Η γερμανίδα δασκάλα που επί πέντε χρόνια “ρήμαζε” το Κολωνάκι. Πώς δολοφόνησε με μανία μια 68χρονη πωλήτρια και πώς γλίτωσε τη θανατική ποινή

Η γερμανίδα δασκάλα που επί πέντε χρόνια “ρήμαζε” το Κολωνάκι. Πώς δολοφόνησε με μανία μια 68χρονη πωλήτρια και πώς γλίτωσε τη θανατική ποινή
30 Ιουνίου 1978. Η 68χρονη Ευαγγελία άφηνε την τελευταία της πνοή στο υπόγειο του καταστήματος όπου εργαζόταν στο Κολωνάκι. Την ίδια ώρα, μία μαυροφορεμένη γυναίκα με ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά έβγαινε από την κεντρική είσοδο του μαγαζιού. Με μία σακούλα στο ένα χέρι και ένα κλειδί στο άλλο, έσβησε τα φώτα, κλείδωσε την πόρτα πίσω της και άρχισε να κατηφορίζει τη Βουκουρεστίου.

Η Ευαγγελία Σ. δούλευε σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Στο Κολωνάκι, χαμηλά επί της Βουκουρεστίου στεγαζόταν το παράρτημα της Σχολής Εκπαιδεύσεως Νεανίδων (απόρων γυναικών) και η γυναίκα είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διεύθυνση του καταστήματος. Το μαγαζί ήταν γεμάτο από μία μεγάλη γκάμα ειδών χειροτεχνίας τα οποία κατασκεύαζαν οι γυναίκες του ιδρύματος.

Η 30η Ιουνίου του 1978 ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Η Ευαγγελία βρισκόταν από νωρίς στο κατάστημα και εξυπηρετούσε πελάτες. Μέχρι το μεσημέρι η κίνηση είχε πέσει. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν λίγο μετά τη 1 όταν το κατώφλι πέρασε μία ψηλή γυναίκα που φορούσε ένα μακρύ μαύρο φόρεμα. Όλα δείχνουν ότι η μεσήλικη πωλήτρια κατέβηκε με την πελάτισσα στο υπόγειο του μαγαζιού για να της δείξει επιπλέον κομμάτια από το εμπόρευμα. Άλλωστε, ήταν κάτι που συνήθιζε να κάνει, καθώς ο χώρος στο ισόγειο ήταν περιορισμένος.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που κάποιος είδε την Ευαγγελία ζωντανή. Λίγη ώρα αργότερα, οι γείτονες παρατήρησαν τη μαυροφορεμένη γυναίκα να βγαίνει από το κατάστημα και να κλειδώνει την πόρτα. Δυστυχώς, το ασυνήθιστο γεγονός δεν κίνησε υποψίες σε κανέναν, με αποτέλεσμα οι ώρες να περνούν εις βάρος της άτυχης Ευαγγελίας.

Είχε πια νυχτώσει όταν ο αδερφός της γυναίκας άρχισε να ανησυχεί. Η 68χρονη ήταν τυπική στο πρόγραμμά της και δε συνήθιζε να αργεί να γυρίσει από τη δουλειά. Έτσι, αποφάσισε να πάει ο ίδιος στο κέντρο για να την αναζητήσει, έχοντας παράλληλα ειδοποιήσει την αστυνομία.

Όταν έφτασε στο κατάστημα, η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Με τη βοήθεια μίας καθαρίστριας, την άνοιξε και αμέσως άρχισε να ελέγχει το χώρο. Αφού κατάλαβε ότι στο ισόγειο δεν υπήρχε ίχνος της αδερφής του, κατευθύνθηκε προς το υπόγειο.

Η αγωνία τον είχε κατακλύσει, όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που θα αντίκριζε μπροστά του.

Στο πάτωμα του σκοτεινού δωματίου, μέσα σε μια λίμνη αίματος και σκεπασμένη πρόχειρα με ένα χαλί, βρισκόταν η Ευαγγελία.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας της εποχής, την επομένη του φόνου.

Η μυστηριώδης δράστης

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο άμεσα. Αφού διαπίστωσαν το θάνατο της άτυχης γυναίκας, απέκλεισαν το χώρο και άρχισαν να μιλούν με τους γείτονες.

Οι αρχικές εκτιμήσεις των αρχών έκαναν λόγο για ληστεία που εξελίχθηκε σε φόνο εξαιτίας της πιθανής αντίστασης της πωλήτριας. Άλλωστε από το κατάστημα έλειπαν χρήματα και αρκετά αντικείμενα αξίας. Ωστόσο, αυτό που συγκλόνισε τους πάντες ήταν η βιαιότητα του εγκλήματος. Τα φονικά όπλα ήταν επτά βαριά βάζα και τα θραύσματά τους βρέθηκαν σε όλο το υπόγειο. Μάλιστα, τα χτυπήματα ήταν τόσο βάναυσα που είχαν να παραμορφώσουν πλήρως το πρόσωπο της Ευαγγελίας.

«Είναι χτυπήματα που δόθηκαν με μανία και με μεγάλη δύναμη, στο πιο καίριο σημείο του ανθρώπινου σώματος», δήλωνε ο τότε προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, που είχε βρεθεί στο σημείο.

Μετά από προσεκτική εξέταση του πτώματος, του χώρου και των ευρημάτων, αλλά και από τις καταθέσεις των μαρτύρων, οι αρχές κατέληξαν στο προφίλ του δράστη. Προς έκπληξη όλων επρόκειτο για μία γυναίκα, «ηλικίας 45-50 ετών, αναστήματος 1,65-1,70 μ., με σκληρά χαρακτηριστικά και φορέματα ριχτά με μεγάλα ανοίγματα στο ντεκολτέ».

Ύστερα, οι άντρες της ασφάλειας δεν χρειάστηκε να κάνουν πολλά. Για καλή τους τύχη, η δολοφόνος έπεσε στα δίχτυα τους μόνη της.

Μια γερμανίδα δασκάλα με διπλή ζωή

Την επομένη του φόνου, σημειώθηκε μία ακόμα ληστεία σε γνωστή μπουτίκ στο Κολωνάκι. Η ιδιοκτήτρια δεν αντιλήφθηκε τη δράστρια τη στιγμή της κλοπής, όμως η τύχη της χαμογέλασε μερικές μέρες αργότερα. Ενώ βρισκόταν στην περιοχή, σε άλλο γειτονικό κατάστημα με ρούχα, είδε μία γυναίκα που φορούσε ένα από τα κλεμμένα της φορέματα. Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο και συνέλαβε την ύποπτη.

Όταν έφτασαν στο τμήμα, όλοι άρχισαν να παρατηρούν κάτι ασυνήθιστα γνώριμο στο παρουσιαστικό της. Πολύ γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι ταίριαζε πλήρως με το προφίλ της δολοφόνου της Ευαγγελίας.

Επρόκειτο για την Μαριάν-Ζανίν Ρόζενταλ, μία 42χρονη γερμανίδα δασκάλα που διέμενε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Είχε έρθει στη χώρα το 1973 ως τουρίστρια, όμως σύντομα αποφάσισε ότι ήθελε να μείνει μόνιμα. Έτσι, όταν το διαβατήριό της έληξε, το πλαστογράφησε και με ψεύτικα έγγραφα νοίκιασε ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι. Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι, αυτό που αντίκρισαν τους σόκαρε. Εκατοντάδες κλοπιμαία μεγάλης αξίας από δεκάδες αθηναϊκά καταστήματα. Τις ώρες που η 42χρονη δασκάλα δεν παρέδιδε μαθήματα γερμανικών, συμπλήρωνε το μεροκάματό της επιδιδόμενη σε κλοπές.

Στο διαμέρισμά βρέθηκαν επίσης αντικείμενα της Ευαγγελίας και ένα ματωμένο μαύρο ριχτό φόρεμα. Πλέον δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Είχαν μπροστά τους τη δολοφόνο. Έμενε μόνο να ομολογήσει.

Η απολογία και η καταδίκη

Μετά από μία πιεστική δεκάωρη ανάκριση, η Ρόζενταλ «λύγισε». Παραδέχθηκε ότι πήγε στο κατάστημα της Βουκουρεστίου με σκοπό να κλέψει. Όταν ζήτησε στην Ευαγγελία να της δείξει τα χαλιά, κατέβηκαν μαζί στο υπόγειο. Εκεί, όπως υποστήριξε, η μεσήλικη πωλήτρια της μίλησε απότομα και την προσέβαλε, με αποτέλεσμα η Γερμανίδα να χάσει την ψυχραιμία της. Άρπαξε ένα από τα βάζα που υπήρχαν στο ράφι και το πέταξε με δύναμη προς το μέρος της. Η Ευαγγελία τραυματίστηκε, όμως σηκώθηκε και άρχισε να πλησιάζει απειλητικά τη Ρόζενταλ. Τότε, εκείνη πανικοβλήθηκε και ξεκίνησε να της πετάει όλα τα βάζα με τη σειρά. Όταν πλέον βρισκόταν κατάκοιτη, μέσα στα αίματα και ανήμπορη να αντιδράσει, σκέπασε το άψυχο κορμί της με ένα χαλί και έβαλε σε σακούλες νάυλον μερικά από τα πράγματα που υπήρχαν στο υπόγειο.

«Οι λόγοι που σκότωσα την Ευαγγελία ήταν ψυχολογικοί. Τα γεγονότα της στιγμής και η επήρεια του βάλιουμ με έκαναν να αρχίσω να την χτυπάω. Δεν είχα προμελετήσει να πάω να τη σκοτώσω», δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους.

Το δικαστήριο φαίνεται να πείστηκε εν μέρει από την εκδοχή της. Η Μαριάν-Ζανίν Ρόζενταλ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Ευαγγελίας Σ., ενώ τις επιβλήθηκε ποινή 20 επιπλέον ετών κατά συγχώνευση για τη ληστεία, τις κλοπές και την πλαστογραφία.

Ωστόσο, η ίδια φαινόταν ικανοποιημένη. Την εποχή εκείνη, η θανατική ποινή στην Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε ισχύ και η γερμανίδα δασκάλα την είχε γλιτώσει.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikipedia

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Το έγκλημα στο Κολωνάκι», για το οποίο καταδικάστηκε ο Θανάσης Νάσιουτζικ. «Μπορώ εγώ να σκοτώσω με αυτά τα χέρια που τρέμουν», ρώτησε τους δημοσιογράφους, ενώ η αστυνομία είχε πει ότι ο φονιάς ήταν ασταθής (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu