Η “Βιονική Γυναίκα”. Η σειρά της δεκαετίας του 70 που ανέδειξε τον γυναικείο δυναμισμό. Πώς βοήθησε μια κοπέλα να επιβιώσει, όταν ο βιαστής της ακρωτηρίασε τα χέρια της

Η “Βιονική Γυναίκα”. Η σειρά της δεκαετίας του 70 που ανέδειξε τον γυναικείο δυναμισμό. Πώς βοήθησε μια κοπέλα να επιβιώσει, όταν ο βιαστής της ακρωτηρίασε τα χέρια της
Μια πρωταθλήτρια τέννις τραυματίστηκε σοβαρά μετά από ένα ατύχημα με ελεύθερη πτώση από αλεξίπτωτο. Η ζωή της βρισκόταν σε κίνδυνο. Οι γιατροί κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή με βιονικά εμφυτεύματα.

Μετά το χειρουργείο, η κοπέλα απέκτησε εξωπραγματικές ικανότητες. Η ακοή της βελτιώθηκε. Μπορούσε να ακούσει ήχους σε υψηλότερες συχνότητες και σε μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι ένας κανονικός άνθρωπος. Είχε δύναμη να σηκώσει ένα αυτοκίνητο στον αέρα και να σπάσει ό,τι κρατούσε στο δεξί της χέρι. Μπορούσε να τρέξει με ταχύτητα μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα την ώρα. Η Τζέιμι Σόμμερς δεν ήταν απλώς μια σούπερ γυναίκα που εργαζόταν σε μυστικές αποστολές, ήταν η “Βιονική Γυναίκα”, μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 70.

Η βιονική γυναίκα λύγιζε σίδερα Πηγή εικόνας Youtube

Σήμερα, θεωρείται καλτ, αλλά η “Βιονική Γυναίκα” άλλαξε τα δεδομένα της τηλεόρασης. Ήταν η πρώτη φορά που η πρωταγωνίστρια παρουσιάστηκε δυναμική και ανεξάρτητη. Η σειρά θεωρήθηκε φεμινιστική και ήταν πολύ προχωρημένη για την εποχή.

“Αυτό το σόου δεν θα μπορούσε να συμβεί πριν από 10 χρόνια. Δείχνει ότι η κοινωνία ωρίμαζε σιγά σιγά” είχε αναφέρει η Λίντσεϊ Βάγκνερ που είχε υποδυθεί την Βιονική Γυναίκα. Η Τζέιμι Σόμμερς έγινε πρότυπο για τις γυναίκες. Αγαπήθηκε από τα παιδιά και τους εφήβους και άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία περισσότερων δυναμικών γυναικείων χαρακτήρων σε ταινίες και σειρές.

Στα παρασκήνια και η μεγάλη επιτυχία

Ο χαρακτήρας της Τζέιμι Σόμμερς εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα επεισόδιο της σειράς “The Six Million Dollar Man” το 1975.

Το επεισόδιο τελείωνε με τον θάνατο της Σόμμερς, καθώς σύμφωνα με το σενάριο, το σώμα της αντέδρασε στα εμφυτεύματα. Παρόλο που οι τηλεθεατές την είδαν μόνο σε ένα επεισόδιο, ήθελαν την επιστροφή της. Η εταιρία παραγωγής Universal, δέχτηκε δεκάδες γράμματα από τους θαυμαστές της, που ζητούσαν την επιστροφή της στη ζωή και στην τηλεόραση.

Ανάμεσα στα γράμματα που δέχτηκαν ήταν και από τα παιδιά που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του Μπόστον. Η Σόμμερς είχε κερδίσει την καρδιά τους. Έτσι, το ABC αποφάσισε να επαναφέρει τη βιονική γυναίκα, αυτή τη φορά με δική της σειρά.

Η επιτυχία της σειράς οδήγησε και στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του χαρακτήρα της Σόμμερς. Η “Βιονική Γυναίκα” έγινε κούκλα. Πηγή flickr

Η “Βιονική Γυναίκα” έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 1976. Το παρακολούθησαν περισσότεροι από 14 εκατομμύρια τηλεθεατές. Η πρώτη σεζόν είχε μόλις 14 επεισόδια, αλλά ανέβασε τη σειρά στην πέμπτη θέση στη λίστα με τις σειράς που είχαν την υψηλότερη τηλεθέαση. Η πρωταγωνίστρια πήρε 10 φορές μεγαλύτερο μισθό από αυτό που αρχικά είχε συμφωνήσει.

Ακολούθησε και δεύτερη σεζόν, η οποία χάρισε στην ηθοποιό Λίντσεϊ Βάγκνερ ένα βραβείο Emmy και δύο υποψηφιότητες Χρυσής Σφαίρας για την ερμηνεία της. Ωστόσο, το ABC αποφάσισε να μην συνεχίσει τη “Βιονική Γυναίκα” και την επόμενη χρονιά, γιατί δεν απευθυνόταν πλέον στο κοινό που ήθελε το κανάλι. Η σειρά συνεχίστηκε στο NBC και προβλήθηκε σε όλον τον κόσμο.

Η Βάγκνερ είχε διεκδικήσει δικαιώματα ως προς το περιεχόμενο, καθώς δεν ήθελε να υποδυθεί απλώς μια δυνατή γυναίκα. Ήθελε να δείξει ότι η “Βιονική Γυναίκα” ήταν κάτι περισσότερο από “απλούς μύες”.

“Η Βιονική Γυναίκα μαχόταν για το καλό του κόσμου. Αυτό απαιτεί καρδιά και μυαλό πέρα από σωματική δύναμη” ανέφερε η ηθοποιός. Έτσι δημιουργήθηκαν καυγάδες καθώς οι σεναριογράφοι δεν συμφωνούσαν πάντα μαζί της. “Γι’ αυτό η σειρά είχε τόσο ένταση. Τσακωνόμασταν συνέχεια μεταξύ μας για το σενάριο”. Πίστευε ότι η σειρά δεν πρόσφερε απλώς ψυχαγωγία, αλλά έδινε μια άλλη προοπτική στη ζωή.

Τα γυρίσματα ήταν απαιτητικά και διαρκούσαν περισσότερο από 18 ώρες την ημέρα. “Αυτή η σειρά έμοιαζε με γυμναστική. Συνήθιζα να λέω ότι η μοίρα με εκδικείται, καθώς μέχρι τότε αρνιόμουν πεισματικά να γυμναστώ” είχε πει η Βάγκνερ.

Η επιτυχία της σειράς οδήγησε και στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του χαρακτήρα της Σόμμερς. Η “Βιονική Γυναίκα” έγινε κούκλα. Το πρόσωπό της και τα επιτεύγματά της κοσμούσαν τις τσάντες των παιδιών. Έφτιαξαν ακόμη και επιτραπέζιο.

To 2007 το NBC προσπάθησε να δημιουργήσει μια πιο σύγχρονη εκδοχή της “Βιονικής Γυναίκας” αλλά χωρίς την ίδια επιτυχία. Διακόπηκε λίγα επεισόδια μετά την κυκλοφορία της.

                                                                                                               Το έγκλημα και η “Βιονική Γυναίκα”

Ο Λόρενς Σίγκλετον που επιτέθηκε στην 15χρονη

Το 1978 η 15χρονη Μέρι Βίνσεντ, ενώ έκανε πεζοπορία στην Καλιφόρνια, δέχτηκε επίθεση από τον  κατά συρροήν δολοφόνο Λόρενς Σίγκλετον. Αφού την βίασε, της έκοψε με ένα τσεκούρι τα χέρια και την έριξε από έναν γκρεμό για να πεθάνει. Η Βίνσεντ κατάφερε να συρθεί μέχρι τον δρόμο και να ζητήσει βοήθεια. Αργότερα, η Βίνσεντ είπε ότι η “Βιονική Γυναίκα” κατά κάποιο τρόπο την βοήθησε να επιβιώσει. “Εκείνη τη στιγμή θυμήθηκα ότι η Βιονική γυναίκα έλεγε σε ένα επεισόδιο πως όταν χαλαρώνει ο εγκέφαλος, μειώνεται η ροή του αίματος. Χαλάρωσα και επιβίωσα από την επίθεση.” είπε. Όταν η ιστορία της έγινε γνωστή, η Βάγκνερ την επισκέφτηκε στο νοσοκομείο.

O Σίγκλετον καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος 8 χρόνια μετά λόγω καλής διαγωγής και επειδή έκανε μαθήματα στους φυλακισμένους.

Η Λίντσεϊ Βάγκνερ

Η Βάγκνερ γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1949. Οι γονείς της ήταν χωρισμένοι και από μικρή ηλικία δούλευε ως μπέιμπι σίτερ για να βγάζει μερικά χρήματα. Όταν ήταν μόλις 12 ετών, πρόσεχε το παιδί του ηθοποιού Τζέιμς Μπεστ, ο οποίος της πρότεινε να μπει στον χώρο του θεάματος. Η Βάγκνερ υπέφερε από έλκος από μικρή και όπως έλεγε η ηθοποιία την βοήθησε να ξεχνάει τον πόνο της.

Ο Μπεστ την βοήθησε να εμφανιστεί στην ταινία “This Property is Condemned”. Παράλληλα, δούλευε ως μοντέλο και έκανε διαφημιστικά στην τηλεόραση. Όμως, αυτό που την έκανε διάσημη ήταν ο ρόλος της Βιονικής Γυναίκας. Μετά από τη σειρά, συμμετείχε σε μερικές ακόμη ταινίες, αλλά αφοσιώθηκε στη συγγραφή και κάνει συνεδρίες αυτοβελτίωσης και ψυχολογικής υποστήριξης.

Δείτε τους τίτλους αρχής της σειράς: 

Πηγή αρχικής εικόνας Wikipedia 

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Σαμάνθα Φοξ, η ποπ σταρ των 80s που ξεκίνησε με γυμνές φωτογραφίσεις. Μήνυσε τον πατέρα της και δεν του ξαναμίλησε έως το θάνατό του. Ερωτεύτηκε τη μάνατζέρ της και προσπάθησε να συμμετάσχει στη Γιουροβίζιον

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu