Ιούλιος 1941, οδό Μεντόβα Πόλη: Λβιβ, Ουκρανία. Η νεαρή γυναίκα τρέχει αιμόφυρτη να σώσει τη ζωή της. Νεαροί στρατιώτες με ξύλα στα χέρια της σκίζουν τα εσώρουχα, την χτυπούν και την χλευάζουν.

Στο αριστερό κάτω άκρο της φωτογραφίας, διακρίνεται το πόδι ενός άντρα, που προσπαθεί να της βάλει τρικλοποδιά ή να την κλοτσήσει. Ο τρόμος και η απελπισία, είναι ζωγραφισμένα στο πρόσωπο της.

Η γυναίκα βιώνει τον απόλυτο εξευτελισμό. Στην προσπάθεια της να σωθεί έχει αποκαλυφθεί το στήθος της, μέσα από τα σκισμένα εσώρουχα. Πιθανόν δεν πρόλαβε να ντυθεί, ύστερα από την ξαφνική εισβολή των Ουκρανών στα σπίτια των Εβραίων.  Τα πογκρόμ του Lviv άφησαν χιλιάδες νεκρούς Εβραίους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες
Η γυναίκα βιώνει τον απόλυτο εξευτελισμό. Στην προσπάθεια της να σωθεί έχει αποκαλυφθεί το στήθος της, μέσα από τα σκισμένα εσώρουχα. Ο άντρας την κλωτσάει.  Πιθανόν δεν πρόλαβε να ντυθεί, ύστερα από την ξαφνική εισβολή των Ουκρανών στα σπίτια των Εβραίων.  Τα πογκρόμ του Λβιβ άφησαν χιλιάδες νεκρούς Εβραίους μέσα σε λίγες ημέρες

Τα πογκρόμ του Λβιβ εις βάρος των Εβραίων πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Ουκρανίας, που τότε ονομαζόταν Λβοβ, από ουκρανούς εθνικιστές. Διαπράχθηκαν από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 1941 και από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, κατά την εισβολή της Βέρμαχτ στην ανατολική Πολωνία, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αμέσως μετά την εισβολή του γερμανικού στρατού, στην πόλη Λβιβ, οι πόρτες των φυλακών άνοιξαν και οι μυστικές σφαγές κρατουμένων, από μέλη της σοβιετικής NKVD (μετέπειτα υπουργείο εσωτερικών υποθέσεων) αποκαλύφθηκαν. Η τελική έκθεση συντάχθηκε από το δικαστή Μέλερ, ο οποίος κατέδειξε ως μοναδικούς υπεύθυνους για τις σοβιετικές θηριωδίες, τους Εβραίους.

Το «Τάγμα Θανάτου C» (Einsatzgruppe C), με την συμμετοχή της Ουκρανικής Εθνικής Πολιτοφυλακής οργάνωσαν το πρώτο πογκρόμ θέλοντας να εκδικηθούν κυρίως για τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν σε τρεις φυλακές (Brygidki, Łąckiego και Zamarstynowska).
Το δεύτερο πογκρόμ πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου του 1941. Ονομάστηκε «Peltura Days», μετά την δολοφονία του ουκρανού ηγέτη Σιμόν Πελτούρα. Το πρωί της 25ης Ιουλίου ουκρανικές δυνάμεις, με γερμανική ενθάρρυνση εισέβαλαν στα σπίτια Εβραίων και τους ξυλοκόπησαν άγρια. Μεγάλη μερίδα των πολιτών συμμετείχε στους ξυλοδαρμούς. Μέσα σε τρεις ημέρες περισσότεροι από 2.000 Εβραίοι εκτελέστηκαν δημόσια. Οι περισσότεροι έξω το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Ρίτσαρντ Μπράιτμαν, που ασχολήθηκε με το Ολοκαύτωμα, συνολικά και στα δυο πογκρόμ ξεπέρασαν τους 5.000 οι Εβραίοι που έχασαν τη ζωή τους από τα τάγματα θανάτου.

Παρακολουθήστε τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα από τα πογκρόμ του Λβιβ

jewish-avengers

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: «Οι εκδικητές» των Ναζί. Εβραίοι που επέζησαν του ολοκαυτώματος, άρχισαν να καταδιώκουν και να εκτελούν τους δεσμώτες τους. Γιατί ματαίωσαν επίθεση με δηλητήριο σε τέσσερις μεγάλες γερμανικές πόλεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here