27 Μαΐου 1976. H τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μάο Τσε Τουνγκ ήταν η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, που πραγματοποιούσε μονοήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έδειχνε εξαντλημένος και κατάκοπος. Το βλέμμα του απλανές. Η στάση του σώματος του φανέρωνε την επιβαρυμένη υγεία του.
Στη συνάντηση, ο Μάο συμφώνησε για τη μεταφορά 50 κιλών ουρανίου στο Πακιστάν. Οι φωτογραφίες θεωρούνται ότι είναι οι τελευταίες που τον δείχνουν εν ζωή. Η συνάντηση με τον Μπούτο ήταν το κύκνειο άσμα της πολιτικής καριέρας του.

Η υγεία του 82χρονου Μάο είχε επιβαρυνθεί από το μανιώδες κάπνισμα. Έπασχε από παθήσεις των πνευμόνων και από τη νόσο Λου Γκέρινγκ.
Ο Μάο υπέστη δυο καρδιακές προσβολές το 1976 και μια τρίτη στις 5 Σεπτεμβρίου που τον έριξε σε κώμα. Πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου 1976.

Η υγεία του 82χρονου Μάο είχε επιβαρυνθεί από το μανιώδες κάπνισμα. Έπασχε από παθήσεις των πνευμόνων και από τη νόσο Λου Γκέρινγκ/ Wikimedia Commons

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν ανακοίνωσε αμέσως τον θάνατο του, αλλά έπειτα από κάποιες ώρες. Η αναγγελία του θανάτου του έγινε τελικά, το απόγευμα εκείνης της ημέρας συνοδευόμενο από έκκληση για ενότητα του κόμματος όπως θα επιθυμούσε ο Μεγάλος Τιμονιέρης.
Tο ταριχευμένο σώμα του Μάο εκτέθηκε για μια εβδομάδα σε δημόσιο προσκύνημα. Οι Κινέζοι τον θρήνησαν ακόμη και με ακραίες εκδηλώσεις πένθους.
Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου και δημιουργήθηκε μαυσωλείο όπου τοποθετήθηκε η σωρός του.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Μάο Τσε Τουνγκ. Ο ηγέτης της Κίνας που λατρεύτηκε σαν θεός. Έδιωξε τους αποικιοκράτες, έκανε ανεξάρτητη την Κίνα, αλλά οδήγησε και εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο από την πείνα και τις εκτελέσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here