Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ρώμης. Οι κατακόμβες του Καλλίστου βρίσκονται στη νότια πλευρά της πόλης και πήραν το όνομά τους από τον διάκονο Κάλλιστο. Δημιουργήθηκαν περίπου τον 2ο αιώνα μ.Χ. και ήταν από τα πρώτα νεκροταφεία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Ανακαλύφτηκαν τον 17ο αιώνα από τον αρχαιολόγο, Αντόνιο Μπόσιο. Αποτελούνται από τέσσερα επίπεδα, έχουν βάθος 20 μέτρων και μήκος 20 χλμ. Δημιουργήθηκαν από ηφαιστειακό πέτρωμα έξω από τα τείχη της πόλης, όπου περνούσε η αρχαία Αππία οδός.

H είσοδος στις κατακόμβες του Καλλίστου

Ήταν υπόγειο κοιμητήριο, όπου θάφτηκαν δεκάδες μάρτυρες και Χριστιανοί καθώς και 16 Πάπες.

Οι πιστοί τοποθετούσαν τους νεκρούς σε κόγχες, όπου χωρούσαν δύο έως τρεις σοροί.  Οι θάλαμοι των σημαντικών προσώπων ήταν διακοσμημένοι με τοιχογραφίες. Οι κατακόμβες αποτέλεσαν καταφύγιο για τους πιστούς την περίοδο των διωγμών τους από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Συχνά έψελναν τη θεία λειτουργία και τηρούσαν τα θρησκευτικά ταφικά έθιμα.


Υπεύθυνος για τους νεκρικούς θαλάμους χρίστηκε από τον Πάπα Ζεφυρίνο, ο διάκονος Κάλλιστος, ο οποίος είχε προσφέρει ένα κομμάτι γης για την επέκταση του κοιμητηρίου.
Όταν ο Ζεφυρίνος πέθανε, ο Κάλλιστος τον διαδέχθηκε και έδειξε μεγάλη ευσπλαχνία στους πιστούς. Συγχώρεσε όσους είχαν μετανιώσει για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει και ήρθε αντιμέτωπος με τους αυστηρούς επισκόπους της εκκλησίας. Ο Κάλλιστος μαρτύρησε κατά τη διάρκεια λαϊκής εξέγερσης.


Υπολογίζεται ότι οι κατακόμβες λειτούργησαν τρεις αιώνες. Στο διάστημα αυτό θάφτηκαν περισσότεροι από 500.000 χριστιανοί.
Οι κατακόμβες έκλεισαν εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιδρομών των αλλόθρησκων, οι οποίοι βεβήλωναν τους νεκρούς.
Οι επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μετέφεραν τα λείψανα των μαρτύρων εντός της πόλης και το υπόγειο κοιμητήριο χάθηκε στο πέρασμα των αιώνων.

Η πιο σημαντική κρύπτη είναι γνωστή ως το «μικρό Βατικανό» όπου ήταν θαμμένοι οι εννιά Πάπες

Τον 17ο αιώνα ο αρχαιολόγος Μπόσιο ανακάλυψε 60 κρύπτες. Ωστόσο, πολλές υπέστησαν μεγάλες καταστροφές  από τους τυμβωρύχους. Έσπασαν τις μαρμάρινες πλάκες με αποτέλεσμα να χαθούν τα ονόματα των νεκρών και πούλησαν τα λείψανα τους ως αγίων μαρτύρων της Εκκλησίας.
Τον 19ο αιώνα η κυριότητα των κατακομβών περιήλθε στην Εκκλησία και σήμερα αποτελούν δημοφιλή τουριστικό αξιοθέατο της ιταλικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βουτιά στις μυστικές κατακόμβες του Παρισιού! Εξερευνητές εντόπισαν και κατέγραψαν τις «υπόγειες πισίνες» σε μήκος πολλών χλμ κάτω από την πόλη (βίντεο)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here