Σε ένα μικρό πυροσβεστικό σταθμό στο Λίβερμορ στην Καλιφόρνια, υπάρχει ένας λαμπτήρας που καίει από το 1901. Ο λαμπτήρας Centennial, όπως έχει γίνει γνωστός, είναι ο μακροβιότερος λαμπτήρας όλων των εποχών.

Από το 1901, οπότε τον άναψαν, δεν έχει σταματήσει να καίει, με εξαίρεση το 1976, όταν αποσυνδέθηκε για 22 λεπτά, καθώς ο σταθμός μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο.
Η λάμπα κατασκευάστηκε στο Οχάιο από την Shelby Electric Company στα τέλη του 1890. Την αγόρασε ένας επιχειρηματίας του Livermore το 1901. Όταν πούλησε την εταιρεία του δώρισε τη λάμπα στον τοπικό πυροσβεστικό σταθμό.
Από τότε η λάμπα δεν σταμάτησε να ανάβει. Οι πυροσβέστες μπαινόβγαιναν, αλλά κανείς δεν είχε δώσει σημασία στη μακροζωία της και φυσικά κανείς δεν είχε αναρωτηθεί γιατί δεν είχε καεί τόσο χρόνια. Μόνο ένας δημοσιογράφος ασχολήθηκε κι έγραψε για τον παράξενο λαμπτήρα το 1972. Το άρθρο έκανε τον γύρο του κόσμου και η λάμπα έγινε διάσημη. Ο σταθμός άρχισε να υποδέχεται επισκέπτες που ήθελαν να τον δουν από κοντά.

Αν και σήμερα έχει μειωθεί η ένταση του φωτός- από 30W έχει πέσει στα 4W- εξακολουθεί να λειτουργεί, βγάζοντας ένα απαλό πορτοκαλί φως που μοιάζει με τα νυχτερινά φώτα που βάζουμε στις κρεβατοκάμαρες.
Η λάμπα φιλοξενείται σε σελίδες του βιβλίου Γκίνες ως «το πιο ανθεκτικό φως».
Αν και ερευνητές κάθε τόσο ελέγχουν εξονυχιστικά τη λάμπα μήπως έχει κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες, καταλήγουν πάντα στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από τις λάμπες που κατασκεύασε η ίδια εταιρία, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν την ίδια διάρκεια ζωής με τη συγκεκριμένη.
Η λάμπα έχει και δική της ιστοσελίδα. Όποιος την επισκεφθεί μπορεί να τη δει μέσω webcam να καίει σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε: Πώς ο Βενιαμίν Φραγκλίνος απέδειξε με έναν χαρταετό ότι ο κεραυνός δεν είναι τίποτα άλλο από στατικός ηλεκτρισμός. Εφηύρε το αλεξικέραυνο αφού διαπίστωσε την ηλεκτρική φύση του κεραυνού

 

Διαβάστε: Ένα πείραμα που προκάλεσε ηλεκτροσόκ σε διακόσιους μοναχούς στο Παρίσι του 1746 και έδειξε πως το μέλλον «ήταν καλωδιωμένο»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here