Ο βρετανικός στρατός το Δεκέμβριο του 1944 είχε «στρατοπεδεύσει» στα ξενοδοχεία της Κηφισιάς, αλλά αντί για ξεκούραση από τα μέτωπα του πολέμου οι άνδρες του φαίνεται ότι πέρασαν δύσκολες ημέρες καθώς πολιορκήθηκαν από δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Το αποδεικνύει η φωτογραφία που απεικονίζει ρημαγμένο το ξενοδοχείο «Απέργη» στο Κεφαλάρι.

Στα αιματηρά Δεκεμβριανά οι δυνάμεις της αριστεράς εξαπέλυσαν επίθεση σε όλους τους βρετανικούς στόχους που υπήρχαν στην Αττική.
Στο Κεφαλάρι είχαν βρει καταφύγιο οι αεροπόροι της RAF που διέμεναν στα επιταγμένα ξενοδοχεία Σέσιλ, Πεντελικό και Απέργη. Εκεί διεξήχθησαν σκληρές μάχες με νικητές του Έλληνες αντάρτες. ΜΣύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΛΑΣ συνέλαβαν περίπου 600 Βρετανούς, αναμεσά τους  και τον επικεφαλής αξιωματικό.
Όμως στα υπόλοιπα μέτωπα της Αθήνας οι Βρετανοί επικράτησαν και η Μάχη του Κεφαλαρίου δεν επηρέασε την τελική έκβαση της αναμέτρησης του 1944 που ήταν υπέρ των Άγγλων.

Η Μηχανή του Χρόνου συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία αυτής της σύγκρουσης και μαζί με αυθεντικές μαρτυρίες σας παρουσιάζει την σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό «Μάχη στο Κεφαλάρι».

KifisiaPentelikonHotel_zpsc378ba28Διαβάστε ακόμη: Η πολιορκία του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στα Δεκεμβριανά (βίντεο). Η άγνωστη ιστορία του πολυτελούς ξενοδοχείου στο Κεφαλάρι, όπου το 1990 ακούστηκε η φράση, «Χωρίς τον Άκη δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here