Η μαγεία του Π 3,14. Η σταθερά που εκφράζει την αρμονία και μέσα στον δεκαδικό του μπορεί να βρείτε τον αριθμό της ταυτότητας ή του διαβατηρίου σας

Η μαγεία του Π 3,14. Η σταθερά που εκφράζει την αρμονία και μέσα στον δεκαδικό του μπορεί να βρείτε τον αριθμό της ταυτότητας ή του διαβατηρίου σας
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στη σελίδα του Πρώτου Γενικού Λυκείου Δράμας 

Η πιο “διάσημη” μαθηματική σταθερά, εξαιτίας των ιδιοτήτων της, είναι η σταθερά π, όπως περιγράφεται στα ελληνικά από τη λέξη, περιφέρεια, ή Pi στα Λατινικά.

Η σταθερά π απασχόλησε για πολλά χρόνια τους μαθηματικούς και τους φυσικούς και συνεχίζει να απασχολεί για τις εκπληκτικές ιδιότητες και την αρμονία που παρουσιάζει! Η σταθερά Π ισούται με το λόγο της περιφέρειας ενός οποιαδήποτε κύκλου προς τη διάμετρό του. Όλοι οι κύκλοι ανεξαρτήτως διαμέτρου έχουν το ίδιο π και αυτό ισούται κατά προσέγγιση με 3,14 .

Mε αρκετές στρογγυλοποιήσεις, μάλλον άπειρες, το π ισούται με 3,14, όμως στην πραγματικότητα τα δεκαδικά του ψηφία είναι άπειρα και οι μαθηματικοί ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχουν διαλευκάνει παρά μόνο μερικά από αυτά, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον πιο εξελιγμένο υπολογιστή στον κόσμο, που βρίσκεται στο Τόκιο. Επίσης δεν έχει βρεθεί κάποιο μοτίβο με το οποίο επαναλαμβάνονται αυτοί οι αριθμοί. Μερικά από τα πρώτα δεκαδικά ψηφία του πραγματικού αριθμού π φαίνονται στην παρακάτω εικόνα:

Η σταθερά π δεν έχει συγκινήσει μόνο τους μαθηματικούς να ασχοληθούν μαζί της, αλλά και απλούς ανθρώπους που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν το κόσμο με το μυστήριο που κουβαλάει αυτή η σταθερά. Μάλιστα έχουν γίνει αρκετές ταινίες με θέμα τη σταθερά π όπου οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να την αποκρυπτογραφήσουν και να τη συνδέσουν με τη συμμετρία που υπάρχει στο κόσμο γύρω μας καθώς και με τον ίδιο τον Θεό.

Αριθμός ταυτότητας, διαβατηρίου και τηλεφώνου μέσα στα ψηφία του π

Ένα όμορφο αξιοσημείωτο “παιχνίδι” είναι ότι αν κάποιος ψάξει ανάμεσα στα άπειρα ψηφία του αριθμού π τότε ανάμεσα τους θα βρει τον αριθμό της ταυτότητας του, του διαβατηρίου, του τηλεφώνου του και γενικά οποιονδήποτε αριθμό.

Η σταθερά π είναι η σημαντικότερη σταθερά στα μαθηματικά, μια σταθερά που έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στον κόσμο γύρω μας ακόμα και στο σύμπαν και γι’ αυτό το λόγο μερικοί την αποκαλούν σταθερά του σύμπαντος! Για παράδειγμα η ημερομηνία 28 Οκτωβρίου 1940 γραμμένη ως 28101940 παρουσιάζεται στο 7.641.792 ψηφίο της σταθεράς π!

Η σπουδαιότητά της είναι τόσο μεγάλη που οι μαθηματικοί τη γιορτάζουν κάθε 14 Μαρτίου, διότι τότε είναι 14/3 και σύμφωνα με τους Αμερικάνους που διαβάζουν πρώτα το μήνα και μετά τη μέρα 3/14 (όμως π=3,14). Επίσης στην Ευρώπη τη γιορτάζουν και κάθε 22/7 αφού 22 δια 7 είναι 3,14 . H ημέρα αυτή ονομάζεται Pi day προς τιμήν της σταθεράς!!

Oι μνημονικοί κανόνες απομνημόνευσης και το ρεκόρ Γκίνες

Ο κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες

Επειδή, όπως έχουμε αναφέρει, τα ψηφία της σταθεράς είναι άπειρα, για τον λόγο αυτό έχουν φτιαχτεί διάφοροι μνημονικοί κανόνες για την απομνημόνευση τουλάχιστον  των πρώτων λίγων δεκαδικών ψηφίων της, ανάμεσά τους και η παρακάτω φράση, που την επινόησε ο Ν. Χατζιδάκης (1872-1942), καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών:

“Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι”

Το πλήθος των γραμμάτων κάθε λέξης της φράσης αυτής αντιστοιχεί σε καθένα από τα διαδοχικά ψηφία του αριθμού π (3,14159…). Το ρεκόρ Γκίνες είναι 67.890 ψηφία και το κατέχει ο Lu Chao, 24-χρονος Κινέζος φοιτητής. Του πήρε 24 ώρες και 4 λεπτά για να θυμηθεί και τα 67.890 δεκαδικά ψηφία του π χωρίς λάθος!

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να στέλνουν κείμενα μπορούν να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση: [email protected] Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το ύφος της ιστοσελίδας, θα δημοσιεύονται. Η «ΜτΧ» δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών    

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο άγνωστος Έλληνας μαθηματικός που έζησε 25 χρόνια σαν «ερημίτης» στο Πρίστον. Έγινε αντάρτης και έφυγε από την Ελλάδα ως «επικίνδυνος κομμουνιστής». Όμως διέπρεψε στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu