Οι μαθητές που σκότωσαν τη συμμαθήτριά τους παίζοντας «Πάουερ Ρέιντζερς». Γιατί η σειρά κατηγορήθηκε για ρατσισμό και πώς είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές;

Οι μαθητές που σκότωσαν τη συμμαθήτριά τους παίζοντας «Πάουερ Ρέιντζερς». Γιατί η σειρά κατηγορήθηκε για ρατσισμό και πώς είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές;
‘’Μια φορά Ρέιντζερ, πάντα Ρέιντζερ. Ρέιντζερς για πάντα’’.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μικροί και μεγάλοι ξυπνούσαν τα Σαββατοκύριακα από νωρίς, για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους και πασίγνωστη τηλεοπτική σειρά δράσης, «Πάουερ Ρέιντζερς».

Ποιος δεν θυμάται την περίφημη ομάδα των σούπερ ηρώων με τις στολές που ήταν διαφόρων χρωμάτων, τα εξαρτήματα και τις πολεμικές φιγούρες; Παρά τις εκάστοτε κακές κριτικές για την «κιτς αισθητική» της σειράς, υπήρξε αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή και μακρόβια προγράμματα, καθώς έχει συμπληρώσει 24 σεζόν και περισσότερα από 900 επεισόδια.

Η δολοφονία στη Νορβηγία

Παράλληλα, υπήρχαν και εκείνοι που θεωρούσαν πως η σειρά ήταν βίαιη και επομένως, άκρως  ακατάλληλη, για μικρά παιδιά.

Η προβολή της διακόπηκε στη Νορβηγία, όταν δυο αγόρια που επιτέθηκαν και σκότωσαν συμμαθήτρια τους, παραδέχτηκαν ότι είχαν επηρεαστεί από τη σειρά.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας επίσης, αναγκάστηκε να αποσύρει από τους τηλεοπτικούς δέκτες το πρόγραμμα. Η λέξη «morphin» από την ατάκα του Κόκκινου Ρέιντζερ «it’s morphin time», ακουγόταν σχεδόν σαν τη «μορφίνη», το γνωστό ναρκωτικό. Όταν το κοινό αντέδρασε έντονα με την απόφαση, η σειρά συνεχίστηκε, με κομμένη τη συγκεκριμένη φράση και με αλλαγμένο τίτλο.

Οι Κατηγορίες περί ρατσισμού

Κατά τη διάρκεια προβολής του πρώτου κύκλου επεισοδίων στις ΗΠΑ, υπήρξαν κοινωνικές ομάδες που υποστήριζαν ότι τα χρώματα των Ρέιντζερς ήταν ρατσιστικά, επειδή τον «Ζακ», δηλαδή τον Μαύρο Ρέιντζερ, υποδυόταν ο  αφροαμερικανός  Γουόλτερ Τζόουνς, ενώ την Κίτρινη Ρέιντζερ υποδυόταν η ασιατικής καταγωγής Θάι Τρανγκ.

Τα πνεύματα κατευνάστηκαν όταν οι δύο ηθοποιοί αποχώρησαν από τη σειρά, στα μέσα του 2ου κύκλου. Αυτή τη φορά, ένας Ασιάτης πήρε το ρόλο του Μαύρου Ρέιντζερ και μια αφροαμερικάνα το ρόλο της Κίτρινης Ρέιντζερ.

Οι Πάουερ Ρέιντζερς είχαν στολές με διαφορετικό χρώμα. YouTube

Η αναπάντεχη επιτυχία και η προβολή στην Ελλάδα

Από την πρώτη στιγμή, η σειρά έγινε τεράστια επιτυχία και άρχισε να προβάλλεται σε 30 χώρες παγκοσμίως. Στην προβολή κάθε επεισοδίου, το κοινό καθηλωνόταν μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες και η τηλεθέαση χτυπούσε κόκκινο.

Στην Ελλάδα  άρχισε να προβάλλεται το 1993 από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Από το 12ο κύκλο κι έπειτα, η σειρά προβλήθηκε από το Alter και το Star.

Η αποδοχή του κοινού δεν είχε προηγούμενο. Πέρα από τα επεισόδια της σειράς, πάταγο έκαναν επίσης τα διαφόρων ειδών παιχνίδια και οι φιγούρες των πρωταγωνιστών.

Η αρνητική κριτική

Η επιτυχία του προγράμματος ήταν δεδομένη. Το κοινό την είχε λατρέψει. Οι κριτικοί όμως δεν συμμερίζονταν την ίδια άποψη. Πολλοί υποστήριζαν πως οι Ρέιντζερς χρησιμοποιούσαν ανούσιες και μη απαραίτητες δυνάμεις για να πολεμήσουν τα τέρατα.

Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και υπήρχε έλλειψη ευρηματικότητας και πρωτοτυπίας. Οι πρωταγωνιστές ήταν τόσο υπερβολικοί, όσον αφορά τον τρόπο που υποδύονταν τους ήρωες, που πολλές φορές οι σκηνές φάνταζαν τελείως ψεύτικες και κιτς.

Οι πρωταγωνιστές και πως είναι σήμερα

Οι πρώτοι ηθοποιοί που υποδύθηκα τους Πάουερ Ρέιντζερς ήταν εκείνοι που προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αγαπήθηκαν περισσότερο από τους θεατές.

Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από την  πρώτη προβολή της σειράς, το κοινό εξακολουθεί και αναζητά τα επεισόδια του πρώτου κύκλου στο διαδίκτυο, ενώ υπάρχει περιέργεια σχετικά με το τι έχουν απογίνει οι πρωταγωνιστές και πως είναι εμφανισιακά, έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όστιν Τζον

Ο Τζον υποδυόταν τον Κόκκινο Ρέιντζερ. Η εικόνα του πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα τον καλογυμνασμένο και όμορφο γόη της δεκαετίας του 1990, αφού έχει πάρει πολλά κιλά. Έχει αποσυρθεί από το χώρο της υποκριτικής και εργάζεται ως τραυματιοφορέας. Wikimediamtx Commons

Τζέισον Φρανκ

Ο Φρανκ είχε υποδυθεί όχι μόνο τον Πράσινο, αλλά και τον Κόκκινο Ρέιντζερ. Μετά τη λήξη του συμβολαίου του, έγινε παλαιστής. Συνεχίσει να κάνει ειδικές εμφανίσεις στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έχει στον καρπό του τατουάζ με το σήμα των Πάουερ Ρέιντζερς. Wikimediamtx Commons

Ντέιβιντ Γιοστ

Ο Γιοστ είχε το ρόλο του Μπλε Ρέιντζερ. Έχει αφήσει πίσω του το χώρο της υποκριτικής. Εργάζεται ως γυμναστής και έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος. Εξακολουθεί και εμφανίζεται ως Μπλε Ρέιντζερ σε εκδηλώσεις και σόου στο εξωτερικό. Wikimediamtx Commons

Έιμι Τζο Τζόνσον

Η Τζόνσον ήταν η αξιαγάπητη Ροζ Ρέιντζερ. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια, εξακολουθεί να είναι το ίδιο όμορφη και κομψή. Μετά το τέλος της σειράς, συνέχισε να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές, με πιο σημαντικές το «Flashpoint» και το «Covert Affairs». Wikimediamtx Commons

Γουόλτερ Τζόουνς

Ο Τζόουνς υποδυόταν τον Μαύρο Ρέιντζερ. Έχει εμφανιστεί έκτοτε σε πολλές πετυχημένες σειρές, όπως το «Family Matters», «Buffy the Vampire Slayer», «CSI» και άλλες. Το 2006 έλαβε μέρος και στην ταινία «Οι Μαχητές των Δρόμων: Tokyo Drift» και έχει χαρίσει τη φωνή του σε αρκετές ταινίες όπως το «Βρέχει Κεφτέδες», «Fantastic 4: Rise of The Silver Surfer» και «Warrior». Wikimediamtx Commons

Θάι Τρανγκ

Η Τρανγκ ήταν η Κίτρινη Ρέιντζερ. Στα μέσα του δεύτερου κύκλου αποχώρησε από τη σειρά. Το 2001 σκοτώθηκε σε τροχαίο, σε ηλικία 27 ετών. YouTube

Πως δημιουργήθηκε η σειρά

Το 1992, ο Χάϊμ Σαμπάν, έτυχε να παρακολουθήσει ένα επεισόδιο της γιαπωνέζικης τηλεοπτικής σειράς  «Super Sentai». Ο παραγωγός εντυπωσιάστηκε και αποφάσισε να κάνει μια διασκευή για την αμερικανική τηλεόραση, βασιζόμενη στην πρωτότυπη ιδέα.

Κατά το παρελθόν, είχαν πραγματοποιηθεί παρόμοιες απόπειρες, όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από άλλους συντελεστές. Ωστόσο, όλες θεωρήθηκαν αποτυχημένες. Η πλοκή παρουσίαζε ανακρίβειες, οι πρωταγωνιστές ήταν βαρετοί και ανούσιοι. Το κοινό δεν έδειχνε να ανταποκρίνεται στην όλη προσπάθεια.

Ο Σαμπάν σύντομα αντιλήφθηκε ότι μια ακριβής αντιγραφή του προγράμματος δεν θα προσέλκυε τους τηλεθεατές. Η λύση ήταν μια: η αμερικανική εκδοχή της σειράς να δανειστεί τις σκηνές από την ιαπωνική, αλλά να έχει διαφορετική ονομασία και πρωταγωνιστές. Κι όντως έτσι έγινε. Οι Ιάπωνες ηθοποιοί αντικαταστάθηκαν με Αμερικάνους και η σειρά ονομάστηκε «Πάουερ Ρέιντζερς». Με αυτόν τον τρόπο οι ήρωες θα ήταν πιο κοντά στο κοινό των δυτικών χωρών.

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται αρχικά στις ΗΠΑ, από το τηλεοπτικό δίκτυο FOX Kids με τον τίτλο «Mighty Morphin Power Rangers». Σύμφωνα με το σενάριο, ο Πάουερ Ρέιτζερ ήταν ένα άτομο το οποίο μεταμορφωνόταν σε παντοδύναμο σούπερ-ήρωα. Φορούσε στολή μάχης και κράνος, το οποίο προστάτευε την πραγματική του ταυτότητα και η περιπέτεια…ξεκινούσε.

Αρχική φωτογραφία: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Στο εδώλιο ο «κόκκινος Πάουερ Ρέιντζερ» που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον συγκάτοικο του με σπαθί σαμουράι. Ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu