του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Το «Γιγαντιαίο Νύχι» είναι μια αμερικανική ταινία “τεράτων” του 1957 που έμεινε στην ιστορία για τα χειρότερα ειδικά εφέ σε ταινία που γυρίστηκε ποτέ από μεγάλο στούντιο του Χόλυγουντ.
Διέθετε καλό σενάριο, ηθοποιούς και τεχνικά στοιχεία. Όμως, κάθε φορά που εμφανιζόταν το “τέρας” στην οθόνη, οι θεατές ξέσπαγαν σε τρελά γέλια. Για το λόγο αυτό, η ταινία σήμερα θεωρείται καλτ για τους σινεφίλ σε όλο τον κόσμο.
«Το Γιγαντιαίο Νύχι»
Το 1957 η Columbia Pictures, ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο στο Χόλυγουντ, γύρισε το «Γιγαντιαίο Νύχι» (The Giant Claw), μία ταινία για ένα τέρας με τη μορφή ενός γιγαντιαίου πουλιού που απειλούσε την Γη.
Τη δεκαετία του 1950, αυτές οι ταινίες ήταν πολύ δημοφιλείς στις δυτικές χώρες, καθώς αντανακλούσαν το άγχος των πολιτών τους, εκείνη της εποχή, για πιθανό πυρηνικό πόλεμο με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Η παραγωγή της ταινίας ήταν το Σαμ Κάτζμαν, σε σκηνοθεσία Φρεντ Σιρς, και πρωταγωνιστούσαν ο Τζεφ Μόροου και η Μάρα Κορντάι. Όλοι ήταν από τους πιο γνωστούς συντελεστές των λεγομένων Ταινιών “Β΄ Κατηγορίας”, ή «Μπι Μούβις” (B΄ Movies), στην οποία ανήκαν και οι ταινίες με τέρατα που “απειλούσαν” την ανθρωπότητα.
Υπόθεση της ταινίας
Ο Μιτς ΜακΑφί (στο ρόλο ο Τζεφ Μόροου), ένας μηχανικός και αεροναυπηγός, ενώ συμμετέχει σε δοκιμαστική πτήση μαχητικού με ραντάρ κοντά στον Βόρειο Πόλο, εντοπίζει ένα άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο.
Τρία αεριωθούμενα μαχητικά των ΗΠΑ απογειώνονται για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν το αντικείμενο. Όμως το ένα μαχητικό χάνεται. Οι αξιωματικοί της αμερικανικής Π.Α. είναι αρχικά θυμωμένοι με το ΜακΑφί για την απώλεια ενός πιλότου και του αεροπλάνου του γιατί πιστεύουν ότι τους έκανε φάρσα.
Όταν όμως ο ΜακΑφί και η μαθηματικός Σάλι Κόλντουελ (στο ρόλο η Μάρα Κορντάι) πετούν πίσω στη Νέα Υόρκη, το αεροσκάφος τους δέχεται επίσης επίθεση από ένα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο (ΑΤΙΑ-UFO). Με τον πιλότο τους νεκρό, καταφέρνουν να προσγειώσουν το αεροπλάνο στον Καναδά, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ.
Εκεί ένας Γαλλοκαναδός αγρότης που σπεύδει να τους βοηθήσει, τους λέει ότι είδε στον αέρα ένα τεράστιο πουλί-τέρας που αποκαλεί στα γαλλικά «La Carcagne».
Αυτό ήταν που κατέρριψε το αεροπλάνο τους!
“Πουλί σε μέγεθος θωρηκτού”
Ο ΜακΑφί αναφέρει στις αμερικανικές αρχές την πληροφορία του Γαλλοκαναδού, αλλά αντιμετωπίζεται με σύγχυση και σκεπτικισμό. Όμως, αναγκάζονται να τη λάβουν σοβαρά υπόψη τους όταν εξαφανίζονται πολλά ακόμη αεροπλάνα. Ανακαλύπτουν τότε ότι το γιγάντιο πουλί που είναι «τόσο μεγάλο όσο ένα θωρηκτό» και προέρχεται από έναν «γαλαξία με αντιύλη», είναι υπεύθυνο για όλα τα περιστατικά. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να καταστραφεί με συμβατικά ή πυρηνικά όπλα.
Η «αντιύλη» έχει δημιουργήσει μία «ασπίδα» γύρω από το πουλί που το προστατεύει!
Η κορυφαία αναμέτρηση λαμβάνει χώρα στο Μανχάταν, όταν το γιγάντιο πουλί επιτίθεται στον ουρανοξύστη Έμπαιρ Στέιτ και το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών. Ηττάται τελικά από έναν ειδικό τύπο βόμβας με “μιονικά άτομα”, που ρίχνεται από ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-25 που πετά ο ΜακΑφί.
Η βόμβα αυτή καταστρέφει με επιτυχία την “αντιύλη ασπίδα” του πλάσματος και έτσι ο αμερικανικός στρατός χτυπά το πουλί-τέρας με πυραύλους. Αυτό πέφτει κατακόρυφα στον Ατλαντικό και η τελευταία θέα του είναι ένα νύχι του που βυθίζεται κάτω από τον ωκεανό.
Ο τίτλος της ταινίας προφανώς ενέπνευσε την τελική σκηνή.
Τεχνικά στοιχεία
«Το Γιγάντιο Νύχι» επηρεάστηκε από προηγούμενες ταινίες με τέρατα, κυρίως την ιαπωνική «Ρόνταν» που είχε κυκλοφορήσει το 1956. Επίσης, το σενάριο βασίστηκε στη λαογραφία των Γαλλοκαναδών για το θρυλικό τεράστιο πουλί “la Carcagne”.
Τα εξωτερικά γυρίσματά της έγιναν σε πάρκο της Νέας Υόρκης που υποτίθεται ότι ήταν το σημείο στα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ όπου το τεράστιο πουλί επιτέθηκε στον ΜακΑφί και την Κολντουέλ. Εκεί είχε επίσης και τη φωλιά του.
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Τζεφ Μόροου, θεωρούνταν από τους καλύτερους ηθοποιούς των «Μπί Μούβις», τη δεκαετία του 1950. Όλοι οι κριτικοί συμφωνούν ότι στο «Γιγαντιαίο Νύχι» έχει ερμηνεύσει πολύ καλά τον ρόλο του ΜακΑφί.
Επίσης, καλές ήταν και οι ερμηνείες των άλλων ηθοποιών.
Το σενάριο θεωρείται κορυφαίο του είδους, γεμάτο δράση και αγωνία. Τέλος, και οι τεχνικές παραμέτρους της ταινίας, όπως ήχος, φωτογραφία, μοντάζ, είναι στο υψηλό επίπεδο των ταινιών της Columbia Pictures. Κανονικά, η ταινία «Το Γιγάντιο Νύχι» θα περνούσε στην ιστορία ως μια από τις καλές ταινίες τεράτων που ήταν πολύ στη μόδα τη δεκαετία του ’50.
Η ταινία πράγματι έγραψε ιστορία, αλλά για λάθος λόγο
Τα χειρότερα ειδικά εφέ
Τα ειδικά εφέ της έχουν χαρακτηριστεί ως τα χειρότερα στην ιστορία για ταινία που γυρίστηκε από μεγάλο στούντιο του Χόλυγουντ!
Ο παραγωγός της, Σαμ Κάτζμαν, αποφάσισε να κάνει οικονομία σε αυτό τον τομέα. Έτσι δεν προσέλαβε επαγγελματίες του είδους στο Χόλυγουντ που διέθεταν γνώσεις και εμπειρία αλλά κόστιζαν. Προτίμησε να συνεργαστεί μ’ ένα μικρό στούντιο στην Πόλη του Μεξικού που έκανε ντόπιες ταινίες με χαμηλό κόστος,
Σε αυτό έφτιαξαν μία μαριονέτα για το “τέρας-πουλί” της ταινίας. Στα ειδικά εφέ έβαζαν την μαριονέτα να “καταστρέφει” αεροπλάνα, αυτοκίνητα και τρένα που ήταν παιδικά παιχνίδια! Σαν να μην έφθανε που το “τέρας-πουλί” φαινόταν καθαρά ότι ήταν μαριονέτα -σε κάποια σημεία της ταινίας διακρινόταν ακόμη και ο σπάγγος που την κρατούσε- ήταν και κακάσχημο!
Στις ΗΠΑ υπήρχε μία φήμη ότι η κατασκευή της μαριονέτας είχε κοστίσει μόλις 50 δολάρια! Όπως αποδείχθηκε, η πραγματικότητα δεν ήταν πολύ διαφορετική αφού το κόστος κατασκευής της ήταν ελάχιστο.
Τα γέλια των θεατών
Τα ειδικά εφέ “κατέστρεψαν” μία κατά τ’ άλλα καλή ταινία. Για τα πρώτα 27 λεπτά της, που η μαριονέτα δεν εμφανίζεται, το κοινό παρακολουθούσε με αγωνία την εξέλιξη της ταινίας. Μόλις, όμως, εμφανίστηκε στην οθόνη, ο κόσμος ξεκαρδιζόταν στα γέλια.
Αυτό γινόταν κάθε φορά που έβλεπαν το τεράστιο “πουλί” που έμοιαζε με παραμορφωμένη γαλοπούλα!
Εκεί που τα γέλια ήταν ασυγκράτητα ήταν στις σκηνές όπου η μαριονέτα κατέστρεφε κτίρια από χαρτόνια και φελιζόλ, έριχνε αεροπλάνα που ήταν παιδικά παιχνίδια ή σήκωνε στον αέρα αυτοκίνητα και τρένα που ήταν επίσης παιδικά παιχνίδια! Αυτό που έκανε ακόμη πιο αστείο τις συγκεκριμένες σκηνές της ταινίας, ήταν η σοβαρή φωνή του παρουσιαστή που περιέγραφε την καταστροφή που προκαλούσε το «τέρας».
Ακόμη και οι κραυγές του “τέρατος” ήταν αστείες, αφού ακούγονταν σαν κακαρίσματα. Όσοι είδαν το «Γιγαντιαίο Νύχι» στον κινηματογράφο χρόνια μετά θυμούνταν τη μαριονέτα και τα ειδικά εφέ που τους έκαναν να γελάσουν με την καρδιά τους!
Ο πρωταγωνιστής
Ο Μόροου αργότερα αποκάλυψε σε μια συνέντευξη ότι κανένας από τους ηθοποιούς στην ταινία δεν ήξερε πώς θα ήταν το «τέρας-πουλί» που υποτίθεται ότι αντιμετώπιζαν.
Θα το έβλεπαν όταν θα προβαλλόταν η ταινία στους κινηματογράφους. Ο ίδιος ο Μόροου την είδε για πρώτη φορά κρυφά σ’ ένα κινηματογράφο στην πόλη του. Όπως παντού, έτσι και εκεί, κάθε φορά που η μαριονέτα εμφανιζόταν στην οθόνη ο κόσμος ξεσπούσε σε γέλια. Ο Μόροου ένιωσε ντροπή και αποχώρησε πριν το τέλος της ταινίας. Γύρισε στο σπίτι του και μέθυσε.
Σήμερα το «Γιγαντιαίο Νύχι» θεωρείται ταινία καλτ για τα ειδικά εφέ του!
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρόστιμο για τους οδηγούς αν βάλουν τα ψώνια στο πίσω κάθισμα. Τι προβλέπει ο ΚΟΚ
- Βουλευτής των Εργατικών γρονθοκόπησε άγρια περαστικό έξω από μπαρ στη Βρετανία (Βίντεο)
- Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ψεύτικο το Πόθεν Έσχες του Κασσελάκη, λέει ο Πολάκης. Η απάντηση της Τζάκρη
- «Λευκή» με καθυστέρηση-ρεκόρ η κορυφή του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία. Πρώτη φορά χιόνισε τόσο αργά τα τελευταία 130 χρόνια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ