Απόσπασμα από το βιβλίο του Πάνου Ν. Αβραμόπουλου «ΑΘΗΝΑ ζαφειρόπετρα», εκδόσεις Μpress

Η περίφημη «μπλε πολυκατοικία» υφίσταται επί της οδού Αραχώβης 61 και Θεμιστοκλέους 80 και αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό αρχιτεκτονικό δείγμα της οικιστικής φυσιογνωμίας των Εξαρχείων.

Ανηγέρθη το 1933 από τον μοντερνιστή αρχιτέκτονα Κυριακούλη Παναγιωτάκο για λογαριασμό του επιχειρηματία Κωστή Αντωνόπουλου, σε αρχιτεκτονική νοοτροπία μοντερνισμού και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του μεσοπολεμικού μοντερνισμού στην Αθήνα. Τη διακόσμηση της πολυκατοικίας είχε αναλάβει ο μεγάλος μας ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς, έχοντας επιλέξει και το αρχικό μπλε χρώμα του κοβαλτίου για την εξωτερική όψη της πολυκατοικίας, χάρις του οποίου έλαβε και το όνομά της, «μπλε πολυκατοικία».

Ιστορικό σχέδιο της «Μπλε Πολυκατοικίας». YouTube

Για την ανέγερσή της δαπανήθηκαν στην εποχή της μεγάλα ποσά. Αποτελεί συστοιχία δύο κτιρίων με δυο αυτοδύναμες εισόδους, μία από τη Θεμιστοκλέους και μία από την Αραχώβης, και 40 το σύνολο διαμερίσματα. Η πολυκατοικία είναι πενταώροφη με υπόγειο, το οποίο κατά πρόβλεψη του αρχιτέκτονα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο.

Στο δώμα της πολυκατοικίας υπήρχε αρχικά πελώριο εντευκτήριο 500 τ.μ. για τους διαμένοντες, όπως και πλυντήρια. Αργότερα όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χώρων, μετασκευάστηκαν σε διαμερίσματα, αλλοτριώνοντας την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της στέγης. Πρόβλεψη ακόμα του αρχιτέκτονος, δοθείσης της πανοραμικής θέας της πολυκατοικίας προς το Λυκαβηττό, ήταν να κατασκευαστεί και πισίνα στον εξώστη. Πάραυτα το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του κτιρίου, ο αρχιτέκτονας είχε ενσωματώσει στα σχέδιά του και στοιχεία από την αρχιτεκτονική των πλοίων. Ενδεικτικά ήταν τα κοίλα τόξα πάνω στις πόρτες, που παρέπεμπαν σε φινιστρίνια.

Όμως άρρηκτα συνδεδεμένη και με τις μεγάλες ιστορικές μας μνήμες είναι η «μπλε πολυκατοικία».

Στα χρόνια της τετραυγουστιανής δικτατορίας, αλλά και του φονικού Β’ παγκοσμίου πολέμου, η πολυκατοικία υπήρξε σημείο αντικατασκοπείας. Ενώ τα υπόγειά της χρησιμοποιήθηκαν ιδεωδώς για την απόκρυψη των αντιστασιακών. Στα φοβερά χρόνια των αλήστου μνήμης αδελφοκτόνων Δεκεμβριανών, οι άνδρες του ΕΛΑΣ είχαν απειλήσει να ανατινάξουν το κτίριο.

Τελικά δεν υλοποίησαν την απειλή τους. Η περίφημη μπλε πολυκατοικία φιλοξένησε στα διαμερίσματά της μερικούς από τους επιφανέστερους Έλληνες των γραμμάτων και της τέχνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους παρακάτω μεγάλους ενοίκους της: Σοφία Βέμπο και Μίμη Τραϊφόρο, Δημήτρη Χορν, Δημήτρη Μυράτ, Αλέξη Μινωτή και Κατίνα Παξινού, Ρένο και Ηρακλή Αποστολίδη, Λεωνίδα Κύρκο, αλλά και ο εξαίρετος συγγραφέας μας Φρέντυ Γερμανός, όπως βεβαίως και η οικογένεια του ιδιοκτήτη, Κωστή Αντωνόπουλου.

Στον ισόγειο χώρο της πολυκατοικίας λειτουργούσε το περίφημο ζαχαροπλαστείο «Φλωράλ». YouTube

Στις μέρες μας, η «μπλε πολυκατοικία» δεν έχει πλέον το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Επίσης αναφέρουμε ότι στον ισόγειο χώρο της πολυκατοικίας λειτουργούσε το περίφημο καφεζαχαροπλαστείο «Φλωράλ». Αφότου παρέμεινε για χρόνια κλειστό, ετέθη ξανά σε λειτουργία το 2009.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Βοξ. Ο επίμονος κινηματογράφος των Εξαρχείων που δεν διακόπτει την προβολή ούτε όταν πέφτουν δακρυγόνα. Στην κατοχή ήταν σημείο συνάντησης των αντιστασιακών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here