Η ταινία του Χόλιγουντ που αποθεώνει τους Έλληνες που πολέμησαν στην Κορέα. “Η ένδοξη μεραρχία” που έσωσε τους Αμερικάνους. Το όνομα του λοχαγού ήταν Χάρο

Η ταινία του Χόλιγουντ που αποθεώνει τους Έλληνες που πολέμησαν στην Κορέα. “Η ένδοξη μεραρχία” που έσωσε τους Αμερικάνους. Το όνομα του λοχαγού ήταν Χάρο

Του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Μία από τις πρώτες εμπορικές ταινίες του Χόλυγουντ για τον Πόλεμο της Κορέας γυρίστηκε το 1953, ενώ ο πόλεμος συνεχιζόταν ακόμη, και είχε ως θέμα τη δράση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην ασιατική χώρα.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Victor Mature, στο ρόλο ελληνοαμερικανού αξιωματικού σε διαφημιστική φωτογραφία. Φωτογραφία από το αρχείο του συγγραφέα

Ένας ελληνοαμερικανός αξιωματικός, τον ρόλο είχε ο Victor Mature, γνωστός Αμερικανός ηθοποιός της δεκαετίας του 1950, αναλαμβάνει ως σύνδεσμος μεταξύ των Ελλήνων και του αμερικανικού στρατού στη διάρκεια μιας επιχείρησης εναντίον των Κινέζων που ήταν σύμμαχοι της Βόρειας Κορέας.

Το όνομα του ελληνοαμερικανού λοχαγού ήταν Χάρο (captain Charo)!

Ενώ ο ελληνοαμερικανός χαίρεται που θα συνεργαστεί με τους συμπατριώτες του από την «παλιά πατρίδα», κάποια στιγμή στα μέσα της ταινίας έχει την εντύπωση ότι οι Έλληνες έχουν υποχωρήσει από την πρώτη γραμμή και έχουν αφήσει μόνους τους τους Αμερικανούς να πολεμήσουν τους Κινέζους. Στο τέλος της ταινίας αποκαλύπτεται ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν λιποτάκτησαν άλλα κατατρόπωσαν τους Κινέζους και έσωσαν τους αμερικανούς στρατιώτες που στο μεταξύ είχαν περικυκλωθεί από εχθρικές δυνάμεις.

Η αφίσα της ταινίας.Wikipedia

Η ταινία κάνει ευθεία αναφορά στην πραγματική δράση της ελληνικής δύναμης στην Κορέα. Οι αμερικανικές εφημερίδες συχνά είχαν δημοσιεύματα για τους Έλληνες στην Κορέα τονίζοντας τον ηρωϊσμό τους, αλλά και το γεγονός ότι η μονάδα τους είχε το παρατσούκλι «Η Σπαρτιατική Ταξιαρχία». Το Χόλυγουντ θέλησε να εκμεταλλευθεί αυτή τη δημοφιλία και έτσι γυρίστηκε η συγκεκριμένη ταινία η οποία πήρε σχετικά καλές κριτικές και ήταν μέτρια εμπορική επιτυχία.

Ολόκληρη η ταινία εδώ:

Πηγή αρχικής εικόνας: Memorabletv

Διαβάστε στη ΜτΧ: Οι έλληνες αεροπόροι στον Πόλεμο της Κορέας. Το 13ο Σμήνος έμεινε 56 μήνες στην ασιατική χερσόνησο, εκτέλεσε σχεδόν 3.000 αποστολές και διακρίθηκε για την παρουσία του…

Κραυγές θρήνου και αγκαλιές χαράς στο λιμάνι του Πειραιά. Οι επιζώντες στρατιώτες από τον πόλεμο της Κορέας επέστρεψαν μαζί με 186 φέρετρα…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu