Το 1962, ο Στέφανος Στρατηγός διασκευάζει και σκηνοθετεί την επιτυχημένη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Εταιρία Θαυμάτων», με πρωταγωνίστρια την τότε σύζυγο του Γκέλυ Μαυροπούλου, στο πλευρό του ζεν πρεμιέ της εποχής, Δημήτρη Παπαμιχαήλ. 

Η Εταιρεία Θαυμάτων είναι μια δήθεν φιλανθρωπική οργάνωση ενός απατεώνα ιδιοκτήτη ελληνο-βρετανικής εταιρείας μεταλλείων, του άγγλου μίστερ Τζων, που στήθηκε με σκοπό να οικειοποιηθεί ο μίστερ, με τη βοήθεια του επινοημένου αγίου Βαλαντίου, το πλούσιο σε μετάλλευμα βοσκοτόπι του αφελούς και θεοσεβούμενου Ιλάριου.
Για να το πετύχει, ο μίστερ Τζων χρησιμοποιεί τον ιεροκήρυκα Κοσμά που «λιβανίζει» τους εύπιστους χωρικούς. Στο κόλπο ήταν και η όμορφη Μίνα, μαζί με την μητέρα της Δανάη που παριστάνει τη μουγκή, η οποία ξαναβρίσκει τη μιλιά της χάρη στο «θαύμα» του αγίου.
Ο έρωτας όμως ανάμεσα στον Ιλάριο και τη Μίνα, στέκεται αφορμή να αποκαλυφθούν οι κατεργαριές όλων.

«Οικογενειακή υπόθεση» και κάπως…προχωρημένη

Την εντυπωσιακή Μίνα, ενσάρκωνε η Γκέλυ Μαυροπούλου. Τον ρόλο της μητέρας της είχε η πραγματική της μητέρα και καταξιωμένη ηθοποιός, Μαρίκα Κρεβατά. Μίστερ Τζων, ο Γιώργος Γαβριηλίδης. Παπάς ήταν ο Άγγελος Μαυρόπουλος και στο ρόλο του αστυνομικού που ξεσκέπασε τη σπείρα ο Στέφανος Στρατηγός.

Στην πραγματικότητα όλοι αυτοί οι πρωταγωνιστές αποτελούσαν μια οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα, η Μαρίκα Κρεβατά ήταν παντρεμένη με τον Άγγελο Μαυρόπουλο με τον οποίο απέκτησαν την κόρη τους Γκέλυ η οποία ήταν παντρεμένη με τον Στέφανο Στρατηγό, ενώ ο Γιώργος Γαβριηλίδης ήταν ο δεύτερος σύζυγος της Μαρίκας Κρεβατά.

Η ταινία «Εταιρία Θαυμάτων» έκρυβε τα δικά της μυστικά…Η Μαρίκα Κρεβατά επαναλάμβανε ως μουγκή τις λέξεις «Α βα βαω..πα πα παω» που έμειναν ως χιουμοριστική έκφραση για πολλές δεκαετίες

Για το έτος 1962 και τα ήθη της κοινωνίας ήταν μια «προχωρημένη» εικόνα. Βέβαια αποτελούσε και ένα υγιές για την εποχή πρότυπο, αποδεικνύοντας ότι η ζωή συνεχίζεται και μάλιστα άκρως δημιουργικά. Στην ταινία επίσης πρωταγωνιστούσαν ο Παντελής Ζερβός και ο Βύρων Πάλλης. Η παραγωγή ήταν του Τζέιμς Πάρις και η μουσική του Μίμη Πλέσσα.

Με πληροφορίες από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Στέφανος Στρατηγός, γέννημα θρέμμα ηθοποιός. Ο γάμος και ο χωρισμός με τη σύζυγό του Γκέλυ Μαυροπούλου … 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here