Ο δόκτωρ Χο Φενγκ-Σαν θα μπορούσε να είναι φίλος με τον Σίντλερ, καθώς και αυτός έσωσε κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χιλιάδες Εβραίους. Για το έργο του, το 2000, το Ισραήλ του έδωσε τον τίτλο «Δίκαιος μεταξύ των εθνών».

Γεννήθηκε το 1901. Ήταν εργατικός και επιμελής μαθητής. Πήγε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1926 και έλαβε το διδακτορικό του στην πολιτική οικονομία το 1932. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν διπλωμάτης στη Βιέννη.

kinezos sidler 2
Η κόρη του δόκτωρ Χο, Χο Μάνλι, λέει λίγα λόγια για τον πατέρα της στο Συμπόσιο ,που πρόσφατα έγινε προς τιμήν του.

Ο πρόξενος που παράκουσε τις εντολές

Το 1938 η Κίνα δεν ήταν ακόμη κομμουνιστική και ο Χο διορίστηκε Γενικός Πρόξενος στην Αυστρία που προσαρτήθηκε από τη ναζιστική Γερμανία.
Ο μόνος τρόπος για τους Εβραίους να ξεφύγουν από τον ναζισμό ήταν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.
Στην Αυστρία ζούσαν σχεδόν 200.000 Εβραίοι, οι οποίοι γνώριζαν πλέον πολύ καλά τις αδίστακτες μεθόδους που εφάρμοσε ο Χίτλερ στη Γερμανία.
Για να φύγουν χρειάζονταν βίζα από μία ξένη χώρα.
Ετσι, ο Κινέζος πρόξενος πήρε την απόφαση να βοηθήσει χιλιάδες κυνηγημένους Εβραίους να σωθούν. Παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρων του και ρισκάροντας την ίδια του τη ζωή, ο Χο άρχισε να εκδίδει βίζες για τη Σαγκάη. Τους τρεις πρώτους μήνες ως Γενικός Πρόξενος, ο Χο, είχε εκδώσει ήδη 1.200 βίζες.
Δεν ήταν απαραίτητο να έχουν βίζα για να εισέλθουν στη Σαγκάη, αλλά τους επέτρεπε ουσιαστικά να φύγουν από την Αυστρία.

Ο Χο συνέχισε να εκδίδει βίζες έως τον Μάιο του 1940, οπότε πήρε μετάθεση και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Κίνα.
Παραμένει άγνωστος ο αριθμός των Εβραίων που βοήθησε ο δόκτωρ, αλλά εφόσον είχε εκδώσει περίπου 2.000 θεωρήσεις μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο που βρισκόταν στο πόστο του, ο αριθμός σίγουρα θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η δράση και η συμβολή του ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αμέσως μετά το θάνατό του, το 1997, όταν ένας ιστορικός του Ολοκαυτώματος είδε μια αναφορά για το έργο του δόκτωρ σε μία νεκρολογία.
Πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας σε ηλικία 96 χρόνων.

kinezos sidler 3
Η Χο Μάνλι ,κόρη του  δόκτωρος, ετοιμάζει βιβλίο για την ζωή και τη δράση του πατέρα της.

 

πηγή φωτογραφιών άρθρου από telegraph.co.uk

 Διαβάστε ακόμη:

“ Όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο ολόκληρο”. Η αληθινή ιστορία του «απατεωνίσκου» Όσκαρ Σίντλερ. Από πράκτορας των ναζί, σωτήρας των Εβραίων…

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here