Η μεγάλη φυγή των Ναζί στη Λατινική Αμερική. Ποιοι τους βοήθησαν και ποιες υπηρεσίες παρείχαν στους “προστάτες” τους

Η μεγάλη φυγή των Ναζί στη Λατινική Αμερική. Ποιοι τους βοήθησαν και ποιες υπηρεσίες παρείχαν στους “προστάτες” τους

του ιστορικού Απόστολου Δημητριάδη

Οι δρόμοι της Ναζιστικής Γερμανίας, στο κύκνειο άσμα του Γ΄ Ράιχ, κρύβουν ανάμεσα σε εκτοπισμένους Γερμανούς πρόσφυγες, ειδεχθείς εγκληματίες πολέμου, όπως τον Χασάπη της Λυών και τον Άγγελο του Θανάτου.
Στο ανελέητο ανθρωποκυνηγητό των μυστικών υπηρεσιών των Συμμάχων για τον εντοπισμό τους, για ανεξήγητο-προφανή λόγο, οι Ναζί ξεφεύγουν στη Λατινική Αμερική.

Το κενό εξουσίας που δημιουργείται στη Κεντρική Ευρώπη μετά την πτώση της Ναζιστικής Γερμανίας καλύπτεται από την σύγκρουση των δύο Υπερδυνάμεων: της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Γερμανία, χωρισμένη σε 4 τομείς ελέγχου (Γαλλικός, Σοβιετικός, Βρετανικός και Αμερικανικός τομέας) αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της αντικατασκοπείας, καθώς 60 χιλιάδες Ναζί εγκληματίες πολέμου παραμένουν ατιμώρητοι.

Οι Αμερικανοί (CIC,μετέπειτα CIA), ήδη από το 1945, έχουν αναπτύξει ένα δαιδαλώδες δίκτυο πληροφοριοδοτών για την εύρεση Ναζί, κυρίως επιστημόνων. Μάλιστα, ο Βέρνερ Φον Μπράουν, επικεφαλής του πυραυλικού προγράμματος των Ναζί (πύραυλος V-2), ενίσχυσε τις προσπάθειες της NASA στη κατάκτηση του διαστήματος.

Οι πρώην Ναζί, από την μεριά τους, έχουν δημιουργήσει μυστική οργάνωση (Καστανή Βοήθεια) που τους παρείχε χρήματα και πλαστές ταυτότητες, με σκοπό την εισχώρηση στην μεταπολεμική κυβέρνηση της Γερμανίας. Όμως, ένας σημαντικότερος δίαυλος φυγής των Ναζί στη Λατινική Αμερική οικοδομείται από τις μυστικές υπηρεσίες. Με την σημαντική βοήθεια κύκλων του Βατικανού και του Ερυθρού Σταυρού που παρείχαν τα κατάλληλα ψευδή έγγραφα, οι Ναζί εξαφανίζονται.

Ο Νικόλαους «Κλάους» Μπάρμπι ο αποκαλούμενος χασάπης της Λυών. Μετά τη λήξη του πολέμου εξασφάλισε άτυπη ασυλία από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και έζησε στη Λατινική Αμερική.

Οι περιπτώσεις

Ο Κλάους Μπάρμπι, ο Χασάπης της Λυών, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον εκτοπισμό των Εβραίων της Γαλλικής πόλης, ακόμη και μικρών παιδιών, για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επίσης, ανέπτυξε σκληρές μεθόδους βασανισμού και εκτελέσεων αγωνιστών της Γαλλικής Αντίστασης και πολιτών.

Με την βοήθεια των Αμερικανών, που αποτελούσε πληροφοριοδότης τους, διέφυγε μέσω του Βατικανού για τη Βολιβία. Σ’ αυτό συντέλεσε και η έγκριση του Ερυθρού Σταυρού που του παρείχε έγγραφα, υπό την ιδιότητα του πρόσφυγα με το όνομα Κλάους Άλτμαν, μηχανικό στο επάγγελμα.

Στη Βολιβία, ανεβαίνοντας σε υψηλά αξιώματα (Σύμβουλος Ασφαλείας) και με την προστασία του στρατιωτικού απολυταρχικού καθεστώτος, συνέβαλε στην αντιμετώπιση της απεργίας των μεταλλωρύχων το 1965, με σκληρές μεθόδους βασανισμού, και στον εντοπισμό του Τσε Γκεβάρα. Μάλιστα, έγινε επίσημα πράκτορας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας (BND), παρόλο τις βαριές κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Κλάους Μπάμπι, ναζί, δίκη

Ο Κλάους Μπάρμπι πέθανε το 1991 από λευχαιμία. Flickr

Ο Βάλτερ Ράουφ, αξιωματικός των SS (Ναυτικού) υπηρετούσε στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών του Ράιχ. Υπήρξε εφευρέτης του κινητού θαλάμου αεριών που λειτούργησε για πρώτη φορά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζαξενχάουζεν. Ο Βάλτερ Ράουφ διέφυγε από το στρατόπεδο αιχμαλώτων του Ρίμινι και με την βοήθεια του Βατικανού φυγαδεύτηκε στη Χιλή όπου εκπαιδεύτηκε ως πράκτορας της της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας (BND).

Ο Βάλτερ Ράουφ συμμετείχε στην ανάπτυξη φορτηγών αερίου

Ο Γιόσεφ Μένγκελε αποτελεί μία προσωπικότητα γρίφο για τη Ναζιστική Γερμανία. Γιατρός του στρατοπέδου εξόντωσης Μπιρκενάου Άουσβιτς, καθιερώθηκε στην συλλογική μνήμη ως Άγγελος του Θανάτου, για τα πειράματα του σε ανθρώπους. Από το απόμερο αγρόκτημα όπου κρυβόταν, διέφυγε με το όνομα Χέλμουτ Γκρέγκορ για το Μπουένος Άιρες. Τα απαραίτητα πλαστά έγγραφα του παρείχε ο Ερυθρός Σταυρός. Ασύλληπτος σε διάφορες χώρες έως τον θάνατο του το 1979.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο γερμανός γιατρός που έκανε διεστραμμένα πειράματα σε κρατούμενους και το θρίλερ με την καταδίωξή του στην Κύθνο. Γιόζεφ Μένγκελε ο εγκληματίας που δεν τιμωρήθηκε ποτέ

Ο «Άγγελος του Θανάτου», Γιόζεφ Μένγκελε, με τα διεστραμμένα ιατρικά του πειράματα, ευθύνεται για τον θάνατο 40 χιλιάδων αθώων στο κολαστήριο του Άουσβιτς

Ο Φρίντριχ Σβεντ, αξιωματικός των SS, διαβόητος πλαστογράφος και κατάσκοπος, έλαβε μέρος στην επιχείρηση Μπέρνχαντ με σκοπό να αποσταθεροποιήσει τη Βρετανική Οικονομία. Μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, διέφυγε για τη Νότια Αμερική, και συγκεκριμένα για το Περού, όπου είχε διασυνδέσεις με τον Κλάους Μπάρμπι και τον Γιόσεφ Μένγκελε.

Με το προσωπείο του καθημερινού πολίτη ζούσε στην Αργεντινή ο Συνταγματάρχης των SS,της Γκεστάπο και αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν. Με την βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και με το όνομα Ρικάρντο Κλέμεντ, αποκτά Ιταλικό Διαβατήριο και μεταβαίνει στην Αργεντινή. Μετά από την μυθιστορηματική σύλληψή του, δικάστηκε και απαγχονίστηκε στο Ισραήλ το 1962 έπειτα από πολύκροτη δίκη.

Η ταυτότητα Ερυθρού Σταυρού, με την οποία το 1950 ο Άιχμαν φυγαδεύτηκε στην Αργεντινή. Πηγή:  Fundacion Memoria del Holocausto

Δίκτυο ναζί στην Λατινική Αμερική

Η περίπτωση του Κλάους Μπάρμπι συμπεριλαμβάνεται στο κύκλο των Ναζί στην Λατινική Αμερική και αποτελεί ορόσημο καθώς ο πρώην Ναζί καθιερώθηκε ως έμπορος, διεθνώς αναγνωρισμένος. Στην Αργεντινή βρίσκεται ο Βάλτερ Ράουφ, εφευρέτης του κινητού θαλάμου αερίων, στη Παραγουάη η σημαία της Λουφτβαφε Ούλριχ Χανς Ρούντελ και στο Περού ο πλαστογράφος αξιωματικός των SS Φρίντριχ Σβέντ. Όλοι βέβαια, δραστηροποιούνται με την σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών.

Τα Ναζιστικά στελέχη δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τα απολυταρχικά στρατιωτικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής με διπλό ρόλο: αφενός, να ενισχύσουν τον αντικομμουνιστικό αγώνα, αφετέρου να δημιουργήσουν ένα δεσμό της μεταπολεμικής στρατιωτικής βιομηχανίας της Γερμανίας με τις νέες αγορές.

Ως επί το πλείστον, οι παραγγελίες οπλικών συστημάτων δεν κατέληγαν στις χώρες της Νότιας Αμερικής καθώς πραγματοποιούνταν ξέπλυμα στους κύκλους των παρανόμων(λαθρεμπόριο) στη μάυρη αγορά.

Η «Μηχανή του Χρόνου» δέχεται κείμενα αναγνωστών και αν είναι στο πνεύμα της σελίδας, τα δημοσιεύουμε. Η ευθύνη για το περιεχόμενο ανήκει στους συγγραφείς των άρθρων. Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενα με ένα σύντομο βιογραφικό σας στο [email protected]

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η Γερμανίδα που εκτέλεσε εν ψυχρώ τον δολοφόνο του Τσε Γκεβάρα. Ήταν κόρη συνεργάτη του Χίτλερ και δολοφονήθηκε από πρώην ναζί που είχε βρει καταφύγιο στη Λατινική Αμερική

αρχική εικόνα: Flickr

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu
error: Content is protected !!