Η πρώτη μαζική απώλεια εξαιτίας μιας σέλφι στις ΗΠΑ. Πώς 3 κορίτσια χαμογέλαγαν, δευτερόλεπτα πριν το θάνατό τους

Η πρώτη μαζική απώλεια εξαιτίας μιας σέλφι στις ΗΠΑ. Πώς 3 κορίτσια χαμογέλαγαν, δευτερόλεπτα πριν το θάνατό τους

Ο θάνατος τριών έφηβων κοριτσιών τον Οκτώβριο του 2011 ήταν από τα πρώτα περιστατικά ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να βγάλουν σέλφι.

Το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου του 2011, η 15χρονη Κέλσι Γουέμπστερ, η 13χρονη αδερφή της, Σαβάνα, και η 15χρονη Έσσα Ρίκερ, είχαν πάει βόλτα στο φαράγγι Spanish Fork στην πολιτεία της Γιούτα. Τα κορίτσια μιλούσαν, έβγαζαν φωτογραφίες και έκαναν αναρτήσεις στο Facebook. Λίγα λεπτά πριν το μοιραίο συμβάν, η Σαβάνα ανέβασε στο προφίλ της:

Στέκομαι ακριβώς δίπλα στο τρένο χαχαχα ειναι απίθανο!!!!

selfie, θάνατος, κορίτσια, Αμερική, μέρη, Ελλάδα, επικίνδυνα

Η ανάρτηση της 13χρονης Σαβάνα στο Facebook, λίγη ώρα πριν το μοιραίο συμβάν. YouTube

Ενώ περπατούσαν κατά μήκος των γραμμών, αποφάσισαν να τραβήξουν μία σέλφι όπου θα φαίνονταν και οι τρεις. Στάθηκαν στην άκρη των γραμμών και έβγαλαν το κινητό τηλέφωνο. Δευτερόλεπτα μετά το ανοιγοκλείσιμο του φακού, το διερχόμενο τρένο, παρά τις προσπάθειες του οδηγού να προειδοποιήσει τα κορίτσια με την κόρνα, τις παρέσυρε.

Οι 15χρονες κατέληξαν αμέσως, ενώ η Σαβάνα μεταφέρθηκε στο κοντινό νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Δυστυχώς, λίγες ώρες αργότερα, παραδόθηκε κι εκείνη στα τραύματά της.

Τα ερωτήματα

Η είδηση δε σόκαρε μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Ήταν ένας πρωτοφανής θάνατος, από την άποψη ότι προκλήθηκε έμμεσα από το νέο -για την εποχή- φαινόμενο των “σέλφι”. Ήταν η περίοδος της μετάβασης στα smartphones και της αλματώδους εξέλιξης των social mediamtx.

Οι τελευταίες στιγμές της ζωής των τριών κοριτσιών καταγράφηκαν από την κάμερα του κινητού τους. Μάλιστα, η τραγική ειρωνεία. έγκειται στο γεγονός, ότι δείχνουν χαμογελαστές και χαρούμενες, ενώ στο βάθος διακρίνονται τα φώτα του τρένου που δευτερόλεπτα αργότερα θα τους στερούσε τη ζωή.

selfie, θάνατος, κορίτσια, Αμερική, μέρη, Ελλάδα, επικίνδυνα

Στο βάθος της φωτογραφίας διακρίνονται τα φώτα του τρένου που έρχεται κατά πάνω τους. YouTube

Στα ερωτήματα που ανέκυψαν όταν η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα, δόθηκαν απαντήσεις από τις επίσημες αρχές. Τα κορίτσια δεν άκουσαν το τρένο, ούτε θορυβήθηκαν από το τράνταγμα του εδάφους, διότι την ίδια στιγμή πλησίαζε και ο συρμός από την αντίθετη κατεύθυνση. Ο οδηγός προσπάθησε να τις ειδοποιήσει πατώντας κόρνα και φρενάροντας, όμως δεν πρόλαβε να σταματήσει το τρένο.

Θανατηφόρες σέλφι

Από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες θάνατοι “εξαιτίας” των σέλφι, ανά τον κόσμο. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα μέρη που κατέχουν το αρνητικό ρεκόρ.

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα στον Καναδά μετράνε πάνω από 5.000 θανάτους από πτώση, από το 1850 μέχρι σήμερα. Κάποιοι από αυτούς τα τελευταία χρόνια έχουν προκληθεί στην προσπάθεια των τουριστών να απαθανατίσουν τον εαυτό τους στο ειδυλλιακό φόντο.

Το Γκραν Κάνιον, το πελώριο φαράγγι στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όπως και το μνημείο του Τατζ Μαχάλ στην Ινδία, επίσης κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα μέρη για σέλφι. Σε πολλά ιστορικά μέρη της Βομβάης, οι αρχές της πόλης έχουν τοποθετήσει ειδικές σημάνσεις που τις απαγορεύουν. Στην Ελλάδα, ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί στον βράχο της Ακρόπολης και στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Στην πραγματικότητα, ως «επικίνδυνο» μέρος λογίζεται κάθε τοποθεσία που απαιτεί να έχουμε τα αντανακλαστικά μας ενεργοποιημένα: γκρεμοί, φαράγγια, απότομα βράχια, ράγες τρένων. Αποδεδειγμένα, η λήψη σέλφι όχι μόνο διασπά την προσοχή, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει τον χρήστη σε ενέργειες που κανονικά θα αντιλαμβανόταν ότι είναι επικίνδυνες. Κι όμως ρισκάρει για μια πόζα.

Αρχική φωτογραφία: YouTube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu