Η τρελή ιστορία του “Made in”. Το επινόησαν οι Άγγλοι για να πολεμήσουν τα γερμανικά προϊόντα. Το απρόσμενο αποτέλεσμα

Η τρελή ιστορία του “Made in”. Το επινόησαν οι Άγγλοι για να πολεμήσουν τα γερμανικά προϊόντα. Το απρόσμενο αποτέλεσμα

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Σήμερα σχεδόν όλα τα βιομηχανικά προϊόντα φέρουν μία ένδειξη για τη χώρα παραγωγής τους. Διεθνώς είναι η αγγλική φράση «Made in». Για πρώτη φορά η ένδειξη χρησιμοποιήθηκε για προϊόντα που παράγονταν στη Γερμανία. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό δεν έγινε από τη γερμανική κυβέρνηση αλλά τη βρετανική, ως τρόπο δυσφήμησης των γερμανικών προϊόντων. Τελικά όμως είχε το ανάποδο αποτέλεσμα αφού η ένδειξη  έγινε συνώνυμη για την υψηλή ποιότητα.

“Γερμανικές μαϊμούδες”

Το 1887 το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κατακλυστεί από βιομηχανικά προϊόντα που αντέγραφαν βρετανικά και προέρχονταν από τη Γερμανία. Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μέτρα για να προστατεύσει την ντόπια βιομηχανία από τα εισαγόμενα γερμανικά προϊόντα. Ξεκίνησε μία καμπάνια όπου εκθείαζε την ποιότητα των βρετανικών βιομηχανικών προϊόντων.

Παράλληλα υποβίβαζε τα αντίστοιχα γερμανικά περνώντας μηνύματα στους καταναλωτές ότι ήταν «κακέκτυπα» αντίγραφα, σαν να λέμε σήμερα «μαϊμού»!

Γελοιογραφία του 1917 στο αγγλικό περιοδικό “Παντς” που δείχνει τον βρετανό βασιλιά Γεώργιο Ε΄ να “σκουπίζει” τη γερμανική καταγωγή της οικογενείας του με την ένδειξη “MADE IN GERMANY”. Εκείνη τη χρονιά η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας άλλαξε το γερμανικό της όνομα με το αγγλικό “Ουίνδσορ”. Πηγή: Wikipedia

Στο πλαίσιο αυτό πέρασε νόμος στη Βρετανία το 1887 υπό την επωνυμία «περί εμπορικών σημάτων». Με βάση αυτό τα βιομηχανικά είδη από τη Γερμανία που εισάγονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να φέρουν ευκρινώς την ένδειξη «MADE IN GERMANY».

Με τον τρόπο αυτό οι Βρετανοί καταναλωτές θα τα ξεχώριζαν και δεν θα τα αγόραζαν.

Εναντίον των γερμανικών προϊόντων

Η βρετανική κυβέρνηση ήταν βέβαιη ότι με τον τρόπο αυτό θα περιορίζονταν δραματικά οι εισαγωγές από τη Γερμανία. Πόσο μάλλον που είχε προηγηθεί η δυσφημιστική καμπάνια κατά των γερμανικών προϊόντων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πόνταρε στον πατριωτισμό των Βρετανών που θα προτιμούσαν τα βιομηχανικά είδη της πατρίδας τους. Αν και οι Βρετανοί δεν είχαν πολεμήσει ακόμη με τους Γερμανούς, είχε αρχίσει ο ανταγωνισμός μεταξύ τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γερμανικό πιάτο με τη χαρακτηριστική ένδειξη για τη χώρα προέλευσης. Η στάμπα έγινε στη Βρετανία και όχι τη Γερμανία. Πηγή: Pinterest

Πολλοί Βρετανοί έβλεπαν με καχυποψία τη Γερμανία που τότε κυβερνούσε ο Μπίσμαρκ, ο «Σιδηρούς Καγκελάριος», που την είχε ενώσει και την είχε κάνει μεγάλη δύναμη που απειλούσε τη βρετανική αυτοκρατορία.

Η καλύτερη διαφήμιση

Αυτό που έγινε στη συνέχεια ήταν κάτι που δεν περίμενε η βρετανική κυβέρνηση. Αντί να περιοριστούν οι αγορές γερμανικών προϊόντων στη Βρετανία μετά το 1887 αυξήθηκαν κατακόρυφα!

Όπως αποδείχθηκε, οι Γερμανοί μπορεί να αντέγραφαν βρετανικά βιομηχανικά προϊόντα αλλά τα δικά τους ήταν πιο ποιοτικά.

Οι καταναλωτές επέλεξαν ό,τι ήταν καλύτερο για τη χρήση που το αγόραζαν. Κι αυτό ήταν made in Germany.

Η ένδειξη που είχε επιβάλλει η βρετανική κυβέρνηση έγινε η καλύτερη διαφήμιση για τα γερμανικά προϊόντα. Το «Made in Germany» σύντομα έγινε συνώνυμο για προϊόντα υψηλής ποιότητας. Αυτό ήταν κάτι που η γερμανική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε υιοθετώντας την ένδειξη για όλα τα προϊόντα της που προορίζονταν για εξαγωγή.

Γερμανικό γραμματόσημο του 1988 που τιμά την ένδειξη “Made in Germany”. Πηγή: Wikipedia

Μετά απ’ αυτό ακολούθησαν και άλλες βιομηχανικές χώρες, ανάμεσά τους και η Βρετανία, που έβαζαν στα βιομηχανικά τους προϊόντα το όνομα της χώρας τους για να διαφημίσουν την ποιότητά τους.

Με τα χρόνια το made in, έγινε απαραίτητη πληροφορία για τους καταναλωτές ώστε να γνωρίζουν την ποιότητα, την προέλευση και τις συνέπειες κάθε αγοράς αναλόγως τη χώρα προέλευσης.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.