε να την ξανακερδίσει.

Στις 26 Δεκεμβρίου τη ίδιας χρονιάς ο Μελόντια με μια ομάδα ένοπλων συντρόφων του, εισέβαλε στο σπίτι των Βιόλα, ενώ ο πατέρας της οικογένειας έλειπε.

Χτύπησαν τη μητέρα και απήγαγαν την Φράνκα και τον 8χρονο Μαριάνο, που αρνιόταν να αφήσει την αδερφή του.

Λίγες ώρες αργότερα άφησαν ελεύθερο τον μικρό και οδήγησαν τη Φράνκα σε ένα σπίτι όπου ο Μελόντια την κράτησε φυλακισμένη επί 8 ημέρες και την βίαζε  επανειλημμένα.

Της έλεγε ότι αφού την είχε βιάσει, ήταν αναγκασμένη να τον παντρευτεί ώστε να μην είναι μια “αντέντιμη γυναίκα”. Η Φράνκα του απαντούσε ότι δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση και θα τον έστελνε στη φυλακή μετά την απελευθέρωσή της.

Μετά απο μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας η Φράνκα απελευθερώθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1966.

Ο πατέρας της την ρώτησε αν ήθελε να τον παντρευτεί, όπως πρόσταζε η παράδοση.

Η Φράνκα καταθέτει στην αστυνομία

Όταν του απάντησε αρνητικά, της υποσχέθηκε ότι θα έκανε ο,τι περνούσε από το χέρι του για να τη βοηθήσει.

Ο Φίλιππο επανέλαβε την πρόταση γάμου αλλά η Φράνκα αρνήθηκε και πάλι.

Γνώριζε ότι πήγαινε κόντρα στον παραδοσιακό κοινωνικό κώδικα της Σικελίας που ήθελε τις γυναίκες που έπεφταν θύματα βιασμού να παντρεύονται τους βιαστές τους. Γνώριζε πως η επιλογή της να αρνηθεί τον “γάμο αποκατάστασης” θα την έκανε “γυναίκα χωρίς τιμή”, καθώς είχε χάσει την παρθενιά της χωρίς να έχει παντρευτεί.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο των ιταλικών μέσων ενημέρωσης

Η έννοια του “γάμου αποκατάστασης” δεν ήταν αποκλειστικότητα της Σικελίας αλλά προβλεπόταν από τον ιταλικό ποινικό κώδικα της εποχής, καθώς εξομοίωνε τον βιασμό με “έγκλημα κατά της δημόσιας ηθικής” και όχι με αδίκημα.

Η ιταλική δικαιοσύνη επισημοποιούσε τον γάμο με το άρθρο 544 , που έλεγε ότι αν ένας βιαστής παντρευόταν το θύμα του, το έγκλημά του παραγραφόταν.

Η άρνηση της Φρανκα έβαλε σε μπελάδες την οικογένειά της. Απειλήθηκε από μέλη της Μαφίας αλλά και από συγχωριανούς που εναντιώνονταν στην απόφαση της κοπέλας.

Μάλιστα άγνωστοι έφτασαν στο σημείο να κάψουν τον αμπελώνα και το εξοχικό σπίτι των Βιόλα.

Τα γεγονότα όσο και η δίκη που ακολούθησε είχαν μεγάλη απήχηση στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αλλά και στο Κοινοβούλιο καθώς έγινε φανερό οτι ο ποινικός κώδικας συγκρούστηκε με την κοινή γνώμη.

Το θάρρος της Φράνκα και η άρνησή της για έναν τέτοιο γάμο είχε διχάσει την Ιταλία αλλά είχε προκαλέσει τον θαυμασμό των περισσότερων.

Ο Μελόντια καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 χρόνων, ποινή που αργότερα μειώθηκε κατά ένα χρόνο.

Η Φράνκα Βιόλα και ο Φίλιππο Μελόντια

Τον Δεκέμβριο του 1968 η Φράνκα παντρέυτηκε τον Τζουζέπε Ρουίσι, παιδικό της φίλο και λογιστή στο επάγγελμα.

Ο Ρουίσι έλεγε πως ήθελε να παντρευτεί το κορίτσι που αγαπούσε πάντα, παρά τις απειλές και τα κουτσομπολιά. Μεταξύ σοβαρού και αστείου μάλιστα, έλεγε ότι μετά την άδεια γάμου θα έπρεπε να ζητήσει άδεια οπλοφορίας, για να προστατευθεί.

Ο γάμος έγινε ένα πρωινό και το ζευγάρι έλαβε δώρο ακόμα κι απο τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας ενώ και ο Πάπας Παύλος εξέφρασε δημοσίως την εκτίμησή του για το θάρρος και την επιλογή της Φράνκα.

Η Φράνκα Βιόλα το 2014

Ο Τζουζέπε και η Φράνκα απέκτησαν δύο γιους. Το ζευγάρι εξακολουθεί να ζει στο Άλκαμο.

Ο Melodia αφέθηκε ελεύθερος το 1976 και εκδιώχθηκε από τη Σικελία για τις σχέσεις του με την Μαφία.

Σκοτώθηκε σε πυροβολισμούς στη Μοντένα, δύο χρόνια αργότερα.

Το άρθρο 544 δεν καταργήθηκε μέχρι το 1981.

Διαβάστε: Σταυρούλα Κατσαφαρέα. Καταδικάστηκε σε δις ισόβια για τη δολοφονία των γονιών της στο Οίτυλο, αλλά ήταν αθώα. Πώς αθωώθηκε πέντε χρόνια μετά με τις ψήφους των ενόρκων
Διαβάστε: Η κατάσκοπος των Τούρκων Δωροθέα και η ερωτική της σχέση με τον Αλβανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Το κατασκοπικό θρίλερ του μεσοπολέμου που κατέληξε με την αυτοκτονία της

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu