Και όμως το Μάτι μετά τον πόλεμο δεν είχε δάσος! Τι δείχνουν οι αεροφωτογραφίες του Κτηματολογίου. Πως ρυμοτομήθηκε τη δεκαετία του 30 και πόσα αυθαίρετα έχει

Και όμως το Μάτι μετά τον πόλεμο δεν είχε δάσος! Τι δείχνουν οι αεροφωτογραφίες του Κτηματολογίου. Πως ρυμοτομήθηκε τη δεκαετία του 30 και πόσα αυθαίρετα έχει
Ίσως ακούγεται παράξενο αλλά η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχή, δεν ήταν πάντα δάσος. Όπως αποτυπώνεται στους κτηματολογικούς χάρτες μετά τον πόλεμο το Μάτι είχε ελάχιστα δέντρα. Μάλιστα αναφέρεται ότι κατά την γερμανική κατοχή είχε καεί αρκετές φορές. 

Οι ασπρόμαυρες αεροφωτογραφίες του 1949 αποτυπώνουν καθαρά την γεωμορφολογία της περιοχής, την απουσία συμπαγούς δάσους, αλλά και την πρώτη ρυμοτομική χάραξη που έγινε το 1932.

Στην αεροφωτογραφία διακρίνεται το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο του 1932. Διακρίνεται αριστερά το όριο της Λ. Μαραθώνος κάτω από το οποίο σχεδιάστηκε η περιοχή προς τη θάλασσα. Αεροφωτογραφία 1949. Πηγή Εθνικό Κτηματολόγιο

Ο πρώτος οικισμός στο Μάτι δημιουργήθηκε από ομάδα Χαλανδραίων που αγόρασαν 1300 στρέμματα από την Μονή Πεντέλης το 1929. Την αναφορά αυτή επιβεβαιώνουν και παλαιοί κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχετικά συμβόλαια, την απόφαση Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και την απόφαση του τότε Υπουργείου Πρόνοιας.  Όλα τα παραπάνω έγγραφα φυλάσσονται στο υποθηκοφυλάκειο Καπανδριτίου.

Μια πιο κοντινή λήψη του 1949. Διακρίνονται οι δρόμοι, τα οικόπεδα και το παραλιακό μέτωπο. Η βλάστηση είναι αραιή

Οι πρώτοι οικιστές από το Χαλάνδρι έκαναν την χάραξη των δρόμων και το σχέδιο τους επικυρώθηκε το 1932 από το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με εκείνο το τοπογραφικό τα όρια του νέου οικισμού ήταν από Γαβριήλ μέχρι και Ακροπόλεως – Μυκόνου και την τότε Λεωφόρο Μαραθώνος (τότε φυσικοί χείμαρροι). Έκτοτε η περιοχή αναπτύχθηκε, δασώθηκε και υπήρξε έντονη οικιστική πίεση για οικόπεδα από την δεκαετία του 60. Οι μεσίτες της εποχής έκαναν μεγάλες ευκολίες και φυσικά χρυσές δουλειές. 

Αγγελία του 1963 για οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου

Στις αγγελίες των εφημερίδων της εποχής δημοσιεύονταν τακτικά ευκαιρίες για παραθαλάσσια οικόπεδα προς πώληση και μάλιστα με ευκολίες πληρωμής. Το εντυπωσιακό είναι ότι πέραν του εγκεκριμένου σχεδίου, πωλούνταν και εκτός σχεδίου οικόπεδα τα οποία διαμόρφωσαν την γνωστή άναρχη κατάσταση.

Αδειες για οικοδόμηση με την έγκριση του ελληνικού κράτους. Δεκαετία του 60

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για την αυθαίρετη δόμηση στο Μάτι 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, από το σύνολο των 971.000 δηλώσεων αυθαιρεσιών προς νομιμοποίηση -σε ολόκληρη την Ελλάδα- που έχουν υποβληθεί από την εφαρμογή των σχετικών νόμων έως σήμερα, ποσοστό περίπου 9,8% (περισσότερες από 95.000 δηλώσεις) αφορά δόμηση στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής. Ειδικά για το Μάτι, οι υποβληθείσες δηλώσεις αυθαιρεσιών δόμησης είναι 327, εκ των οποίων 156 ανήκουν στην κατηγορία 5 (δηλαδή, αφορούν παντελώς αυθαίρετα οικήματα ή με υπέρβαση μεγεθών άνω του 40%). Ο αριθμός των αυθαιρέτων της συγκεκριμένης κατηγορίας αντιστοιχεί σε συνολικά 24.455 τμ.Όπως επισημαίνεται από το ΤΕΕ, από τη στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στο Μάτι Αττικής, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση και τα δεδομένα των νόμων 4178/2013 και 4495/2017, προκύπτουν επίσης τα εξής συμπεράσματα:

– Ποσοστό 52% των δηλώσεων δεν συνοδεύονται από κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.

– Ποσοστό 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.

– Στη συντριπτική τους πλειονότητα (86%) τα αυθαίρετα οικήματα είναι δευτερεύουσες κατοικίες. Ποσοστό 10% είναι κύριες και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες).

– Σχετικά, τέλος, με την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, 17% είναι κτίσματα προ του 1975, 32% κτίσματα μέχρι το 1982, 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28/7/2011 (ημερομηνία «κόκκινης γραμμής» για τη δήλωση αυθαιρέτων).

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Βρεττό για τις πληροφορίες

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu