Μάρτιος 1945, Ρέματζεν, Γερμανία. Η φωτογραφία απεικονίζει τον λοχία Γουίλιαμ Τόμας και τον στρατιώτη Τζόζεφ Τζάκσον του αμερικανικού 969ου τάγματος πυροβολικού. Εύχονται «Καλό Πάσχα» στον Χίτλερ με εκρηκτικά… πασχαλινά «δώρα».

Δεν πρόκειται για αληθινά αυγά, αλλά για οβίδες στις οποίες αναγράφουν «Καλό Πάσχα Αδόλφε» και «πασχαλινά αυγά για τον Χίτλερ», κατά τη διάρκεια της μάχης στην πόλη Ρέματζεν.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το χάραγμα και η γραφή μηνυμάτων πάνω σε οβίδες, κάλυκες και πυρομαχικά, ήταν συχνό φαινόμενο. Με αυτόν τον τρόπο, οι στρατιώτες μπορούσαν να δείξουν με χιουμοριστικό τρόπο την αντιπάθεια τους για τον εχθρό.

Οι φυλετικές διακρίσεις στα στρατεύματα

Οι δύο στρατιώτες όμως, πολεμούσαν για μια χώρα η οποία έκανε ακόμα φυλετικές διακρίσεις. Αν και οι Αμερικάνοι δεν αντιμετώπιζαν τους Αφροαμερικάνους με ακραίο τρόπο, όπως ο Χίτλερ τους Εβραίους στη Γερμανία, μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στρεφόταν εναντίον τους.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρχε φυλετικός διαχωρισμός στα αμερικανικά στρατεύματα. Από τις πομπές και τις παρελάσεις μέχρι τις μεταφορές, την εστίαση ακόμα και τον εκκλησιασμό.
Τα τάγματα που απαρτίζονταν από μαύρους στρατιώτες πολλές φορές δεν μπορούσαν να πολεμήσουν. Είχαν άλλες υποχρεώσεις. Συνήθως, οδηγούσαν τα φορτηγά και εφοδίαζαν τις ευρωπαϊκές πόλεις με προμήθειες, μετά την απελευθέρωση από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Πάντως, οι κάτοικοι κατέληξαν να χρωστούν μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη στους μαύρους στρατιώτες παρά στους λευκούς, επειδή τους προσέφεραν φαγητό και ρουχισμό.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Γιατί ο Άγιος Βασίλης κρατά όπλο; Η ιστορική φωτογραφία που σημάδεψε τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας 

Το φωτογραφικό υλικό συχνά αποτυπώνει αφροαμερικανούς στρατιώτες να συναναστρέφονται, να  χορεύουν και να τραγουδάνε με ντόπιους.
Ορισμένοι μάλιστα είχαν γράψει και επιστολές, στις οποίες περιέγραφαν την αντιμετώπιση τους από τους Γερμανούς ως πολύ καλύτερη από των Αμερικανών. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, υπήρχαν και στρατιώτες που εύχονταν να είχε κερδίσει τον πόλεμο ο Χίτλερ, επειδή τους ήταν δύσκολο να επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ, έχοντας γνωρίσει και βιώσει την έννοια της ισότητας.
Πολλοί υποστηρικτές και εξέχουσες μορφές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξαν βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εμπειρίες τους στο εξωτερικό προετοίμασαν το έδαφος για το  κίνημα που ξέσπασε στην Αμερική το 1954.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο πρώτος μαύρος πιλότος που παρασημοφορήθηκε στον Α΄ΠΠ. Ευγένιος Ζακ Μπούλαρντ, τον απέρριψε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και οι αστυνομικοί τον ξυλοφόρτωσαν άγρια σε διαδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here