Η μυστηριώδης εξαφάνιση του φοιτητή σε καθολικό πανεπιστήμιο. Θρησκευτικό σκάνδαλο, κρυφή σεξουαλικότητα και απαγωγές

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του φοιτητή σε καθολικό πανεπιστήμιο. Θρησκευτικό σκάνδαλο, κρυφή σεξουαλικότητα και απαγωγές

Το 2022, η μεγαλύτερη συνδρομητική πλατφόρμα στον κόσμο έβγαλε ένα ντοκιμαντέρ για την μυστηριώδη εξαφάνιση του Τζος Γκίμοντ. Σε αυτό συμμετείχαν μέλη της οικογένειας, καθώς και φίλοι του 20χρονου φοιτητή που δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τον Νοέμβριο του 2002.

Νέα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας, σε μία απόπειρα να “ανοίξουν στόματα”, έστω και μία εικοσαετία μετά την εξαφάνιση. Ωστόσο, υπήρξαν κομβικές πληροφορίες της υπόθεσης που έμειναν εκτός ντοκιμαντέρ.

Τζος Γκίμοντ, εξαφάνιση, Netflix, Josh Guimond, Joshua Guimond

Ο Τζος ήταν γεννημένος τον Ιούνιο του 1982. YouTube

Ποιος ήταν ο Τζος

Ο Τζόσουα Γκίμοντ σπούδαζε νομική στο St. John της Μινεσότα. Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο αρρένων, διοικούμενο από την Καθολική Εκκλησία. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο ίδιο campus με το αντίστοιχο πανεπιστήμιο θηλέων. Έτσι, οι εστίες, οι καφετέριες και οι χώροι διδασκαλίας των δύο ιδρυμάτων είναι σε κοντινή απόσταση. Εκεί έμενε και η κοπέλα του Τζος, η Κέιτι, με την οποία διατηρούσαν σχέση από το λύκειο.

Τα δύο παιδιά αποφάσισαν να φοιτήσουν στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια για να συνεχίσουν να είναι είναι κοντά. Και πράγματι, τα πρώτα έτη κύλησαν ιδανικά. Η Κέιτι και ο Τζος είχαν κοινές παρέες, κοινά στέκια και βλέπονταν κάθε μέρα. Παράλληλα όμως ο καθένας είχε την ιδιωτικότητά του, αφού έμεναν ξεχωριστά και είχαν διαφορετικά μαθήματα. Ο Τζος ζούσε στα διαμερίσματα της εστίας του St. John. Ένας από τους συγκατοίκους του ήταν ο κολλητός του, ο Νικ. Όπως υποστήριζε και ο ίδιος, οι δυο τους ήταν αχώριστοι.

Τζος Γκίμοντ, εξαφάνιση, Netflix, Josh Guimond, Joshua Guimond

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Ο Τζος, η Κέιτι και ο Νικ.

Η εξαφάνιση

Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου του 2002 έμοιαζε ένα σαν όλα τα άλλα. Ο Τζος ξύπνησε το πρωί, πήγε στη βιβλιοθήκη, μελέτησε για τη σχολή του και το βράδυ συναντήθηκε με τους φίλους του στο σπίτι. Είπε στον Νικ ότι ήταν καλεσμένος σε μια βραδιά πόκερ και του πρότεινε να έρθει μαζί. Ο κολλητός του όμως είχε ήδη κανονίσει. Έτσι, ο Τζος έφυγε από το σπίτι λίγο μετά τις 11, πέρασε τη γέφυρα πάνω από τη λίμνη που διέσχιζε την πανεπιστημιούπολη, και μέσα σε λίγα λεπτά είχε φτάσει σε ένα από τα άλλα κτίρια της εστίας.

Στο σπίτι εκείνο βρίσκονταν άλλα 10-12 παιδιά. Ορισμένους ο Τζος τους ήξερε, άλλους τους έβλεπε για πρώτη φορά. Η βραδιά όμως ήταν αρκετά χαλαρή και το κλίμα καλό. Κάποια στιγμή, και ενώ είχε περάσει μόλις μία ώρα από την άφιξή του, ο 20χρονος σηκώθηκε από το τραπέζι που έπαιζαν και κατευθύνθηκε προς τον διάδρομο. Κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία γιατί υπέθεσαν ότι πήγαινε στην τουαλέτα. Ο Τζος όμως δεν επέστρεψε ποτέ.

Τι αποκάλυψε το ντοκιμαντέρ

Από εκείνο το βράδυ μέχρι σήμερα, ο Τζος δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Οι έρευνες των αρχών, παρότι άμεσες και εντατικές, κατέληξαν σε αδιέξοδο. Κανένας δεν τον είδε, στη λίμνη γνωρίζουμε με σιγουριά ότι δεν έπεσε, εχθρούς δεν είχε. Τόσο οι γονείς, όσο και οι φίλοι του υποστηρίζουν ακράδαντα ότι δεν είχε λόγο να δώσει τέλος στη ζωή του ή να εξαφανιστεί οικειοθελώς. Ήταν ένα παιδί φιλόδοξο με όνειρα και στόχους για το μέλλον. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά η Κέιτ, «μόλις έκλεινε τα 35 γνωρίζαμε όλοι ότι θα έβαζε υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ».

Ωστόσο, στο ντοκιμαντέρ, αποκαλύφθηκε μία πτυχή της προσωπικότητάς του που κανείς δεν γνώριζε. Όταν οι αστυνομικοί έψαχναν τον υπολογιστή του, ανακάλυψαν ότι ο 20χρονος διατηρούσε 3 διαφορετικά προφίλ σε σάιτ γνωριμιών. Δύο από αυτά ήταν γυναικεία. Ταυτόχρονα, διαπίστωσαν ότι τις πρώτες μέρες μετά την εξαφάνισή του, πριν ακόμα κατασχεθεί ο υπολογιστής, κάποιος τον είχε ανοίξει και είχε σβήσει όλο το ιστορικό. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, χρόνια αργότερα, ειδικοί ερευνητές κατάφεραν να ανακτήσουν τα δεδομένα και να δώσουν στη δημοσιότητα μια σειρά από φωτογραφίες αντρών με τους οποίους ο Τζος είχε ενδεχομένως επικοινωνία ονλάιν.

Τζος Γκίμοντ, εξαφάνιση, Netflix, Josh Guimond, Joshua Guimond

Οι φωτογραφίες των αντρών με τους οποίους ο Τζος ενδεχομένως είχε επικοινωνία.

Μία ακόμη κομβική πληροφορία που ήρθε στο φως ήταν ότι ο 20χρονος τους τελευταίους μήνες ερευνούσε ένα αμφιλεγόμενο σκάνδαλο. Κάποιοι από τους μοναχούς που δίδασκαν και διοικούσαν τη σχολή είχαν κατηγορηθεί για ασέλγεια εις βάρος φοιτητών και φοιτητριών. Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο συγκάλυπτε το θέμα και οι μοναχοί συνέχιζαν να διδάσκουν ανενόχλητοι, είχε εξοργίσει τον Τζος. Ήταν κάτι που συζητούσε ανοιχτά με τους δικούς του, στους οποίους μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι έκανε έρευνα. Στον υπολογιστή του παρόλα αυτά, δεν βρέθηκε ποτέ κανένα αρχείο της έρευνας αυτής.

Μία ακόμη πτυχή της ζωής του που έγινε ευρέως γνωστή μέσω του ντοκιμαντέρ ήταν ότι τους τελευταίους μήνες είχε χωρίσει με την Κέιτ. Όταν ο κολλητός του ρωτήθηκε για τις φήμες ότι μετά την εξαφάνιση, ο ίδιος και η Κέιτ ήρθαν πολύ κοντά, παραδέχθηκε ότι ήταν αλήθεια. Επιχείρησαν μάλιστα να συνάψουν σχέση, αλλά κατέληξαν ότι καλύτερα θα ήταν να παραμείνουν φίλοι.

Τι έμεινε έξω από το ντοκιμαντέρ

Για άγνωστους λόγους, στο ντοκιμαντέρ παραλείφθηκαν κάποιες βασικές πληροφορίες.

Αρχικά, τις πρώτες βδομάδες της εξαφάνισης, όταν πραγματοποιούνταν εντατικές έρευνες, ο πατέρας και ο θείος του Τζος είχαν εγκατασταθεί στο δωμάτιό του για να τις επιβλέπουν και να συμμετέχουν ενεργά. Ο θείος του μάλιστα χρησιμοποιούσε τακτικά τον υπολογιστή. Το σενάριο να βρήκε πρώτος τις συνομιλίες στα σάιτ γνωριμιών και να θέλησε να τις διαγράψει για να μην ντροπιαστεί η οικογένεια -που ήταν βαθιά θρησκευόμενη- φαντάζει αρκετά πιθανό.

Δεύτερον, η οικογένεια επιστράτευσε με έξοδά της, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για να ανιχνεύσουν την οσμή του Τζος. Τα σκυλιά τους οδήγησαν σε ένα από τα κτίσματα δίπλα στο μοναστήρι του St. John. Το Πανεπιστήμιο όμως αρνήθηκε να τους δώσει άδεια να μπουν μέσα για να ερευνήσουν.

Τέλος, τους τελευταίους μήνες είχαν γίνει αρκετές καταγγελίες για απόπειρες απαγωγής φοιτητών εντός του campus. Όλα τα θύματα περιέγραφαν το ίδιο συμβάν. Αργά τη νύχτα, καθώς επέστρεφαν σπίτι τους, μία ομάδα 2-4 αντρών είχε προσπαθήσει να τους βάλει με τη βία στο αυτοκίνητό τους.

Αρχική εικόνα: YouTube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu