Η παραποιημένη συνταγή της καρμπονάρας που ξεσήκωσε την Ιταλία. Το γαλλικό βίντεο εξαγρίωσε εκατομμύρια Ιταλούς και “κατέβηκε”

Η παραποιημένη συνταγή της καρμπονάρας που ξεσήκωσε την Ιταλία. Το γαλλικό βίντεο εξαγρίωσε εκατομμύρια Ιταλούς και “κατέβηκε”

Ένα μονόλεπτο βίντεο μιας συνταγής για μακαρονάδα παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο!

Η καρμπονάρα είναι ένα από τα διασημότερα και πιο αγαπητά ιταλικά πιάτα. Για τους Ιταλούς είναι κάτι παραπάνω από μια συνταγή. Η κουζίνα τους αποτελεί πυλώνα της κουλτούρας τους. Γι’ αυτό και όταν κάποιος επιχειρεί να αλλοιώσει, απλοποιήσει ή εφαρμόσει κάποια καινοτομία σε αυτή, κινδυνεύει να δεχθεί μαζικά τα βέλη τους.

Αυτό συνέβη με μία γαλλική ιστοσελίδα το 2016. Το Demotivateur σε συνεργασία με μία από τις γνωστότερες εταιρείες ζυμαρικών παγκοσμίως δημοσίευσε ένα μονόλεπτο βίντεο που έδειχνε “πώς να φτιάχνεις γρήγορα καρμπονάρα, χρησιμοποιώντας μόλις μία κατσαρόλα”.

Πράγματι, ο “σεφ” του βίντεο γέμιζε ένα κατσαρολάκι με μια μερίδα φαρφάλες, ψιλοκομμένο μπέικον και κρεμμύδι και ύστερα προσέθετε το νερό για να βράσουν όλα μαζί. Αφού το νερό στέρεψε και πήραν μία βράση, έριχνε από πάνω την κρέμα γάλακτος, λίγη τριμμένη παρμεζάνα και μπόλικο πιπέρι.

Κορωνίδα του βίντεο αποτέλεσε το φινάλε, όπου σέρβιρε μια μερίδα σε ένα πιάτο και στην κορυφή έβαλε τον ωμό κρόκο ενός αβγού.

Οι αντιδράσεις

Από την πρώτη ώρα δημοσίευσης του βίντεο, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές και μαζικές. Η συνταγή έκανε εκατομμύρια χτυπήματα, με χιλιάδες Ιταλούς χρήστες να το κοινοποιούν και να το σχολιάζουν. Το θέμα δεν άργησε να φτάσει και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η καθημερινή εφημερίδα La Repubblica κυκλοφόρησε με το πρωτοσέλιδο «θέαμα τρόμου»

Η εκτέλεση της συνταγής και η παρουσίασή της ως “καρμπονάρα” χαρακτηρίστηκε βλασφημία. Την ίδια άποψη υποστήριξαν και αρκετοί φημισμένοι σεφ.

Η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα δεν γίνεται με φαρφάλες, κρέμα γάλακτος και ωμό κρόκο για γαρνιτούρα και σίγουρα δεν μπορεί να μαγειρευτεί σε ένα μόνο κατσαρολάκι μέσα σε 10 λεπτά.

Η αυθεντική καρμπονάρα βασίζεται στο αργό λιώσιμο του αλμυρού λίπους της πανσέτας, στο ψιλό τρίψιμο του τυριού, στο ελαιόλαδο με σκόρδο και στη συνέχεια στο γρήγορο, αποφασιστικό ανακάτεμα αυτών με ζεστά ζυμαρικά και ωμό αυγό, μέχρι να ενωθούν όλα μαζί σε μια πλούσια αλμυρή σάλτσα.

Μετά από πίεση της εταιρείας ζυμαρικών, η γαλλική ιστοσελίδα κατέβασε το βίντεο από όλες τις πλατφόρμες.

Οι καταβολές της Καρμπονάρα

Η καρμπονάρα έχει τις ρίζες της στην ρωμαϊκή Λάτσιο. Ωστόσο, η ακριβής της προέλευση είναι μέχρι σήμερα αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Λόγω του ονόματός της, που προέρχεται από τη λέξη carbonaro, αρκετοί πιστεύουν ότι το πιάτο επινοήθηκε ως ένα θρεπτικό και εύκολο στην παρασκευή γεύμα από ανθρακωρύχους.

Τη συγκεκριμένη εκδοχή έχει υποστηρίξει και η Σοφία Λόρεν, η οποία έχει ισχυριστεί ότι κάποτε συνάντησε μια ομάδα ανθρακωρύχων κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Two Women» και προσφέρθηκαν να μαγειρέψουν επιτόπου για το συνεργείο το εν λόγω πιάτο. Μάλιστα, ήταν τόσο γευστικό, που την επόμενη μέρα εκείνη και ο Βιτόριο ντε Σίκα επέστρεψαν προκειμένου να κρατήσουν σημειώσεις.

Η δεύτερη εκδοχή θέλει την ονομασία να προέκυψε λόγω του άφθονου πιπεριού που μπαίνει στο τελείωμα της συνταγής, το οποίο θυμίζει τριμμένο κάρβουνο (carbon).

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η πρώτη καταγραφή της εντοπίζεται το 1950, στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ως «το πιάτο που αναζητούσαν οι Αμερικανοί αξιωματικοί», αλλά και ως το «ρωμαϊκό πιάτο».

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η γευστική συνταγή μακαρονάδας έκανε το γύρο του κόσμου. Μέχρι το 1960, η καρμπονάρα εντοπίζεται σχεδόν σε όλα τα βιβλία μαγειρικής διεθνώς.

Δείτε το αμφιλεγόμενο βίντεο της γαλλικής ιστοσελίδας:

Αρχική εικόνα: Pexels

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu