Η ταινία του 1954 με το ανθρωπόμορφο ψάρι που τρομοκρατούσε τους θεατές. Ήταν 3D και το κοινό φορούσε ειδικά γυαλιά

Η ταινία του 1954 με το ανθρωπόμορφο ψάρι που τρομοκρατούσε τους θεατές. Ήταν 3D και το κοινό φορούσε ειδικά γυαλιά

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Στις αρχές του 1954, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ η ταινία «Το Πλάσμα από τη Μαύρη Λίμνη» (“Creature from the Black Lagoon“) της εταιρίας “Γιουνιβέρσαλ” (Universal-International). Στην Ελλάδα η ταινία είχε τον ακόμη πιο τρομακτικό τίτλο: «Ο Τρόμος της Μαύρης Λίμνης».

Πρόκειται για μια αμερικανική ασπρόμαυρη ταινία τρόμου -αργότερα κυκλοφόρησε και έγχρωμη- σε παραγωγή του Ουίλιαμ Άλαντ, σκηνοθεσία του Τζακ Άρνολντ και πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Κάρλσον, Τζούλια Άνταμς, Ρίτσαρντ Ντένινγκ, Αντόνιο Μορένο, Νέστορ Παΐβα και Ουίτ Μπισέλ.

Η πρώτη επίσημη αφίσα της ταινίας. Πηγή: Wikipedia

«Ο Τρόμος της Μαύρης Λίμνης» ήταν μία από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκε τρισδιάστατη (3D). Το κοινό την παρακολουθούσε φορώντας ειδικά γυαλιά με γκρίζους πολωτικούς φακούς, παρόμοια με τα γυαλιά που χρησιμοποιούνται σήμερα για κάποιες κινηματογραφικές ταινίες.

Ο «γκιλ-μαν» και η «ωραία»

Το θέμα της ταινίας αφορά μια επιστημονική αποστολή που αναζητά απολιθώματα κατά μήκος του ποταμού Αμαζονίου. Ανάμεσα στα απολιθώματα που βρίσκουν είναι και αυτά ενός αμφίβιου ανθρωπόμορφου προϊστορικού τέρατος, γνωστό ως «γκιλ-μαν».

Μάλιστα, η αποστολή βρίσκει και συλλαμβάνει ζωντανό ένα απ’ αυτά τα προϊστορικά πλάσματα στη «Μαύρη Λίμνη» του Αμαζονίου. Φυσικά, ούτε η λίμνη ούτε το τέρας υπάρχουν στην πραγματικότητα!

Ο «γκιλ-μαν» ξεφεύγει, αλλά επιστρέφει και απαγάγει την Κέι, αρραβωνιαστικιά ενός μέλος της αποστολής καθώς κάνει μπάνιο στον Αμαζόνιο. Το τέρας έχει ερωτευτεί την όμορφη κοπέλα και την κουβάλα στη σπηλιά, όπου έχει τη φωλιά του.

Ο γκιλ-μαν. Πηγή: IMDb

Τα μέλη της αποστολής καταδιώκουν το «γκιλ-μαν» και στη μάχη που ακολουθεί, σκοτώνει μερικούς επιστήμονες.

Ο αρραβωνιαστικός της Κέι σκοτώνει το τέρας και τη διασώζει. Η ταινία έχει “happy end” με το ζευγάρι αγκαλιασμένο, δίπλα στο πτώμα του «γκιλ-μαν».

Η έμπνευση

Το 1941, ο παραγωγός της ταινίας, Ουίλιαμ Άλαντ είχε συναντηθεί με  τον Μεξικανό κινηματογραφιστή Γκαμπριέλ Φιγκουέρουα στο πλατό των γυρισμάτων της ταινίας «Πολίτης Κέιν».

Ο Φιγκουέρουα του είπε τότε ένα μύθο για μια μυστηριώδη φυλή πλασμάτων στον Αμαζόνιο που ήταν μισοί ψάρια και μισοί άνθρωποι.

Ο Άλαντ κράτησε σημειώσεις και, δέκα χρόνια μετά, έγραψε μία ιστορία με βάση αυτό το μύθο, αλλά και το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας».

Από την ιστορία του Άλαντ οι σεναριογράφοι Χάρι Έσεξ και Άρθουρ Ρος έγραψαν το σενάριο της ταινίας «Ο Τρόμος της Μαύρης Λίμνης».

Ο γκιλ-μαν απαγάγει την Κέι. Πηγή: IMDb

Ο τρόμος των θεατών!

Για τα δεδομένα του 1954 ήταν μια από τις καλές ταινίες τρόμου του Χόλυγουντ. Σήμερα οι θεατές μπορεί να τη θεωρούν κωμική, αφού πρωταγωνιστεί ένα ψάρι με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αλλά οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους πράγματι τρόμαζαν κάθε φορά που αυτό εμφανιζόταν στην οθόνη!

Δείτε εδώ μία ταινία τρόμου της δεκαετίας του 1950 που έκανε τους θεατές να γελούν ακόμη και τότε!

Η ταινία θρίλερ που πέρασε στην ιστορία για τα χειρότερα ειδικά εφέ. Οι θεατές γελούσαν κάθε φορά που έβλεπαν το “τέρας”

Αυτό κυρίως οφείλεται στην εντυπωσιακή στολή του «γκιλ-μαν», την οποία δημιούργησαν ο σχεδιαστής της Ντίσνεϊ, Μίλισεντ Πάτρικ με τον μακιγιέζ Μπαντ Γουέστμορ. Το σώμα του τέρατος φιλοτεχνήθηκε από τον Τζακ Κέβαν, ο οποίος ήταν κατασκευαστής προθετικών μελών για στρατιώτες που ακρωτηριάστηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα προβλήματα των «γκιλ-μαν»

Ο Μπεν Τσάπμαν υποδύθηκε τον «γκιλ-μαν» στις περισσότερες σκηνές που γυρίστηκαν σε στούντιο της Γιουνιβέρσαλ στη Καλιφόρνια. Ήταν υποχρεωμένος να τη φορά καθημερινά 14 ώρες όταν γίνονταν τα γυρίσματα. Όλες αυτές τις ώρες ήταν αδύνατο να καθίσει! Επιπλέον, υπερθερμαινόταν μέσα στη στολή και έπρεπε όλη την ώρα να τον καταβρέχουν!

Ο Τσάπμαν δεν μπορούσε να δει πολύ καλά ενώ φορούσε τη κεφαλή του τέρατος. Έτσι, σχεδόν σε όλες τις λήψεις που κουβαλά στα χέρια του τη Τζούλια Άνταμς -που παίζει το ρόλο της Κέι-, της χτυπά κατά λάθος το κεφάλι στον τοίχο κάθε φορά που προσπαθεί να τη βάλει μέσα στη σπηλιά!

Ο Μπράουνινγκ ως γκιλ-μαν. Πηγή: Wikipedia

Τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα για τον Ρίκου Μπράουνινγκ, ο οποίος υποδύθηκε τον «γκιλ-μαν» στα υποβρύχια πλάνα που γυρίστηκαν στη Φλόριντα. Φήμες έλεγαν ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων κάτω από το νερό, ο Μπράουνινγκ υποχρεωνόταν να κρατά την αναπνοή του έως και τέσσερα λεπτά κάθε φορά!

Σε μια συνέντευξη του 2013, ο Μπράουνινγκ διευκρίνισε ότι το είχε πράγματι κάνει, αλλά όταν δεν κινούνταν κάτω από το νερό. Όμως, όταν κολυμπούσε γρήγορα ή πολεμούσε κάτω από το νερό, κρατούσε την αναπνοή του το πολύ δύο λεπτά.

Οι διαφημιστικές ατάκες

«Ο Τρόμος της Μαύρης Λίμνης» ήταν καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Σε αυτό βοήθησε και η διαφημιστική καμπάνια της ταινίας, η οποία θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες του Χόλυγουντ.

Η Κέι διασώζεται από τον αρραβωνιαστικό της μέσα στη σπηλιά του τέρατος! Πηγή: IMDb

Οι πρωτότυπες ατάκες είχαν και σεξουαλικά υπονοούμενα:

  • Από την απαρχή της, η ανθρωπότητα δεν έχει νιώσει κανένα τρόμο σαν αυτόν!
  • Από τα βάθη του Αμαζονίου ήρθε το Πλάσμα από τη Μαύρη Λίμνη.
  • Το Τέρας με τα Νύχια Από Μια Χαμένη Εποχή χτυπά μέσα από τα βάθη του Αμαζονίου!
  • Αιώνες πάθους συσσωρευμένοι στην άγρια καρδιά του!
  • Πλάσμα από ένα εκατομμύριο χρόνια πριν!… κάθε άντρας ο θανάσιμος εχθρός του… και η ομορφιά μιας γυναίκας η λεία του!
  • Τρομακτικό τέρας λεηλατεί την ανθρωπότητα

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.