Η υπόγεια πόλη όπου κρύβονταν οι χριστιανοί της Καππαδοκίας. Αριθμούσε χιλιάδες κατοίκους και ερήμωσε μετά τις τουρκικές διώξεις

Η υπόγεια πόλη όπου κρύβονταν οι χριστιανοί της Καππαδοκίας. Αριθμούσε χιλιάδες κατοίκους και ερήμωσε μετά τις τουρκικές διώξεις

Στην “Ανάβαση”, ο Ξενοφών ανέφερε ότι οι άνθρωποι στην Ανατολή έμεναν σε πόλεις κάτω από το έδαφος. Η ανακάλυψη υπόγειων κατοικιών στην Καππαδοκία, εκατοντάδες χρόνια αργότερα, επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του.

Στο Ντερινκούγιου της Καππαδοκίας βρίσκεται η πιο βαθειά υπόγεια πόλη, η οποία ανακαλύφτηκε τυχαία πριν από μισό αιώνα. Αυτό συνέβη το 1963 όταν ένας κάτοικος του Νεβσεχίρ, έκανε ανακαίνιση στο σπίτι του.

Όταν χρειάστηκε να ρίξει έναν από τους τοίχους του σπιτιού, έμεινε άναυδος από αυτό που αντίκρισε. Πίσω από τον τοίχο υπήρχε ένα δωμάτιο, το οποίο τον οδηγούσε σε μια υπόγεια πόλη. Καθώς προχωρούσε βρήκε ένα σύστημα ατελείωτων διαδρόμων και συνεχόμενων δωματίων.

underground-city

Η υπόγεια πόλη μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 20.000 ανθρώπους μαζί με τα καταστήματα, τους στάβλους ζώων και τις αποθήκες τροφίμων.

Η δημιουργία της υπόγειας πόλης χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια

Ακόμα δεν έχει ανασκαφεί ολόκληρη η περιοχή και υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει μέχρι το ενδέκατο επίπεδο. Βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα για 20.000 ανθρώπους.

Η ακριβής ημερομηνία, ποιοι την δημιούργησαν και για ποιο λόγο οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζήσουν κάτω από την γη, δεν έχει διευκρινιστεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι συμμετείχαν στην κατασκευή της υπολόγισαν όλες τις παραμέτρους καθώς η πόλη έχει μείνει ανέπαφη μέχρι και σήμερα.

derinkuyu3

Η υπόγεια πόλη διαθέτει εξαερισμό, εκκλησία και κελάρια. Είναι σκαλισμένη πάνω στον ηφαιστειακό πέτρωμα.

Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους Χριστιανούς για να αποφύγουν τις επιδρομές

Η υπόγεια πόλη σχηματίστηκε πλήρως κατά την βυζαντινή εποχή, όταν χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως προστασία από τους Μουσουλμάνους Άραβες κατά τους αραβοβυζαντινούς πολέμους (780–1180 μ.Χ.).  

Οι υπόγειες στοές επεκτάθηκαν και οδηγούσαν τους κατοίκους σε γειτονικές υπόγειες πόλεις. Έτσι η πόλη συνδέθηκε και με μια άλλη υπόγεια πόλη, το Καϊμακλί μέσω σήραγγας 9 χιλιομέτρων.   

Στη συνέχεια οι πόλεις συνέχισαν να χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους χριστιανούς ως προστασία από τις μογγολικές επιδρομές του Τιμούρ τον 14ο αιώνα.  Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς , οι πόλεις χρησιμοποιήθηκαν ως μόνιμα καταφύγια για να γλυτώσουν από τις διώξεις των Τούρκων μουσουλμάνων.

Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και τον 20ο αιώνα, καθώς οι Καππαδόκες Έλληνες, χρησιμοποιούσαν τις υπόγειες πόλεις για να γλιτώσουν από τους περιοδικούς διωγμούς .  Ο γλωσσολόγος του Κέιμπριτζ Richard MacGillivray Dawkins ερεύνησε από το 1909 έως το 1911 τους ελληνόφωνους της περιοχής και κατέγραψε ένα τέτοιο γεγονός:

«Όταν ήρθαν τα νέα για τις πρόσφατες σφαγές στα Άδανα , ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Αξό κατέφυγε σε αυτούς τους υπόγειους θαλάμους και για μερικές νύχτες δεν τολμούσε να κοιμηθεί πάνω από το έδαφος».

Το 1923 μετά την Μικρασιατική καταστροφή οι χριστιανοί εκδιώχθηκαν από την πατρογονική γη τους και κατέφυγαν στην Ελλάδα. Τότε εγκαταλείφθηκαν και οι σήραγγες .

Το 1963, οι σήραγγες ανακαλύφθηκαν ξανά αφού ένας κάτοικος της περιοχής βρήκε ένα μυστηριώδες δωμάτιο πίσω από έναν τοίχο του σπιτιού του, ενώ έκανε εργασίες ανακαίνισης. Αφού συνέχισε να σκάβει ανακάλυψε μια σήραγγα που τον οδήγησε στο υπόγειο δίκτυο της πόλης.

Πηγάδι εξαερισμού στην υπόγεια πόλη. Πηγή φωτο wikipedia

Οι υποδομές της πόλης

Οι κάτοικοι είχαν κατασκευάσει αποθήκες τροφίμων, στάβλους, πατητήρια κρασιού και λαδιού, ακόμα και καταστήματα για να διευκολύνουν την ζωή τους κάτω από το έδαφος.

Υπήρχαν ειδικά συστήματα εξαερισμού που μετέφεραν οξυγόνο από την επιφάνεια της γης έως και τα πιο βαθιά επίπεδα. Στο εσωτερικό εντοπίστηκαν ακόμα και πηγάδια για την υδροδότηση της αθέατης κοινωνίας, εκκλησίες, σχολείο και αίθουσες συνεδριάσεων. 

Αναπαράσταση της υπόγειας πόλης. Η Μαλακοπή Καππαδοκίας σήμερα ονομάζεται Ντερίνκογιου, δηλ. «βαθύ πηγάδι».

Ανακαλύφτηκαν μεγάλες πέτρινες πόρτες σε κάθε όροφο που σφράγιζαν τους χώρους και χρησίμευαν για προστασία από εξωτερικούς κινδύνους.

Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαίωσε την θεωρία ότι οι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο κάτω από το έδαφος για προστασία από τους εξωτερικούς κινδύνους.

Στην ουσία ήταν κρυμμένοι σε μια υπόγεια πολυεπίπεδη πολιτεία.

Αρχική φωτο άρθρου : wikipedia

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η υπόγεια πόλη που ζουν 4.000 άνθρωποι από 40 χώρες. Ξεχωρίζει ο Έλληνας που «λέει» την ιστορία της πόλης. Ξενοδοχεία, γκολφ και ναοί κάτω από τη γη που γυρίστηκε το Mad Max

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu