Είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στην Κρήτη που απέχει μόλις 2,5 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Περιβάλλεται από λόφους και τα Λευκά Όρη και βρίσκεται σε ύψος 20 μέτρων από τη θάλασσα. Έχει σχήμα αχλαδιού και τα νερά της καταλήγουν στο Κρητικό Πέλαγος.

Το καλοκαίρι μικραίνει σε μέγεθος και οι όχθες της μετατρέπονται σε παραλία, όπου συρρέουν οι λουόμενοι για να απολαύσουν το μπάνιο τους. Ο λόγος για τη λίμνη Κουρνά στα Χανιά που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό του νησιού.

Βρίσκεται 42 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 3 χιλιόμετρα νότια από την παραθαλάσσια Γεωργιούπολη.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, σχηματίστηκε όταν μια ξανθιά κοπέλα προσπάθησε να ξεφύγει από τον πατέρα της, ο οποίος την επιθυμούσε ερωτικά.

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι ήταν τόσο όμορφη που γοήτευσε ακόμη και τον πατέρα της. Για να γλιτώσει ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή και να γίνει λίμνη. «Βούλα και Βουλιλίμνα και εγώ στοιχειό στη λίμνα» είπε και το έδαφος βούλιαξε μετά από έναν μεγάλο σεισμό και σχηματίστηκε η λίμνη Κουρνά.
Κατά μια δεύτερη εκδοχή, ο θεός τιμώρησε τους «άπιστους» κατοίκους της περιοχής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή επί ημέρες με αποτέλεσμα το χωριό να πνιγεί από τις πλημμύρες και να δημιουργηθεί η λίμνη. Ο θρύλος λέει ότι μόνο η κόρη του παπά κατάφερε να επιζήσει και συχνά εμφανίζεται να χτενίζει να μαλλιά της πάνω σε έναν βράχο.

Το καλοκαίρι οι όχθες της γίνονται ακτές

Τα αρχαία χρόνια η λίμνη ονομαζόταν Κορησία και πιθανολογείται ότι εκεί υπήρχε ναός αφιερωμένος στην Κορήσια Αθηνά. Δεν είναι γνωστό από που προέρχεται η ονομασία Κουρνά, πάντως χρονολογείται στην περίοδο της αραβοκρατίας. Δύο υπόγειες πηγές τροφοδοτούν τη λίμνη, η οποία ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Εκεί ζουν σπάνια αποδημητικά πουλιά και ψάρια όπως η αθερίνα και η ποταμοσάλιαρα.

Είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν πέριξ της λίμνης και να απολαύσουν την πανέμορφη θέα. Οι επισκέπτες μπορούν να ταΐσουν τις πάπιες που ζουν στις όχθες της και να εξερευνήσουν τη λίμνη με μικρά σκάφη. Ανάλογα με την εποχή τα νερά της αλλάζουν χρώμα και το θέαμα είναι μοναδικό.

Δείτε τη λίμνη Κουρνά στο παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Η πανέμορφη λίμνη όπου ναυλοχούσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φιλοξενεί 300 είδη πουλιών. Στον βυθό της στήθηκε ολόκληρο χωριό για τις ανάγκες ελληνικής ταινίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here