Η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπήκε σε βομβαρδιστικό, ναυάγησε από τορπίλη και απαθανάτισε τα ναζιστικά στρατόπεδα

Η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπήκε σε βομβαρδιστικό, ναυάγησε από τορπίλη και απαθανάτισε τα ναζιστικά στρατόπεδα

Δίκαια η φωτογράφος Μάργκαρετ Μπουρκ Γουάιτ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτοπόρος .

Αυτή η γυναίκα, κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία να εξασφαλίσει άδεια φωτορεπόρτερ στην Αμερική για την κάλυψη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν ακόμη η πρώτη γυναίκα που της επετράπη να πετάει σε αεροπορικές επιχειρήσεις. Σύντομα έγινε η πιο γνωστή ξένη φωτορεπόρτερ που μπορούσε να βγάζει φωτογραφίες εντός της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Μάργκαρετ υπήρξε  η πρώτη γυναίκα φωτογράφος του περιοδικού LIFE. Κατάφερε να απαθανατίσει τους πρώτους συμμαχικούς βομβαρδισμούς σε μία περίοδο όπου ακόμη δεν ήταν ορατή η πιθανότητα οι Αμερικανοί να βγουν νικητές.

Υποσιτισμένοι κρατούμενοι, πίσω από αγκαθωτά σύρματα περίφραξης, κοιτούν ανέκφραστα το φακό. Οι  Αμερικανικές δυνάμεις έφθασαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ για να τους απελευθερώσουν. Flickr

Η Αμερικανίδα φωτογράφος ακολούθησε την 8η Πολεμική Αεροπορία που έκανε σφοδρές  επιχειρήσεις κατά των Ναζί.  Τα θρυλικά βομβαρδιστικά  Β-17 και Β-24, ή αλλιώς “Ιπτάμενα Φρούρια”, πετούσαν πάνω από τον ποταμό Δούναβη και μαζί με βρετανικά μαχητικά RAF χτυπούσαν ανελέητα Γερμανικούς στόχους στις πόλεις που έλεγχαν οι Ναζί.

Το 1943, το πλοίο με το οποίο ταξίδευε για τη Βόρεια Αφρική δέχθηκε επίθεση με τορπίλη και βυθίστηκε, αλλά κατάφερε να σωθεί.

Η Γουάιτ ήταν ανάμεσα στους πρώτους φωτογράφους που κατέγραψαν την απελευθέρωση φυλακισμένων από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Γουάιτ ήταν ανάμεσα στους πρώτους φωτογράφους που κατέγραψαν την απελευθέρωση φυλακισμένων από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Flickr

Η Γουάιτ υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές φωτορεπόρτερ του 20ου αιώνα και εκτός από τα πεδία των μαχών  κατέγραψε κοινωνικές εντάσεις, εμφυλίους πολέμους, ανθρωπιστικές αλλά και φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Πέθανε στις 27 Αυγούστου του 1971 από την νόσο του Πάρκινσον σε ηλικία 67 χρόνων.

Η Γουάιτ υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές φωτορεπόρτερ του 20ου αιώνα και εκτός από τα πεδία των μαχών  κατέγραψε κοινωνικές εντάσεις, εμφυλίους πολέμους, ανθρωπιστικές αλλά και φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Flickr

Με πληροφορίες από life.time.com

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr/ Wikimediamtx Commons 

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Τι σχέση έχει η περιοχή «No Man’s Land» με τη Μόρντορ, οι θηριωδίες του Α΄Παγκοσμίου με τη Μέση Γη, οι Γερμανοί με τα Ορκ και οι στρατιώτες με τα Χόμπιτ;… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu