Η κόντρα του Καποδίστρια με τους καπετάνιους της Ύδρας που του πρότειναν να γίνουν προστάτες του. Τους τα έψαλε και τους έδιωξε από το γραφείο του

Η κόντρα του Καποδίστρια με τους καπετάνιους της Ύδρας που του πρότειναν να γίνουν προστάτες του. Τους τα έψαλε και τους έδιωξε από το γραφείο του
Πηγή: Όσα δεν γνωρίζατε για τα χρόνια του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Α΄, εκδόσεις Μεταίχμιο
Όταν ο Καποδίστριας ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα, τον επισκέφτηκαν αντιπρόσωποι της Ύδρας και με αυθάδεια του πρότειναν να γίνουν προστάτες του.

Ήταν πλούσιοι οι περισσότεροι, εξαιτίας της πειρατείας που ασκούσαν με τα πλοία τους. Θύμωσε τότε ο κυβερνήτης και τους τα έψαλλε για τα καλά:

“Το μέλλον της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην Ύδρα, αλλά η τύχη της Ύδρας στα χέρια μου. Όπως ο χειρουργός κόβει το σάπιο κρέας για να σώσει το σώμα, έτσι κι εγώ ίσως αναγκαστώ να κόψω την Ύδρα από τον ελληνικό κορμό. Θα δώσω τέλος στο ληστρικό σύστημα που γρήγορα θα καταστρέψει το μέλλον της Ελλάδας. Θα μεταχειριστώ το ναυτικό όμοια με τον στρατό. Πηγαίνετε και περιμένετε διαταγές μου”.

Οι αντιπρόσωποι έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι και πολύ μίσος. Αργότερα το μίσος τους προς τον κυβερνήτη όπλισε τα χέρια των δολοφόνων του.

Εκ του μηδενός

Μόλις ο Καποδίστριας ήρθε ως κυβερνήτης στην Ελλάδα, κάλεσε στο γραφείο του τους υπουργούς του. “Θέλω, κύριοι υπουργοί, να μου εκθέσετε λεπτομερώς την κατάσταση των υπουργείων σας, προκειμένου να προχωρήσουμε στην οργάνωση της διοίκησης”.

Πρώτος πήρε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Λιδωρίκης:

“κύριε κυβερνήτη, οι μόνες νόμιμες πηγές εσόδων το κράτους είναι οι τελωνειακοί δασμοί και η δεκάτη των νησιών. Δυστυχώς δεν εισπράττουμε τίποτα, εξαιτίας της αυθαιρεσίας του αρχηγού του στόλου λόρδου Κόχραν. Γενικά στο ταμείο δεν υπάρχει ούτε γρόσι, ενώ έχουμε πολλά χρέη και οφειλές”

Δεύτερος μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Παιδείας Σούτσος:

“Το μόνο δικαστήριο που υπάρχει είναι των λειών, ενώ σχολείο δεν υπάρχει κανένα”.

Τελευταίος μίλησε ο υπουργός Στρατιωτικών Βλαχόπουλος.

“Όλα τα φρούρια στερούνται από πολεμοφόδια. Ο αριθμός των στρατιωτών που υπηρετούν είναι άγνωστος, γιατί πότε οι κυβερνήσεις δεν ανάγκασαν τους καπετάνιους να συντάξουν σχετικό κατάλογο”.

Δεν χρειάστηκε περισσότερα ο κυβερνήτης για να καταλάβει ότι όφειλε να ξεκινήσει από το μηδέν.

Έτσι έμαθαν να τρώνε πατάτες οι Έλληνες

Από τις πρώτες ενέργειες του Καποδίστρια όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν η οργάνωση της γεωργικής παραγωγής και ο εμπλουτισμός της με νέες καλλιέργειες.

Η εισαγωγή της καλλιέργειας της πατάτας φαίνεται ότι έλυσε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα επισιτισμού του λαού.

Ωστόσο, αρχικά οι Έλληνες ήταν διστακτικοί και δεν έτρωγαν τις πατάτες. Τότε ο Καποδίστριας έβαλε ένοπλους στρατιώτες να φρουρούν τους σωρούς της πατάτας που ήθελε να μοιράσει δωρεάν στους Έλληνες, με την εντολή να κάνουν πως κοιμούνται τη νύχτα και δεν παίρνουν είδηση τους επίδοξους κλέφτες.

Πράγματι, οι πονηροί Έλληνες, με τη σκέψη ότι για να φρουρείται κάτι σημαίνει ότι έχει κάποια αξία, έσπευσαν να το κλέψουν κι έτσι έμαθαν να τρώνε τις πατάτες.

Διαβάστε: Ο Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο για να αναμορφώσει το ελληνικό κράτος. Γιατί ο Κολοκοτρώνης τον συμβούλευσε να φορέσει πιο εντυπωσιακά ρούχα. Ο ηγέτης που θαυμάστηκε για τον πατριωτισμό του και μισήθηκε από τους άρχοντες

Διαβάστε: Αλέξανδρος Πούσκιν ο μεγαλύτερος Ρώσος ποιητής, που σκοτώθηκε σε μονομαχία για την τιμή της πανέμορφης γυναίκας του. Ο Καποδίστριας τον είχε σώσει από την οργή του τσάρου. Υποστήριξε την ελληνική επανάσταση 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu