Κατάδυση στο ναυάγιο του Μέντορα που μετέφερε τα κλεμμένα του Έλγιν. Φωτογραφίες από τα νέα ευρήματα που δείχνουν ότι το πλοίο μετέφερε και άλλες αρχαιότητες

Κατάδυση στο ναυάγιο του Μέντορα που μετέφερε τα κλεμμένα του Έλγιν. Φωτογραφίες από τα νέα ευρήματα που δείχνουν ότι  το πλοίο μετέφερε και άλλες αρχαιότητες

Νέα έρευνα στον θαλάσσιο χώρο του ναυαγίου του πλοίου Μέντωρ που μετέφερε τα κλεμμένα γλυπτά του λόρδου Έλγιν. Η ανασκαφή, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, υποστηρίχθηκε αποκλειστικά από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό σύνδεσμο, έγινε στο δυτικό όριο του σωζόμενου τμήματος του σκαριού του πλοίου και προς την πλώρη του και έφερε στο φως ευρήματα.

Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι εκτός από τα κλεμμένα γλυπτά του Έλγιν, το πλοίο μετέφερε και άλλες αρχαιότητες.

«Στην τομή διαστάσεων 5Χ5 μέτρων που ορίσθηκε εντοπίστηκαν τμήματα ξύλων, που ίσως να σχετίζονται με το σκαρί του πλοίου, αλλά η διατήρησή τους δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Από τον χώρο της τομής ανελκύστηκαν αντικείμενα που σχετίζονται με τη διαβίωση και τη λειτουργία του πλοίου, όπως ο δίσκος μίας ξύλινης τροχαλίας και μία ακέραιη γυάλινη κλεψύδρα, αρκετά θραύσματα πιάτων και σκευών καθημερινής χρήσης, αλλά και προσωπικά αντικείμενα όπως μία γυάλινη διακοσμητική σφραγίδα που φέρει το γράμμα «Β» ή ακόμα ένα οστέινο πιόνι σκακιού και θραύσματα οστέινου χτενιού.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν τρεις αρχαίες λαβές ροδιακών αμφορέων (κατά μία πρώτη εκτίμηση χρονολογούνται στο 3ο αι. π.Χ.) οι δύο από τις οποίες είναι ενσφράγιστες, καθώς και ένα μικρό ακέραιο λίθινο αγγείο», αναφέρει το ΥπΠο σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ιστορία του ναυαγίου και πώς ο Έλγιν κατάφερε να ανελκύσει τα γλυπτά από τον βυθό, ξοδεύοντας σχεδόν όλη την περιουσία του.
Nea_Mentor

Η περιοχή της Τομής 1 (φωτ. Γ. Φαρδούλης)

Στην έρευνα πήραν μέρος οι Δρ. Δημήτριος Κουρκουμέλης, (καταδυόμενος αρχαιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος), Αριστείδης Μιχαήλ, (ΠΕ διοικητικός καταδυόμενος), Λουδοβίκος Μερσενιέ, (καταδυόμενος αρχιτεχνίτης). Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Σύνδεσμο: Γιάννης Φαρδούλης, (Τεχνολόγος, προγραμματιστής & Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Ερευνητικού Συνδέσμου), Αλέξανδρος Τούρτας (αρχαιολόγος), Δημήτρης Δημητρίου (νομικός αρχαιολόγος).

Nea_Mentor3

Μικρό λίθινο αγγείο κατά χώραν (φωτ. Δημ. Κουρκουμέλης)

Nea_Mentor4

Ενσφράγιστη λαβή ροδιακού αμφορέα (φωτ. Α. Τούρτας)

Το ναυάγιο του Μέντορα ήταν για πολλούς «η κατάρα της Αθηνάς» προς τον Έλγιν, που άρπαξε τα γλυπτά της Ακρόπολης των Αθηνών και όχι μόνο.

Το πλοίο χτύπησε στα βράχια του Αβλέμονα των Κυθήρων και βούλιαξε, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1802 παρασύροντας μαζί του στον βυθό τον κλεμμένο θησαυρό του λόρδου αρχαιοκάπηλου.

Σήμερα, δυο αιώνες μετά το ναυάγιο, οι έρευνες αρχαιολόγων και δυτών συνεχίζουν να έχουν ενδιαφέρον και να φέρνουν στο φως πολύτιμα ευρήματα.

Διαβάστε επίσης στο news247: Η λεηλασία της Ακρόπολης από τον Έλγιν, που κατέστρεψε τον Παρθενώνα με πριόνια και βαριοπούλες. Δείτε το βίντεο της καταστροφής…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu