Η μάχη που κόστισε τη ζωή δύο εκατομμυρίων ανδρών και “βοήθησε” τη μελλοντική επικράτηση του Λένιν στη Ρωσία. Η τελευταία μάχη στο Ανατολικό μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο

Η μάχη που κόστισε τη ζωή δύο εκατομμυρίων ανδρών και “βοήθησε” τη μελλοντική επικράτηση του Λένιν στη Ρωσία. Η τελευταία μάχη στο Ανατολικό μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο

Η μάχη στο Κόβελ Στανίσλαβ, μεταξύ Ρωσίας και Αυστρίας, αποτέλεσε την τελευταία μάχη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Ανατολικό μέτωπο. Η μάχη είχε 1.000.000 νεκρούς άντρες σε κάθε πλευρά.

Δύο εκατομμύρια άνδρες δεν γύρισαν σπίτι τους, κάτι συνηθισμένο στις επιχειρήσεις εκείνη την εποχή.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι αποτέλεσε τον προάγγελο για την έναρξη της επανάστασης του Λένιν, που οδήγησε στην εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος  στη Σοβιετική ένωση λίγα χρόνια μετά.

Το ανατολικό μέτωπο από την αρχή του πολέμου ήταν πολύ διαφορετικό από το δυτικό.

Στο δυτικό μέτωπο, από το φθινόπωρο 1914 οι δυο πλευρές είχαν εμπλακεί σε ένα πόλεμο  χαρακωμάτων  ο οποίος είχε κοστίσει χιλιάδες ζωές, καθώς οι αντίπαλοι στρατοί κέρδιζαν λίγα χιλιόμετρα, τα οποία έχαναν λίγο αργότερα μετά από αντεπιθέσεις.

Το 1915 με τη νίκη τους στη μάχη του Τάνεμπερκ οι Γερμανοί προήλαυναν και το 1916 είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Ρίγα της Λετονίας. Τον Φεβρουάριο του 1916  οι Γερμανοί ξεκίνησαν την επίθεση τους στο Βερντέν, οι Γάλλοι έχοντας δεχτεί πρωτοφανή πίεση, ζήτησαν από τη Ρωσία τη διενέργεια επίθεσης στο ανατολικό μέτωπο, ώστε να μειωθεί η πίεση στο δυτικό μέτωπο.

Οι Ρώσοι συμφώνησαν, αλλά η επίθεση τους απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών.

Τον Μάρτιο του 1916 η Ρωσία δέχτηκε αίτημα βοήθειας από την Ιταλία, που αμυνόταν με νύχια και με δόντια στο Τρεντίνο απέναντι στους Γερμανούς. Ο Τσάρος Νικόλαος είδε το αίτημα αυτό, ως μια ευκαιρία να αποκαταστήσει το κύρος του στρατού του, που μέχρι τότε είχε υποστεί μόνο ήττες.

Οι στρατηγοί του όμως ήταν αρνητικοί καθώς ο Ρωσικός στρατός παρουσίαζε τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και εφόδια. Ο διοικητής του νοτιοδυτικού μετώπου, στρατηγός Νίκολα Μπρουσίλοφ, δήλωσε έτοιμος για την επιχείρηση, αν και ο στρατός του αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα με τις υπόλοιπες μονάδες του Ρωσικού στρατού.

Ο Μπρουσίλοφ παρέταξε το στρατό του σε μια γραμμή 450 χιλιομέτρων από τη Ρουμανία. Από την αρχή της μάχης ο Μπρουσίλοφ είχε ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι συνάδελφοι του στρατηγοί έχοντας ενοχληθεί από την υπεροψία του, αρνήθηκαν να του προσφέρουν κάθε βοήθεια.

Από την άλλη πλευρά οι Αυστριακοί δεν γνώριζαν ότι απέναντι τους είχαν συγκεντρωθεί Ρώσοι στρατιώτες κι έτσι δεν περίμεναν επίθεση. Ο Μπρουσίλοφ αναγκάστηκε, εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε περιορισμένο αριθμό βλημάτων πυροβολικού, να επιτεθεί με μονάδες πεζικού.

Η μάχη του Κόβελ Στανίσλαβ

Το Ρωσικό πεζικό συγκεντρώθηκε απέναντι από τις πιο ισχυρές δυνάμεις του αυστριακού στρατού.

Η ρωσική επίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου.

Οι αυστριακές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν και υποχώρησαν. Μέχρι τις 10 Ιουνίου ο ρωσικός στρατός είχε φτάσει στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κόβελ. Η προέλαση του Μπρουσίλοφ άρχισε να έχει προβλήματα στα τέλη Ιουνίου.

Οι Γερμανοί χρησιμοποιώντας σιδηρόδρομους κατάφεραν και έστειλαν ενισχύσεις στη γραμμή άμυνας των Αυστριακών. Ο Τσάρος διέταξε και τις επόμενες ρωσικές στρατιές να εκτοξεύσουν επίθεση.

Ωστόσο οι στρατηγοί του κουρασμένοι από την απώλεια τόσο πολλών στρατιωτών αγνόησαν την εντολή του Τσάρου.

Τον Σεπτέμβριο οι Ρώσοι αντιμετώπισαν τεράστια έλλειψη σε εφόδια αλλά και σε προσωπικό. Αναγκαστικά σταμάτησαν την επίθεση.

Ένα εκατομμύριο άντρες από κάθε πλευρά έχασαν τη ζωή τους. Τα αποτελέσματα της μάχης όμως ξεπέρασαν τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Οι συνέπειες του πολέμου για τη Ρωσία 

Η μάχη ανάγκασε τη Ρωσία να μη συνεχίσει την ενεργό συμμετοχή της στο πόλεμο, και οδήγησε σταδιακά στη Ρωσική επανάσταση.

Η Αυστρία από την άλλη, αν και κατάφερε και ανέκοψε τη ρωσική επίθεση, έπαψε να αποτελεί αξιόλογη δύναμη. Ο λαός της Αυστρίας έχασε επίσης την εμπιστοσύνη του προς την Αυτοκρατορία των Αψβούργων με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

Πλέον, Αυστρία και Ουγγαρία αποτελούν μέχρι σήμερα δυο ανεξάρτητα κράτη. Η μάχη είχε συνέπειες και για τη Ρουμανία καθώς το Βουκουρέστι πίστεψε στην επικράτηση των Ρώσων, και συμμάχησε μαζί τους .

Ένα χρόνο αργότερα η Ρουμανία δέχτηκε επίθεση και κατελήφθη από τη Βουλγαρία, σύμμαχο της Γερμανίας.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η επική μάχη που η Ρωσία νίκησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της περιοχής και πήρε αυτή την πρωτοκαθεδρία

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu