Η βυζαντινή ορθόδοξη εκκλησία της Μικρασιάτισσας Παναγίας. Το νησάκι της Καμαριανής έγινε γνωστό στους Τούρκους για τις ευχές που κάνουν οι επισκέπτες δένοντας κομμάτια από υφάσματα στις ελιές

Η βυζαντινή ορθόδοξη εκκλησία της Μικρασιάτισσας Παναγίας. Το νησάκι της Καμαριανής έγινε γνωστό στους Τούρκους για τις ευχές που κάνουν οι επισκέπτες δένοντας κομμάτια από υφάσματα στις ελιές
Η ελληνορθόδοξη εκκλησία και το μοναστήρι της Μικρασιάτισας Παναγίας στο νησάκι Καμαριανή απέναντι από τη Σύμη είναι έτοιμη να καταρρεύσει εξαιτίας της εγκατάλειψης. Το μικρό βυζαντινό μοναστήρι βρίσκεται πάνω στο νησί Kameriye Adasi (ή Camellia Island σύμφωνα με τους ιστιοπλόους), το οποίο έγινε γνωστό στους Τούρκους για τις ευχές που πραγματοποιούν εκεί οι επισκέπτες δένοντας κομμάτια ύφασμα πάνω στις ελιές…

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έδωσε τις απαραίτητες άδειες συντήρησης για την αποκατάσταση του μικρού ερειπωμένου μοναστηριού κοντά στη Μαρμαρίδα το 2013. Όπως επισημαίνει το εξειδικεμένο σε αρχαιολογικά θέματα  Archaeology News Network, το προτεινόμενο έργο αποκατάστασης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και υπάρχε ορατός κίνδυνος για ανεπανόρθωτη καταστροφή του ναού.

Για την εκκλησία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από έλληνες πιστούς, ορισμένοι από τους οποίους θέλουν να εκτελέσουν γαμήλιες τελετές. Βρίσκεται στην Μούγλα της Μικράς Ασίας (Muğla, Μοβολλά) στη νοτιοδυτική Τουρκία και εκεί υπήρχε η αρχαία ελληνική πόλη της Καρίας

Ο Sener Oztekin που διοργανώνει τακτικές εκδρομές με σκάφος σε κοντινά νησιά και κολπίσκους, δήλωσε ότι το νησί έχει μεγάλη επισκεψιμότητα το καλοκαίρι, καθώς πολλοί Τουρκοι θεωρούν ότι εάν κάνουν εκεί μια ευχή και δέσουν ένα πανί σε μια ελιά τότε θα πραγματοποιηθεί.
Τα περισσότερα δέντρα του νησιού έχουν μετατραπεί σε “δέντρα ευχών” και καλύπτονται με κομμάτια υφασμάτων. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, περίπου 1.000 επισκέπτες έρχονται εδώ κάθε μέρα. Πριν από χρόνια, κάποιος έδεσε ένα πανί σε μία αιώνια ελιά και όλοι συνέχισαν να το κάνουν, με τις ελπίδες ότι οι επιθυμίες τους θα γίνουν πραγματικότητα

“Η εκκλησία έχει λεηλατηθεί. Ντρέπομαι να τη δείξω στους επισκέπτες. Οι αρχές πρέπει να βρουν μια λύση σε αυτή την κατάσταση “, λέει ο ξεναγός ο Oztekin.

Ο Mehmet Baysal, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Μαρμαρίδας δήλωσε ότι υπήρχαν επαρκείς πόροι κατά την έγκριση του σχεδίου το 2013, αλλά δεν είχαν την αρμοδιότητα να τους χρησιμοποιήσουν, δεδομένου ότι τα κεφάλαια ανήκαν στην ένωση Δήμων.

Η ονομασία Καμαριανή προέρχεται από το εικόνισμα της Παναγίας που βρέθηκε θαμμένο μέσα σ’ ένα σπίτι της περιοχής Μποσμπουρούμ (Σιβρισάρι) σχεδόν απέναντι από τη Σύμη. Καμαριανή λέγεται είτε γιατί το εικόνισμα βρέθηκε ανάμεσα σε καμάρες ή γιατί ο ναός της είχε καμάρες.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το εμπορικό κέντρο Μαρμαρίδας (MTO) ξεκίνησε το έργο το 2010 με τελικό σκοπό να γίνει επισκέψιμη η εκκλησία για θρησκευτικό τουρισμό ακόμα και για τέλεση γάμων μετά την αποκατάστασή της. Το έργο του νησιού Kameriye έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Μούγλων.

Tην Παναγία την Καμαριανή προσκυνούν με ευλάβεια οι χριστιανοί. Μάλιστα οι Μικρασιάτες της Αλικαρνασσού οικοδόμησαν ναό προς τιμήν της Θεοτόκου Καμαριανής . Την σέβονται και πολλοί μουσουλμάνοι και την προσκυνούν όπως και τον Ταξιάρχη Πανορμίτη Μιχαήλ της Σύμης.

Το νησάκι της Καμαριανής πήρε το όνομά του από το εικόνισμα της Παναγίας της Καμαριανής που προς τιμήν οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού έχτισαν ναό. Αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, ο ναός εγκαταλείφθηκε, αργότερα λεηλατήθηκε και μαζί του χάθηκαν ιερά κειμήλια. Η εικόνα σώθηκε και μετά από περιπέτειες βρέθηκε στην Κάλυμνο, μετά στην Αθήνα και από εκεί στον ναό της Παναγίας Καμαριανής που θεμελιώθηκε από πρόσφυγες στη Νέα Αλικαρνασσό στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.