Η ψεύτικη φωτογραφία που παρουσιάστηκε ως “τοπίο από τον πλανήτη Άρη”. Πού βρίσκεται το παράξενο βαλκανικό τοπίο

Η ψεύτικη φωτογραφία που παρουσιάστηκε ως “τοπίο από τον πλανήτη Άρη”. Πού βρίσκεται το παράξενο βαλκανικό τοπίο

Στην επαρχία Βάρνα της βορειοανατολικής Βουλγαρίας, η οποία βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο, βρίσκεται η μοναδική έρημος της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό της είναι οι πέτρινοι σχηματισμοί.

Πρόκειται για το “Πομπίτι Καμάνι” (“Pobiti Kamani“), επίσης γνωστό με τις ονομασίες “έρημος της πέτρας” ή “πέτρινο δάσος“, λόγω των ιδιόμορφων πέτρινων στηλών, οι οποίες “απλώνονται” σε μία έκταση 13 km2 , καλυμμένη σε μεγάλο βαθμό από άμμο.

Το ύψος τους κυμαίνεται από 5 έως 7 μέτρα και το πάχος τους από 0,3 έως 3 μέτρα. Αυτό που καθιστά ακόμη πιο εντυπωσιακούς αυτούς τους σχηματισμούς είναι το γεγονός ότι δεν έχουν στέρεες βάσεις, αλλά είναι κοίλοι, γεμάτοι με άμμο και μοιάζουν να είναι κολλημένοι στη γύρω άμμο.

Γι’ αυτό και πολλοί αναφέρουν ότι το Πομπίτι Καμάνι θυμίζει έρημο. Είναι, επίσης, ένα από τα λίγα μέρη της Ευρώπης, όπου η βλάστηση ερημικού τύπου όπως ο κάκτος είναι γνωστό ότι αναπτύσσεται.

pobiti_kamini_bulgaria_b

Άποψη του Πομπίτι Κάμινι, γνωστού και ως “έρημος της πέτρας”. Πηγή εικόνας: Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA (Wikipedia)

Πώς δημιουργήθηκαν

Διάφορες θεωρίες και υποθέσεις έχουν προταθεί, για να εξηγηθεί πώς “γεννήθηκε” το συγκεκριμένο φυσικό αξιοθέατο. Καμία δεν μπορεί να διατυπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα, αλλά η πιθανότητα της ανθρωπογενούς παρέμβασης έχει αποκλειστεί.

Οι πέτρινες στήλες περιγράφτηκαν για πρώτη φορά από τον Ρώσο αρχαιολόγο και ιστορικό, Βίκτορ Τεπλιάκοφ, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1828-1829). Το 1854, ο Άγγλος Γουίλιαμ Χάμιλτον εξέφρασε την άποψη ότι οι πέτρινες στήλες δεν ήταν τεχνητές.

Λίγο καιρό αργότερα, ένας άλλος Άγγλος, ο γεωλόγος Τόμας Σπρατ υποστήριξε ότι επρόκειτο για γεωλογικό σχηματισμό, αποτέλεσμα των μεταβολών της θερμοκρασίας, των ανέμων, της υγρασίας και της άμμου.

Σύμφωνα με μία δημοφιλή θεωρία, 50 εκατομμύρια χρόνια πριν, υπήρχε στην περιοχή της “ερήμου της πέτρας” μια μεγάλη θάλασσα.

Όταν τα νερά της υποχώρησαν εντελώς, οι βράχοι του πυθμένα έμειναν εκτεθειμένοι στον ήλιο και τον άνεμο και διαβρώθηκαν. Κάτι ανάλογο συνέβη στα Μετέωρα στην Θεσσαλία.

Οι πετρώδεις σχηματισμοί της Βουλγαρίας θυμίζουν σε πολλούς τους σταλαγμίτες των σπηλαίων. Πηγή εικόνας: Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA (WikimediamtxCommons)

Αρκετοί επισκέπτες έχουν πει ότι οι συγκεκριμένες πέτρες θυμίζουν είτε παλιούς κορμούς δέντρων είτε τους σταλαγμίτες, δηλαδή τους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς που αναπτύσσονται στα σπήλαια με κατεύθυνση προς τα επάνω (οι σταλακτίτες είναι αυτοί που “κρέμονται” από την οροφή των σπηλαίων). Μια λιγότερη πιθανή εκδοχή κάνει λόγο για υπολείμματα κοραλλιών.

Σε κάθε περίπτωση, το Πομπίτι Καμάνι αποτελεί έναν τόπο ιδιαίτερης ομορφιάς που προσελκύει αρκετούς τουρίστες κάθε χρόνο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ορίστηκε ως φυσικό τοπίο και, από το 2011, έχει συμπεριληφθεί στον προσωρινό κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, “οι πέτρινες στήλες ποικίλουν σε μέγεθος. Μερικές είναι συμπαγείς, ενώ άλλες είναι κούφιες. Το ασβεστολιθικό υλικό είναι ωχρογκρίζος ψαμμίτης με περιεκτικότητα σε άνθρακα. Είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, που δεν έχει αντίστοιχο στον κόσμο“.

Η fake φωτογραφία που έγινε viral

Το 2020, ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου χρησιμοποίησαν το Photoshop, για να αλλάξουν τον χρωματισμό μίας φωτογραφίας από το “πέτρινο δάσος” της Βουλγαρίας και να το παρουσιάσουν ως “αυθεντική φωτογραφία της NASA από τον πλανήτη Άρη“.

Η φωτογραφία διαμοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αρκετοί ήταν αυτοί που πέρασαν τη φωτογραφία για αληθινή, επειδή δεν γνώριζαν την ύπαρξη του Πομπίτι Καμάνι. Ωστόσο, σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η ανάρτηση ήταν ψεύτικη, γεγονός που επιβεβαίωσε και η υπηρεσία fact-checking του πρακτορείου Reuters.

nasa_pobiti_kamini_bulgaria_fake_photo

Στο πάνω μέρος η fake φωτογραφία που παρουσίαζε το Πομπίτι Καμάνι ως “τοπίο από τον Άρη”. Πηγή εικόνας: Facebook

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο drone με το Πομπίτι Καμάνι, το “πέτρινο δάσος” της Βουλγαρίας που θυμίζει έρημο:

Με πληροφορίες από: Unesco, Visit Varna και Reuters

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.