Η καταστροφή μιας πολύχρωμης λίμνης με χιλιάδες νούφαρα. Είναι καταφύγιο για τα υδρόβια πουλιά στη Θεσπρωτία, αλλά σήμερα θυμίζει ένα ξεχασμένο έλος (drone)

Η καταστροφή μιας πολύχρωμης λίμνης με χιλιάδες νούφαρα. Είναι καταφύγιο για τα υδρόβια πουλιά στη Θεσπρωτία, αλλά σήμερα θυμίζει ένα ξεχασμένο έλος (drone)
Στο Νομό Θεσπρωτίας το Έλος Καλοδικίου, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι ένας σημαντικός υγροβιότοπος με μεγάλη οικολογική αξία. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 είδη φυτών. Η λίμνη είναι καταφύγιο για πολλά υδρόβια πουλιά, ενώ εκεί ζουν δεκάδες θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια. Χρυσαετοί, τσίφτηδες και γερακίνες, έρχονται από τα γύρω βουνά για να κυνηγήσουν.

Πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα των Θεσπρωτών, Καλοδίκη. Έγινε γνωστή ως η “λίμνη με τα νούφαρα”, τα οποία χάριζαν μια μοναδική εικόνα στους επισκέπτες. Το βόρειο τμήμα της λίμνης καλυπτόταν από μεγάλα καταπράσινα φύλλα με άσπρα, κίτρινα ή ροζ λουλούδια και έτσι μεταμορφωνόταν σε ένα πολύχρωμο τοπίο.

Η λίμνη με τα νούφαρα

Η λίμνη είχε χαρακτηριστεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος. Τέλη Μάη που ανθίζουν τα νούφαρα, το έλος χαρίζει θέαμα μοναδικό.

Η λίμνη τροφοδοτούνταν από επιφανειακές και υπόγειες απορροές νερού από τους γύρω λόφους. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όμως, παρατηρήθηκε ότι ο υγρότοπος έχανε μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας αρδευτικών γεωτρήσεων. Παράλληλα, το μικρό πέτρινο φράγμα στη βορειοδυτική πλευρά τους έλους παρουσίαζε διαρροές 200 κυβικών μέτρων την ώρα.

Καλοδίκη, Θεσπρωτία

Η λίμνη Καλοδίκη σε εξαφάνιση.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν τον Σεπτέμβριο του 2013, αποφασίστηκε από τη δημοτική αρχή της Ηγουμενίτσας, να ανοίξει εντελώς το φράγμα. Παρά την προσπάθεια να διασωθούν οι γόνοι των ψαριών σε βυτία, μέχρι η λίμνη να αποκτήσει νερό, τα εναπομείναντα ψάρια αποδεκατίστηκαν από τα εκατοντάδες πουλιά.

Το Καλοδίκι βρίσκεται στα νότια του νομού Θεσπρωτίας. Πολλά υδρόβια πουλιά (ερωδιοί, πάπιες, ποταμίδες) βρίσκουν καταφύγιο στα καλάμια. Αρπακτικά πουλιά, όπως χρυσαετοί, τσίφτηδες, γερακίνες, έρχονται από τα γύρω βουνά για να κυνηγήσουν.

myhelis drone

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Πριν από την καταστροφή της, η λίμνη είχε χαρακτηριστεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβανόταν στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.

Πλέον η εικόνα της είναι απογοητευτική. Παρουσιάζει έλλειψη νερού, σε πολλά σημεία της είναι αποξηραμένη και δεν θυμίζει σε τίποτα τη λίμνη που κάποτε έσφυζε από ζωή.

Δείτε από ψηλά τη λίμνη όπως δημοσιεύθηκε στο κανάλι του συνεργάτη μας Epirustravel eu – Drone Flights

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η ειδυλλιακή λίμνη Δοϊράνη που έγινε 4 φορές πεδίο μάχης με χιλιάδες νεκρούς. Ο θρίαμβος των Ελλήνων στους Βαλκανικούς και η ανθρωποθυσία Σερραίων και Κρητικών στον Α’ Παγκόσμιο (drone) 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu