Η τελευταία χρήση του Σινικού Τείχους ως αμυντικό μέσο το 1933. Η ομηρική μάχη στο ιστορικό μνημείο

Η τελευταία χρήση του Σινικού Τείχους ως αμυντικό μέσο το 1933. Η ομηρική μάχη στο ιστορικό μνημείο

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Το 1931 οι Ιάπωνες εισέβαλαν στην Κίνα και κατέλαβαν τη Μαντζουρία, βόρεια της χώρας. Για ορισμένους ιστορικούς το γεγονός θεωρείται ως το ξεκίνημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οκτώ χρόνια πριν από τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία. Στη διάρκεια του πολέμου Κίνας-Ιαπωνίας για τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκε το Σινικό Τείχος ως αμυντικό μέσο των Κινέζων εναντίον ενός εισβολέα.

Οι Ιάπωνες επιτίθενται στο Σινικό Τείχος

Μέσα στα επόμενα χρόνια οι Ιάπωνες συνέχισαν την εισβολή τους στην Κίνα επιτιθέμενοι σε διάφορα μέτωπα. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών, οι Κινέζοι για τελευταία φορά έκαναν χρήση του Σινικού Τείχους ως αμυντικό μέσο. Το Σινικό Τείχος είχε χτιστεί αιώνες πριν, και το μεγαλύτερο τμήμα που διατηρείται ανήκει στην εποχή της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644).

Κινέζοι στρατιώτες στο Σινικό Τείχος το 1933. Πηγή: Wikipedia

Το 1933, οι Ιάπωνες επιτέθηκαν από τη Μαντζουρία και κατέλαβαν κάποιες κινέζικες επαρχίες βόρεια του Σινικού Τείχους. Ο κινέζικος στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Δημιουργήθηκε μια τεράστια φάλαγγα με 10.000 οχήματα, φορτηγά, αυτοκίνητα και ιππήλατες άμαξες που μετέφεραν στα μετόπισθεν τους Κινέζους στρατιώτες. Θύμιζε την υποχώρηση στην Δουνκέρκη των Συμμάχων το 1940.

Ο κινέζικος στρατός  στρατοπέδευσε πίσω από ένα τμήμα του Σινικού Τείχους. Οι επιτιθέμενοι Ιάπωνες είχαν πυροβολικό, άρματα μάχης και βομβαρδιστικά. Όμως σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα των υπερασπιστών του το τείχος κατάφερε να κρατήσει μακριά τους Ιάπωνες για έναν μήνα.

Η παραβιάση του τείχους

Οι Κινέζοι στρατιώτες πάνω στο τείχος ήταν οπλισμένοι μόνο με τουφέκια και πολυβόλα. Παράλληλα, τις νύχτες, οι Κινέζοι οπλισμένοι με μαχαίρια κατέβαιναν από το Σινικό Τείχος για να κάνουν τολμηρές νυχτερινές επιδρομές εναντίον των Ιαπώνων. Οι Κινέζοι του Τείχους άντεξαν για ένα μήνα προτού οι Ιάπωνες καταφέρουν να προκαλέσουν ρήγματα και να τους αναγκάσουν να αποσυρθούν.

Πολυβολητές υπερασπίζονται το Σινικό Τείχος το 1933. Πηγή: Wikipedia

Οι μάχες μεταξύ Κινέζων και Ιαπώνων συνεχίστηκαν για μία δεκαετία ακόμη μέχρι και την ήττα της Ιαπωνίας το 1945 στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu