Κάρι Γκραντ. Ο ταλαντούχος ηθοποιός που μεγάλωσε χωρίς τη μητέρα του. Ο αλκοολικός πατέρας και τα βίαια ξεσπάσματα στις συζύγους του. Οι φήμες για την ομοφυλοφιλία

Κάρι Γκραντ. Ο ταλαντούχος ηθοποιός που μεγάλωσε χωρίς τη μητέρα του. Ο αλκοολικός πατέρας και τα βίαια ξεσπάσματα στις συζύγους του. Οι φήμες για την ομοφυλοφιλία
Πριν καθιερωθεί ως ένας από τους πιο λαμπερούς χολιγουντιανούς αστέρες του 20ου αιώνα, ο Κάρι Γκραντ είχε διανύσει μία μακρά και δύσκολη πορεία. Αλλά πίσω από το προσωπείο του καταξιωμένου γόη του κινηματογράφου, υπήρχαν καλά κρυμμένα μυστικά και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του για τις οποίες δεν μίλησε ποτέ ανοιχτά. Σε αυτές κυριαρχούσαν η σεξουαλικότητα, τα ναρκωτικά και το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο.

Το πρώτο τραύμα

Τον Ιανουάριο του 1904, στο Μπρίστολ της νότιας Αγγλίας γεννήθηκε ο Άρτσι Λιτς. Προερχόμενος από οικογένεια εργατικής τάξης, τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Ο πατέρας του έπρεπε να ταξιδεύει λόγω της δουλειάς του, με αποτέλεσμα μέχρι μία ηλικία ο Άρτσι να μεγαλώνει κυρίως με τη μαμά του.

Τον Ιανουάριο του 1904, στο Μπρίστολ της νότιας Αγγλίας γεννήθηκε ο Άρτσι Λιτς/ Wikipedia

Γρήγορα, όμως, ακόμα και αυτή η υποτυπώδης σταθερότητα θα χανόταν, όταν η μάνα του απλά εξαφανίσθηκε από το σπίτι. Ο μικρός έμεινε μόνος με τον πατέρα του, ο οποίος είχε γίνει αλκοολικός.

Ο ίδιος ενημέρωσε τον Άρτσι ότι η μητέρα του τους είχε εγκαταλείψει για να αρχίσει μια νέα ζωή κάπου μακριά. Μόνο λίγο πριν πεθάνει αποκάλυψε στον γιο του όλη την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, η μητέρα του Άρτσι υπέφερε από χρόνια κατάθλιψη. Ύστερα από μία μεγάλη κρίση της, θεωρήθηκε απαραίτητος ο εγκλεισμός της σε ψυχιατρική κλινική.

Τελικά, όταν ο νεαρός την είδε και πάλι, είχαν περάσει 20 χρόνια. Πλέον ήταν 31 ετών και διάσημος με ένα νέο όνομα.

Τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα

Παρά τις δυσκολίες, οι σχολικές επιδόσεις του Άρτσι ήταν πολύ καλές. Μάλιστα, σε ηλικία 11 ετών κατάφερε να κερδίσει μία υποτροφία στο πιο φημισμένο γυμνάσιο του Μπρίστολ. Όσο φοιτούσε εκεί, ανακάλυψε την αγάπη του για τον χώρο του θεάματος. Συμμετείχε στην ακροβατική και στη θεατρική ομάδα του σχολείου και πολύ γρήγορα ξεχώρισε τόσο για το ταλέντο, όσο και για την εμφάνισή του. Παράλληλα, είχε γραφτεί σε έναν μουσικοχορευτικό θίασο, με τον οποίο έδινε παραστάσεις.

Η μεγάλη αποκάλυψη ήρθε στα 14. Τότε, ο Άρτσι αποφάσισε με σιγουριά ότι αυτός ήταν ο δρόμος που ήθελε να ακολουθήσει. Το μόνο εμπόδιο ήταν ο πατέρας του. Δεν τον άφηνε να αφιερώνει πολύ χρόνο στις παραστάσεις και στα ταξίδια με το θίασο, καθώς επέμενε ότι προηγούνταν το σχολείο. Έτσι, ο ατίθασος έφηβος έλαβε δραστικά μέτρα. Ανέπτυξε επιτηδευμένα μία παραβατική συμπεριφορά με σκοπό να τον αποβάλουν. Τελικά, το πέτυχε.

Ελεύθερος πλέον από τις σχολικές του υποχρεώσεις, άρχισε να κάνει καθημερινά πρόβες και να βελτιώνει την τεχνική του τόσο στην υποκριτική όσο και στον χορό και το τραγούδι.

Το 1920, μία από τις στάσεις της περιοδείας του θιάσου ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Για τον Άρτσι αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία. Μετά τις παραστάσεις, δεν πήρε ποτέ το αεροπλάνο της επιστροφής. Ήταν αποφασισμένος να κυνηγήσει το αμερικανικό όνειρο.

Ο δεύτερος καλύτερος ηθοποιός της Χρυσής Εποχής του Χόλυγουντ

Τα πρώτα χρόνια, κατόρθωνε να τα βγάζει πέρα κάνοντας αυτό που ήξερε καλύτερα. Συμμετείχε σε ακροβατικές ομάδες και έκανε μουσικοχορευτικά σόου. Σταδιακά τον καλούσαν σε όλο και μεγαλύτερες παραγωγές, μέχρι που έφτασε να πρωταγωνιστεί σε γνωστά μιούζικαλ. Το 1932, ύστερα από αρκετούς μεγάλους ρόλους σε παραστάσεις του “Broadway”, τον ανακάλυψε η “Paramount Pictures”. Βέβαια, πριν υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο, τον ενημέρωσαν ότι θα ήταν απαραίτητο να αλλάξει το όνομά του σε ένα πιο οικείο και «πιασάρικο» για το αμερικανικό κοινό.

Υπήρξε ένας από τους πρώτους μεγάλους ηθοποιούς δούλευε ανεξάρτητα, χωρίς δεσμεύσεις σε συγκεκριμένη εταιρία παραγωγής/ Wikimediamtx Commons

Έτσι, γεννήθηκε ο «Κάρι Γκραντ» στη θέση του ονόματος Άρτσι Λιτς.

Από το 1932 έως το 1936, ο Γκραντ πρωταγωνίστησε σε πλήθος χολιγουντιανών ταινιών της “Paramount”. Χάρη στον εκρηκτικό συνδυασμό γοητευτικού παρουσιαστικού και ταλέντου ταυτίστηκε με ρόλους που υποδυόταν το ρομαντικό εραστή και τον καρδιοκατακτητή. Συνήθως οι δημοσιογράφοι έλεγαν ότι είναι «η επιτομή της ανδρικής γοητείας».

Η ανοδική του πορεία συνεχίσθηκε το 1937, όταν αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο με την “Paramount” και να γίνει ένας από τους πρώτους μεγάλους ηθοποιούς που θα δούλευε ανεξάρτητα, χωρίς δεσμεύσεις σε συγκεκριμένη εταιρία παραγωγής. Όπως αποδείχθηκε, του βγήκε σε καλό, καθώς μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες του είναι από την εποχή εκείνη. “The Awful Truth”, “The Philadelphia Story”, “Suspicion”, “None but the lonely heart” είναι μερικοί από τους τίτλους ταινιών που έγραψαν ιστορία. Συνεργάστηκε με ονόματα όπως η Όντρεϊ Χέπμπορν, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Τζέιμς Στιούαρτ, ενώ προτάθηκε δύο φορές για το βραβείο Όσκαρ.

Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κάρι Γκραντ συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε μεγάλες παραγωγές και να σημειώνει επιτυχίες. Τη δεκαετία του ’50 έπαιξε στο πλευρό της Γκρέις Κέλι στο «Κυνήγι του Κλέφτη» και αργότερα πρωταγωνίστησε με τη Σοφία Λόρεν στο «Υπερηφάνεια και Πάθος».

Λέγεται ότι ο Ίαν Φλέμινγκ εμπνεύστηκε τον Τζέιμς Μποντ από τον Γκραντ/ Wikimediamtx Commons

Λέγεται ότι την ίδια περίοδο αρνήθηκε να υποδυθεί τον Τζέιμς Μποντ στην πρώτη ομώνυμη ταινία διότι θεωρούσε ότι ήταν πολύ μεγάλος για το ρόλο. Υπάρχουν μάλιστα, πολλές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του χαρακτήρα του πράκτορα 007 αποτέλεσε το πρόσωπο του Γκραντ. Ο Ίαν Φλέμινγκ, που ήθελε πολύ τον Βρετανό ως πρωταγωνιστή, απογοητεύτηκε όταν εκείνος απέρριψε την πρόταση.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60, όποτε και αποσύρθηκε από την υποκριτική, οι επιτυχίες δεν είχαν σταματημό. Λέγεται ότι ο Γκραντ μετατράπηκε στον αγαπημένο ηθοποιό του Άλφρεντ Χίτσκοκ. «Είναι ο μοναδικός ηθοποιός που λάτρεψα στη ζωή μου», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για χάρη του γοητευτικού άντρα, ο μεγάλος σκηνοθέτης άλλαξε το τέλος της ταινίας “Suspicion”. Στην πρωτότυπη εκδοχή ο χαρακτήρας του Κάρι Γκραντ αποκαλύπτεται ως ο δολοφόνος. Ωστόσο, η παραγωγή, θέλοντας να διαφυλάξει την εικόνα του «τέλειου άντρα» που είχε δημιουργήσει, ζήτησε από τον Χίτσκοκ να γράψει ένα διαφορετικό τέλος.

Σκάνδαλα, φήμες και κρυφή ερωτική ζωή

Αν και από τις ταινίες του ταυτίστηκε με τον ρόλο του στοργικού και ρομαντικού καρδιοκατακτητή, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική, καθώς η ερωτική του ζωή ήταν ταραχώδης.

Παντρεύτηκε πέντε φορές και πήρε τέσσερα επεισοδιακά διαζύγια. Οι πρώην του ισχυρίζονταν ότι ήταν βίαιος, νευρικός και ήθελε να ελέγχει την κάθε τους κίνηση. Η τέταρτη γυναίκα του, η ηθοποιός Νταϊάν Κάνον, με την οποία απέκτησε τη μοναδική του κόρη, αποκάλυψε ότι ο Γκραντ την ανάγκαζε να κάνει χρήση LSD, ενώ η πρώτη έβγαλε το διαζύγιο εις βάρος του, επειδή την χτυπούσε.

Πολλοί απέδωσαν την αδυναμία σύναψης και διατήρησης ενός υγιούς δεσμού στην διαταραγμένη σχέση του ηθοποιού με τη μητέρα του. Ο Κάρι Γκραντ μεγάλωσε νιώθοντας εγκατάλειψη και τρέφοντας αισθήματα μίσους προς το άτομο που τον έφερε στον κόσμο. Αυτό το διαστρεβλωμένο μητρικό πρότυπο πιθανώς επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα επικοινωνίας και το σεβασμό προς το άλλο φύλο.

Από την άλλη, αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν τις φήμες που λένε ότι ο Κάρι Γκραντ ήταν στην πραγματικότητα ομοφυλόφιλος.

Φημολογούνταν ότι ο Γκραντ διατηρούσε δεσμό με τον ηθοποιό Ράντολφ Σκοτ/ Wikimediamtx Commons

Στην αρχή της καριέρας του και για 12 συνεχόμενα χρόνια, ο Γκραντ συζούσε με τον επίσης ηθοποιό Ράντολφ Σκοτ. Οι δυο τους ισχυρίζονταν ότι ήταν καλοί φίλοι και απολάμβαναν ο ένας την συντροφιά του άλλου στο σπίτι. Ωστόσο, όπως ήταν λογικό, οι φήμες οργίαζαν. Κάθε φορά που ένας από τους σύντομους γάμους του Γκραντ τελείωνε, ο γόης του αμερικανικού κινηματογράφου επέστρεφε στον κολλητό του φίλο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι ο Γκραντ αρνούνταν κατηγορηματικά να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητά του.

Η κόρη του, βέβαια, χρόνια μετά το θάνατό του έφερε στο προσκήνιο μία νέα θεωρία για το λόγο που ο πατέρας της απέφευγε να αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Στα απομνημονεύματά της γράφει: «Στον μπαμπά άρεσε πολύ να τον αποκαλούν γκέι. Έλεγε ότι έκανε τις γυναίκες να θέλουν να αποδείξουν το αντίθετο».

Θάνατος και κληρονομιά

Ο Κάρι Γκραντ πέθανε σε ηλικία 82 ετών/ Wikimediamtx Commons

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έχοντας αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, αφιερώθηκε πλήρως στην ανατροφή της κόρης του. Συνέχισε να ασχολείται με την παραγωγή και τη σκηνοθεσία ταινιών, αλλά μόνο περιστασιακά. Το 1981 παντρεύτηκε την κατά 47 χρόνια νεότερή του Μπάρμπαρα Χάρις, η οποία έμελλε να μείνει μαζί του έως το τέλος.

Τον Νοέμβριο του 1986 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών. Υπολογίζεται ότι η περιουσία του ανερχόταν στα 80 εκατομμύρια δολάρια. Τα άφησε όλα στην τελευταία του γυναίκα και στη μοναχοκόρη του, Τζένιφερ.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η εξομολόγηση της Σοφία Λόρεν για το φλογερό ειδύλλιο με τον Κάρι Γκράντ και το «μακρύ χέρι» του Μάρλον Μπράντο. «Ήμουν ερωτευμένη με τον άνδρα μου. Είχα αισθανθεί τρυφερότητα για τον Κάρι, αλλά ήμουν 23»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu