Καστελλόριζο. Το ακριτικό νησί που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ. Η γαλάζια σπηλιά, ο λαξευμένος στα βράχια Λύκιος τάφος και το αεροδρόμιο δίπλα στο γκρεμό

Καστελλόριζο. Το ακριτικό νησί που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ. Η γαλάζια σπηλιά, ο λαξευμένος στα βράχια Λύκιος τάφος και το αεροδρόμιο δίπλα στο γκρεμό
Το Καστελλόριζο εκτός από ιστορία χιλιάδων ετών διαθέτει και σπάνια αξιοθέατα. Από το υποθαλάσσιο σπήλαιο, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες μεσογειακές φώκιες (μονάχους μονάχους), μέχρι τον Λύκιο Τάφο που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ, το ακριτικό νησί προσφέρει μοναδικές εμπειρίες παρά την μικρή γεωγραφική του έκταση.

Αυτό, άλλωστε, γίνεται άμεσα αντιληπτό από την στιγμή προσγείωσης στον αεροδιάδρομο που κόβει την ανάσα.

Αν και ήταν ένα άγνωστο νησί, το 1990 συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από την κινηματογραφική ταινία “Μεντιτεράνεο”, η οποία κατάφερε να αποσπάσει βραβείο Όσκαρ.

Το μικρό ακριτικό νησί Καστελόριζο φιλοξένησε την Ιταλική παραγωγή ”Mediterraneo” το 1991.

Η Γαλάζια σπηλιά ή Φωκιάλη

Υπάρχουν πολλά σημεία του νησιού που το κάνουν να ξεχωρίζει. Στις νότιες πλαγιές του, φωλιάζει ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά μνημεία της Μεσογείου. Η “γαλάζια σπηλιά”, ένα από τα μεγαλύτερα ενάλια σπήλαια της χώρας, διαθέτει έναν αστείρευτο σταλακτικό πλούτο, καταγάλανα νερά και σπάνια υποθαλάσσια ζωή. Ονομάζεται και “Φώκιαλη” καθώς μόνιμοι κάτοικοί του είναι οι φώκιες μονάχους.

Τα καταγάλανα νερά στο “Γαλάζιο Σπήλαιο”.

Η μικροσκοπική είσοδός του ανάμεσα στα βράχια παραπλανεί τους περισσότερους επισκέπτες. Το σπήλαιο έχει ύψος 35 μέτρα, πλάτος 40 και το μήκος του εσωτερικά φτάνει τα 75 μέτρα. Ο πανύψηλος θόλος του καλύπτεται από λευκούς σταλακτίτες, τους οποίους οι επιστήμονες έχουν κατατάξει ως ένα από τα σπανιότερα γεωλογικά φαινόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το “γαλάζιο σπήλαιο” δεν είναι το μοναδικό του νησιού. Στις πλαγιές του υπάρχουν άλλες τέσσερις σπηλιές σπάνιας γεωλογικής ομορφιάς: το Φωτσαλίκι, οι Κολώνες, η σπηλιά του Αρναούτη και του Κατραντζή.

Διαβάστε ακόμα: Έφυγαν για να γλυτώσουν την σκληρή κατοχή και πνίγηκαν στην επιστροφή για το Καστελόριζο. Το ναυάγιο του «Empire Patrol» το 1945 

Κι αν ο φυσικός του πλούτος το καθιστά ιδανικό προορισμό για τους ταξιδιώτες-εξερευνητές, το ελληνικό κράτος τη δεκαετία του ‘80 φρόντισε να το κάνει ελκυστικό και για εκείνους που αποζητούν την περιπέτεια.

Ο διάδρομος προσγείωσης του μικρού αεροδρομίου του νησιού, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1986, βρίσκεται υπερυψωμένος, ανάμεσα σε λόφους. Τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος του υπάρχει γκρεμός. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο πιλότος δεν υπολογίσει καλά την απόσταση, τότε αναγκάζεται να κάνει το λεγόμενο “touch and go”. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για τους περισσότερους επιβάτες, καθώς βλέπουν τους τροχούς του αεροπλάνου τους να ακουμπάνε στιγμιαία στο έδαφος και αμέσως να σηκώνονται ξανά.

Ο διάδρομος του αεροδρομίου στο Καστελόριζο αρχίζει και καταλήγει σε γκρεμό. (Πηγή φωτογραφίας: Google Maps)

Μία πτήση ρουτίνας στο ακριτικό νησί αρκεί για να ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη.

Λύκιος ή Λυκιακός Τάφος

Ο Λυκιακός Τάφος βρίσκεται ανατολικά του λιμανιού και αποτελεί ένα από τα εμβληματικά μνημεία του νησιού. Πρόκειται για τάφο του 4ου αιώνα π.Χ. με δωρική πρόσοψη, λαξευμένο στους πρόποδες του Κάστρου. Στο εσωτερικό του Λύκιου Τάφου υπάρχουν νεκρικές κλίνες στις 3 πλευρές διατεταγμένες σε 2 επίπεδα.

Ο Λύκιος Τάφος στο Καστελλόριζο είναι λαξευμένος στους πρόποδες του Κάστρου ανατολικά του λιμανιού (Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia)

Οι κάτοικοι στα παράλια της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα της περιοχής Λυκίας, ονομάζονταν Λύκιοι γιατί ο θεός τους, ο Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λυκοκτόνος. Έτσι απέκτησε ο τάφος το όνομά του.

Το Καστελλόριζο στα Όσκαρ

Το 1990 ο Ιταλός σκηνοθέτης Γκαμπριέλε Σαλβατόρες επέλεξε το Καστελλόριζο για να κάνει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, “Μεντιτεράνεο“. Η υπόθεση διαδραματιζόταν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφορούσε μία ομάδα στρατιωτών που βρίσκονταν αποκλεισμένοι σε ένα μικρό νησάκι του Αιγαίου. Έναν από τους βασικούς ρόλους ενσάρκωνε η Ελληνίδα ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα.

Το γραφικό λιμάνι . Αρχείο ΜτΧ – Περιφέρεια Αιγαίου

Τον Ιανουάριο του 1991, η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η εισπρακτική επιτυχία που σημείωσε ήταν απρόσμενη, ενώ απέσπασε και διθυραμβικές κριτικές, οι οποίες τελικά του χάρισαν μία υποψηφιότητα για Όσκαρ. Στην απονομή των βραβείων την ίδια χρονιά, το “Μεντιτεράνεο” κατέκτησε το χρυσό αγαλματίδιο ως η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

Το άγνωστο μέχρι τότε ακριτικό νησάκι, έγινε γνωστό διεθνώς.

Αρχική εικόνα:  Άποψη του νησιού, ΑΠΕ / ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ (φωτογραφία αρχείου), Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 .

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Καστελλόριζο. Το ακριτικό νησί που πήρε το όνομά του από το κάστρο με τις κόκκινες πέτρες. Είναι η εσχατιά της Ελλάδας και πολέμησε όλους τους κατακτητές

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu