Μία τρομαγμένη μαρμότα διακρίθηκε ανάμεσα σε 48.000 συμμετοχές και «ανέβηκε» στο πρώτο σκαλί του βάθρου, κερδίζοντας το βραβείο «Φωτογραφίας Άγριας Φύσης» στο διάσημο πλέον θεσμό που έχει καθιερώσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου για το 2019.

Ο καλλιτέχνης που απαθανάτισε τη «στιγμή», όπως ονόμασε τη φωτογραφία, είναι ο κινέζος Γιόνγκινγκ Μπάο. Η διάσημη μαρμότα απεικονίζεται εμφανώς ταραγμένη καθώς την έχει αιφνιδιάσει μία άγρια αλεπού.

«Μία δυνατή λήψη που μεταδίδει χιούμορ και τρόμο, αιχμαλωτίζει τη δραματικότητα και την ένταση της φύσης», με αυτά τα λόγια περιέγραψαν την εικόνα οι ιθύνοντες. Οι κριτές αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για «την τέλεια στιγμή». Η στάση των σωμάτων των ζώων, οι εκφράσεις τους, η φύση γύρω μεταδίδουν μία ενέργεια που αιχμαλωτίζει τον θεατή. Εκτός των άλλων, η λήψη έγινε στο οροπέδιο του Θιβέτ, ένα μέρος που σε μεγάλο βαθμό είναι φωτογραφικά ανεξερεύνητο.

μαρμότα
«Μία δυνατή λήψη που μεταδίδει χιούμορ και τρόμο, αιχμαλωτίζει τη δραματικότητα και την ένταση της φύσης», είπαν οι κριτές

Η τραγική κατάληξη της μαρμότας

Ωστόσο, παρά τον κυρίως κωμικό χαρακτήρα της βραβευμένης φωτογραφίας, η κατάληξη της βασικής πρωταγωνίστριας ήταν τραγική. Όπως δήλωσε ο φωτογράφος, «η μαρμότα δεν επιβίωσε από αυτήν την απρόσμενη συνάντηση και έγινε τροφή για τα μωρά της αλεπούς».

Μερικές ακόμα χαρακτηριστικές εικόνες που κέρδισαν βραβεία σε άλλες κατηγορίες:

«Πρόσωπο εξαπάτησης», νικήτρια της κατηγορίας «Πορτρέτα ζώων»

«Ισότιμος αγώνας», νικήτρια στην κατηγορία «Θηλαστικά»

«Παγωμένη στιγμή», νικήτρια στην κατηγορία «Ανερχόμενο αστέρι»

«Γη του αετού», νικήτρια στην κατηγορία «Συμπεριφορά πουλιών»

«Πρώιμη ανάβαση«, νικήτρια στην κατηγορία «Φωτογράφος κάτω των 17»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here