Η κιθάρα του Τζίμι Χέντριξ. Ο αριστερόχειρας μουσικός προτιμούσε δεξιές ηλεκτρικές κιθάρες, εκτόξευσε τις πωλήσεις της “Fender” και έκανε τους Βρετανούς να αναθεωρήσουν για την “Gibson”

Η κιθάρα του Τζίμι Χέντριξ. Ο αριστερόχειρας μουσικός προτιμούσε δεξιές ηλεκτρικές κιθάρες, εκτόξευσε τις πωλήσεις της “Fender” και έκανε τους Βρετανούς να αναθεωρήσουν για την “Gibson”
Αριστερόχειρας, με δεξιά “Fender Stratocaster” και τις χορδές ανάποδα, έναν “Marshall” ενισχυτή και ήχοι μπουζ και ροκ στη διαπασών.

Ο Τζίμι Χέντριξ, αν και πέθανε νωρίς, ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τη ροή της ηλεκτρικής κιθάρας. Και όλα αυτά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄60 στην Αμερική.

“Ο μεγαλύτερος οργανοπαίχτης στην ιστορία της ροκ μουσικής”

Ο Τζέιμς Μάρσαλ “Τζίμι” Χέντριξ ήταν αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός.

Παρά τη σχετικά σύντομη μουσική σταδιοδρομία, που κράτησε περίπου τέσσερα χρόνια, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και ένας από τους ανθρώπους που επηρέασε όσο κανείς άλλος τους κιθαρίστες.

Μάλιστα το “Rock and Roll Hall of Fame” τον περιγράφει ως “αναμφισβήτητα τον μεγαλύτερο οργανοπαίχτη στην ιστορία της ροκ μουσικής”.

Το πρώτο τεύχος του ιστορικού περιοδικού “Ποπ και Ροκ”, που ξεκίνησε ο Γιάννης Πετρίδης,  με εξώφυλλο τον Τζίμι Χέντριξ.

Η πρώτη κιθάρα του Χέντριξ

Ο Χέντριξ προτιμούσε μοντέλα ηλεκτρικής κιθάρας που προορίζονταν για δεξιόχειρες, παρά το γεγονός ότι ήταν αριστερόχειρας. Έτσι, λοιπόν, τοποθετούσε ανάποδα τις χορδές με αποτέλεσμα ο ήχος να είναι αρκετά διαφορετικός και να εντυπωσιάζει τους ακροατές. 

Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα του Χέντριξ ήταν μία “Supro Ozark 1560S “, με το λιτό και χαρακτηριστικό λευκό της φινίρισμα. Σύμφωνα με μία εκδοχή, την πήρε από τον πατέρα του, ο οποίος την είχε αγοράσει στο Σιάτλ από το κατάστημα “Myers Music Shop ” το 1959 έναντι 89 δολαρίων.

Την ίδια χρονιά, ο Χέντριξ εμφανιζόταν με την “Supro”, όταν έπαιζε με την μπάντα του “The Rocking Kings”, μέχρι που κλάπηκε το 1960, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης του συγκροτήματος στο νυχτερινό μαγαζί “The Birdland Club “.

Δυστυχώς, η ίδια η κιθάρα είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά μοντέλα σήμερα,  καθώς κατασκευάστηκε από μια εταιρεία με την επωνυμία “Valco”.

Οι κιθάρες του μουσικού

Στην αρχή της καριέρας του ο Τζίμι Χέντριξ  “σόλαρε” με πιο οικονομικά μοντέλα, όπως οι κιθάρες “Epiphone Wilshire” και ” Supro Ozark”.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 άρχισε να χρησιμοποιεί κιθάρες της εταιρείας “Fender”, ξεκινώντας αρχικά με μία “Fender Duo-sonic”, όταν έπαιξε μαζί με το συγκρότημα “The Isley Brothers”.

Το καλοκαίρι του 1966 αγόρασε μία “Fender Stratocaster “, με τη βοήθεια της φίλης και γρήγορα έγινε η κιθάρα του.

Η αγαπημένη του, βέβαια, ήταν μία μαύρη “Stratocaster” με λαιμό από σφένδαμο.

Λίγο πριν τον θάνατό του, ο Χέντριξ πειραματίστηκε και με άλλες ηλεκτρικές κιθάρες, όπως οι  “Gibson Flying Vs” και “Les Paul Customs”.

Βέβαια, μέχρι τότε είχε καταφέρει να εδραιώσει την εταιρεία “Fender”, ως κορυφαία επιλογή για ηλεκτρικές κιθάρες.

Την ίδια περίοδο, οι Άγγλοι κιθαρίστες της σειράς του, όπως ο Έρικ Κλάπτον και ο Τζεφ Μπεκ, είχαν “ερωτευτεί” την “Gibson”.

Όταν ο Χέντριξ επισκέφτηκε πρώτη φορά τη Μεγάλη Βρετανία, όπου όλος ο κόσμος έσπευσε να δει από κοντά το “φαινόμενο” για το οποίο μιλούσαν οι Αμερικανοί,  οι Άγγλοι άλλαξαν μάρκα κιθάρας!

Αμέσως, οι πωλήσεις της “Fender” εκτοξεύτηκαν.

Οι περιγραφές για τον Τζίμι Χέντριξ είναι άπειρες. Πότης, γυναικάς, αλητάμπουρας, ατίθασος. Ένα είναι σίγουρο. Στο τέλος, όλοι τον θυμούνται για το σπουδαίο και μοναδικό συναίσθημα που άφηνε κάθε φορά που άγγιζε την κιθάρα του.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το προκλητικό εξώφυλλο του Τζίμι Χέντριξ με τις 19 γυμνές γυναίκες. Το αποκήρυξε αμέσως ο κιθαρίστας και πολλά δισκοπωλεία το κατέβασαν από τα ράφια. Γιατί οι πόζες δεν άρεσαν ούτε στα μοντέλα… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu