Κιρκινέζι ή Ανεμογάμης! Το σπάνιο είδος γερακιού που ταξιδεύει από την Αφρική στην Ελλάδα. Γιατί αποτελεί “δείκτη υγείας”

Κιρκινέζι ή Ανεμογάμης! Το σπάνιο είδος γερακιού που ταξιδεύει από την Αφρική στην Ελλάδα. Γιατί αποτελεί “δείκτη υγείας”

Κάθε άνοιξη τα κιρκινέζια ταξιδεύουν 3.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Ελλάδα.

Στην Πελοπόννησο το όνομα του πτηνού είναι Ανεμογάμης! Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια είδη γερακιού, το οποίο απαντάται στην χώρα μας μόλις ο καιρός «ανοίγει».

Τα κιρκινέζια είναι μικρόσωμα -26 με 33 εκατοστά- και έχουν άνοιγμα φτερών έως 72 εκατοστά. Τρώνε έντομα, κυρίως μεγάλα ορθόπτερα, όπως τριζόνια και γρύλλους, ακρίδες και κρεμμυδοφάγους, καθώς και σκαραβαίους και σκαθάρια. Αυτό τα καθιστά πολύτιμα για τους αγρότες, των οποίων οι σοδειές συχνά υποφέρουν από τα συγκεκριμένα ζωύφια.

Μια οικογένεια κιρκινεζιών μπορεί να καταναλώσει μέχρι 160 ακρίδες την ημέρα την περίοδο που αναθρέφει τα μικρά της!

κιρκινέζια, πουλιά, είδος, γεράκι, Ελλάδα

Αρσενικό κιρκινέζι, ένα από τα σπανιότερα είδη γερακιού στην Ελλάδα. Wikimediamtx Commons

Εκτός από τη χώρα μας, τα μεταναστευτικά πουλιά απαντώνται από τα μέσα Φεβρουαρίου ως και τον Σεπτέμβριο στις βόρειες περιοχές της Μεσογείου. Προτιμούν επίπεδες ηπειρωτικές περιοχές με χαμηλή βλάστηση από χόρτα και ημιερημικές ζώνες, χωρίς σχεδόν καθόλου βλάστηση.

Από το φθινόπωρο και μετά ξεχειμωνιάζουν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, με ελάχιστα άτομα να προτιμούν τη νότια Ισπανία και τη νότια Τουρκία. Μεγάλοι πληθυσμοί κιρκινεζιών συγκεντρώνονται στη Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική.

Κατά τη μετανάστευσή τους, τα κιρκινέζια πετούν σε μικρές ομάδες ή σε χαλαρά σμήνη σε υψόμετρα που φτάνουν τα 2.000 μέτρα.

Απειλούμενο είδος

Η συνεχής αριθμητική κάμψη που εμφανίζει το είδος τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, οφείλεται σε τρεις βασικές αιτίες. Αρχικά, ο άνθρωπος καταστρέφει μαζικά τους οικότοπούς του. Δεύτερον, η χρήση εντομοκτόνων περιορίζει πολύ την τροφή του. Και τρίτον, στην Ελλάδα ειδικά, η λαθροθηρία με σκοπό την ταρίχευση είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο.

Το κιρκινέζι χρήζει προστασίας. Τόσο γιατί προστατεύει τις σοδειές των αγροτών, αλλά και διότι θεωρείται ότι ο πληθυσμός τους αποτελεί «δείκτη υγείας» του περιβάλλοντος.

κιρκινέζια, πουλιά, είδος, γεράκι, Ελλάδα

3.000 χιλιόμετρα διανύουν τα Κιρκινέζια κάθε Φεβρουάριο με Απρίλιο για να φτάσουν στη χώρα μας. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Πώς να τα αναγνωρίσετε

Το αρσενικό κιρκινέζι έχει γκριζωπό κεφάλι και βαθύχρωμα καστανή πλάτη. Στην άκρη της ουράς του φέρει μία φαρδιά, σκούρα λωρίδα. Το θηλυκό δεν έχει έντονα χρώματα. Συνήθως το κεφάλι του είναι καφετί με εμφανείς γραμμώσεις, ενώ το πάνω μέρος του έχει χρώμα ζεστό καστανό, λιγότερο κοκκινωπό από του αρσενικού. Η ουρά του είναι ραβδωτή και φέρει μια πιο φαρδιά λωρίδα στην άρκη.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το κιρκινέζι εκ πρώτης όψεως δύσκολα ξεχωρίζει από το βραχοκιρκίνεζο, ένα είδος πολύ πιο κοινό. Παρόλα αυτά, η συμπεριφορά των δύο πτηνών διαφέρει άρδην.

Το κιρκινέζι είναι αποικιακό είδος και τρέφεται κυρίως με έντομα. Τα βραχοκιρκίνεζα ζουν μόνα ή σε ζευγάρια και τρέφονται κυρίως με μικρά θηλαστικά.

κιρκινέζια, πουλιά, είδος, γεράκι, Ελλάδα

Ζευγάρι κιρκινεζιών. Αριστερά το αριστερό, δεξιά το θηλυκό. Wikimediamtx Commons

Αρχική εικόνα: Wikimediamtx Commons

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.