Η βεντέτα που ερήμωσε ένα ολόκληρο χωριό στα Χανιά και ξεκλήρισε οικογένειες. Η αρχή έγινε μετά τον βιασμό και τον φόνο μιας χήρας με τέσσερα παιδιά

Η βεντέτα που ερήμωσε ένα ολόκληρο χωριό στα Χανιά και ξεκλήρισε οικογένειες. Η αρχή έγινε μετά τον βιασμό και τον φόνο μιας χήρας με τέσσερα παιδιά
Για λόγους προστασίας των απογόνων των οικογενειών τα ονόματα των εμπλεκομένων στη βεντέτα, έχουν αλλάξει. Η ιστορία είναι αληθινή και έχει καταγραφεί με λεπτομέρειες στον τύπο της εποχής.
Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 1994. Η 53χρονη “Ειρηνούλα”, χήρα και μητέρα τεσσάρων παιδιών, βρισκόταν δυο χιλιόμετρα έξω από το χωριό Πάτημα του Νομού Χανίων, όπου ζούσε. Οδηγούσε το αγροτικό της, όταν δυο νεότεροι άνδρες την ανάγκασαν να σταματήσει.

Η “Ειρηνούλα”

Οι δυο δράστες την βίασαν επανειλημμένως και στη συνέχεια την στραγγάλισαν. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από τον γιο της “Ηλίας” λίγες ώρες αργότερα. Της έλειπαν τα παπούτσια και το εσώρουχο.

Το αποτρόπαιο έγκλημα ξεσήκωσε ένα κύμα εκδικητικών φόνων που εξελίχθηκαν σε μια από τις φονικότερες βεντέτες των τελευταίων δεκαετιών. Το χωριό ερήμωσε, καθώς οι περισσότεροι τράπηκαν σε φυγή από φόβο για αντίποινα.

Η “Ειρηνούλα” είχε μείνει χήρα από το 1984. Οι δυο γιοι της, ο “Γιώργος”  και ο “Ηλίας”, όταν ήταν ακόμη παιδιά είχαν μπει μέσα στη θάλασσα για να κολυμπήσουν. Στην παραλία καθόταν ο πατέρας τους, για να τους προσέχει. Όμως, τα δυο αγόρια δεν ήξεραν κολύμπι και κινδύνευσαν να πνιγούν. Ο πατέρας τους που επίσης δεν ήξερε να κολυμπά, έπεσε στη θάλασσα για να τα σώσει. Τα δυο παιδιά επέζησαν, αλλά ο πατέρας  δεν τα κατάφερε.

Από τότε η “Ειρηνούλα” μεγάλωσε μόνη τα τέσσερα παιδιά της. Στην περιοχή όλοι την χαρακτήριζαν ως μια δυναμική γυναίκα που επιβίωσε κόντρα στις προβλέψεις.

Κοντά στο σπίτι τους έμενε η οικογένεια του “Μάριου”. Ο κόσμος ήξερε ότι ανάμεσα στις δυο οικογένειες υπήρχαν διενέξεις για τα κτήματα, αλλά λύνονταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Χρόνια αργότερα ο 25χρονος γιος του, ο “Πέτρος” θα γινόταν βιαστής και δολοφόνος της άτυχης γυναίκας. Συνεργό είχε ένα 29χρονο φίλο του. Η έρευνα της αστυνομίας γρήγορα τους εντόπισε και οι δύο δράστες του στυγερού φονικού συνελήφθησαν.

Αριστερά ο “Πέτρος” και δεξιά ο 29χρονος συνεργός του που βίασαν και σκότωσαν την “Ειρηνούλα”

Οι δυο δράστες στο εδώλιο

Οι δυο νεαροί οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και βιασμού της “Ειρηνούλας”. Όμως, κανένας δικηγόρος δεν δεχόταν την υπεράσπισή τους. Δεν ήθελαν να εμπλακούν στην υπόθεση, καθώς φοβήθηκαν για την αντίδραση της οικογένειας. Εξάλλου η πράξη είχε προκαλέσει κοινωνική κατακραυγή και οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων θα αποδοκιμάζονταν. Τελικά, το δικαστήριο όρισε δυο δικηγόρους για να μπορέσει να εκδικαστεί η υπόθεση. Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε κανένας για να υπερασπιστεί τους δράστες.

Στη δίκη η νύφη της άτυχης γυναίκας κατέθεσε ότι ο ιθύνων νους της δολοφονίας της πεθεράς της ήταν ο γείτονας και πατέρας του δράστη, ο “Μάριος”.

“Ο κουνιάδος μου είχε πιάσει τον δράστη να κλέβει ένα κατσικάκι και τον κυνήγησε. Τότε ο πατέρας του πήγε να τον μαχαιρώσει”. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι οι δράστες είχαν προσχεδιάσει το έγκλημα:

” Ό,τι πιο εξευτελιστικό μπορούσαν να κάνουν το έκαναν. Δεν μπορούσαν μετά τον βιασμό να την αφήσουν ζωντανή. Το σχέδιο το έκανε ο πατέρας του. Στο χωριό δεν τον θέλουν ούτε οι δικοί του. Ακόμη και τη γιαγιά του έχει κατακλέψει. Ο πατέρας είναι ένα κτήνος με βρόμικο μυαλό” .

Απόκομμα εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, 23 Μαΐου 1995

Αμέσως μετά κατάθεσε η κόρη του θύματος: “Συνέχεια μας πείραζε και μας έκλεβε.

Η μητέρα μου ήταν δυνατή. Ο “Πέτρος” δεν θα μπορούσε να την καταφέρει μόνος του. Ομαδικός βιασμός έγινε και κατ’ επανάληψη. Εκείνο το πρωί τους είδαν που ήταν ιδρωμένοι, ξεσκισμένοι. Η μητέρα μου πάλεψε, γι’ αυτό ιδρώσανε”.

Η κόρη του θύματος απέδωσε το έγκλημα στο μίσος των γειτόνων τους:

“Μας ζήλευαν. Είχαν κακία και μίσος εναντίον μας και γι’ αυτό τα έκαναν αυτά. Η αιτία που δεν τα είχαμε καλά ήταν για κάτι κατσίκια που έμπαιναν στο χωράφι τους και αυτά που έκαναν σε εμάς τα έκαναν για να μας εξευτελίσουν και να μας αναγκάσουν να φύγουμε από κει. (…) Η μάνα μου ήθελε να τα έχουμε καλά. Το έγκλημα το είχαν σχεδιάσει από πριν” είπε η κόρη.

Και συμπλήρωσε:  “Ο δράστης με παρακολουθούσε έναν χρόνο και μια μέρα μπήκε σπίτι μας για να κλέψει. Κάθισε όμως μέσα και με παρακολουθούσε καθώς γδυνόμουν”.

Οι δυο δράστες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τον βιασμό και την δολοφονία της “Ειρηνούλας”.

Η δεύτερη δολοφονία σε βάρος της οικογένειας της “Ειρηνούλας”

Ο “Γιώργος” που πήρε εκδίκηση για τη δολοφονία της μητέρας και του αδερφού του

Στις 16 Αυγούστου 1994, λίγους μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας, βρέθηκε νεκρός και ο 24χρονος γιος της “Ηλίας” στην κοινότητα Κουρνά Αποκορώνου. Είχε πυροβοληθεί με δυο σφαίρες στον θώρακα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένοχος για τη δολοφονία ήταν ο “Χριστόφορος” από το Ρέθυμνο. Οι δυο άνδρες είχαν πιθανότατα κτηματικές διαφορές.

Στην συνέχεια ο “Χριστόφορος” προσπάθησε να αποδράσει στον Καναδά, αλλά συνελήφθη. Κατάφερε όμως να αποδράσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού έναν χρόνο αργότερα.

Η εκδίκηση του γιου

Η οικογένεια της άτυχης “Ειρηνούλας” πήρε εκδίκηση και για τους δύο φόνους, μάνας και γιου, πριν γίνουν οι δίκες των δραστών. Τον νόμο πήρε στα χέρια του ο γιος, “Γιώργος”.

Ο “Μάριος” ο πατέρας που θεωρήθηκε ο ιθύνων νους για τη δολοφονία της “Ειρηνούλας”

Στις 10 Νοεμβρίου 1994 βρέθηκε νεκρός ο γείτονας τους “Μάριος”, ο οποίος είχε διαφύγει στην Αμαλιάδα για να γλιτώσει τα αντίποινα για τη δολοφονία και το βιασμό της “Ειρηνούλας” από τον γιο του. Η οικογένεια της άτυχης γυναίκας θεωρούσε αυτόν ένοχο για ό,τι είχε συμβεί.

Έναν μήνα αργότερα, δολοφονήθηκε και ο γιος του γείτονα, “Σάκης”, που είχε διαφύγει στη Μυτιλήνη. Ενώ οδηγούσε το μηχανάκι του, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Όμως, κανένας δεν πίστεψε ότι ήταν δυστύχημα.

Ένοχος θεωρήθηκε ο Γιώργος ο γιος της “Ειρηνούλας”, ο οποίος αποφάσισε να εκδικηθεί και την δολοφονία του αδελφού του.

Ο δράστης ήταν ήδη στη φυλακή και έτσι αποφάσισε να σκοτώσει τον συνονόματο ανιψιό του, τον Σεπτέμβριο του 1995.

Μετά από την τριπλή δολοφονία, ο “Γιώργος” κατέφυγε στην Αθήνα για να γλιτώσει τη σύλληψη και σύμφωνα με την αστυνομία κρυβόταν σε σπίτι στο Περιστέρι. Κυκλοφορούσε με ψεύτικα στοιχεία, ενώ είχε πάντα πάνω του ένα περίστροφο.

Απόκομμα εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ 25 Σεπτεμβρίου 1995

Στις 5 Ιανουαρίου 1999 ενώ περπατούσε στην οδό Κένεντι δέχτηκε πυρά από δράστες που του είχαν στήσει ενέδρα. Ο “Γιώργος” προσπάθησε να κρυφτεί ανάμεσα σε δυο φορτηγά. Όμως, οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν μέχρι που έπεσε νεκρός.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης πυροβόλησε με Kαλάσνικοφ και έριξε περίπου 20 σφαίρες.

Για τη δολοφονία του ένοχος θεωρήθηκε ο “Χριστόφορος” που είχε σκοτώσει τον αδερφό του και είχε δραπετεύσει από τη φυλακή το 1996. Είχε πάρει εκδίκηση για τον σκοτωμένο ανιψιό του.

Ο “Χριστόφορος” καταζητούνταν από την αστυνομία για δεκαπέντε χρόνια. Το 2011 η αστυνομία δέχτηκε την πληροφορία ότι ο καταζητούμενος θα πήγαινε στην Αρχοντική Ρεθύμνου. Οι ειδικές δυνάμεις τον περικύκλωσαν και έγινε ανταλλαγή πυρών. Ο “Χριστόφορος” βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στον αριστερό κρόταφο. Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτοκτόνησε για να μη συλληφθεί.

Αντλήθηκαν πληροφορίες και από το βιβλίο του Δημήτρη Ξυριτάκη “Λόγω τιμής. Ιστορίες κρητικής βεντέτας” Εκδόσεις Μελάνι

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Η βεντέτα του Παπαδόσηφου, που σκότωσε τον φονιά του γιου του και «αγαλλίασε». Τον εκτέλεσε μέσα στο δικαστήριο (Βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.