Κιβωτός του Κόσμου. Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση. “Κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβί χωρίς φαγητό και νερό”, καταγγέλλει μητέρα

Κιβωτός του Κόσμου. Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση. “Κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβί χωρίς φαγητό και νερό”, καταγγέλλει μητέρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη σήμερα Δευτέρα (21/11) στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών για κακοποιητικές συμπεριφορές και ασελγείς πράξεις εις βάρος παιδιών σε δομές της “Κιβωτού του Κόσμου” ανά την Ελλάδα.

Η συζήτηση στο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη και της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, θα επικεντρωθεί στη λειτουργία της δομής αλλά και το τι θα συμβεί με τα παιδιά που φιλοξενούνται στην ΜΚΟ.

Τέσσερα άτομα στο “κάδρο”

Στο “κάδρο” των ερευνών έχουν μπει τέσσερα άτομα, τα οποία καταγγέλλονται για κακοποιητικές συμπεριφορές αλλά και ασέλγεια σε βάρος των φιλοξενούμενων παιδιών στην “Κιβωτό του Κόσμου”.

Κατά πληροφορίες, τρία από τα άτομα που κατηγορούνται βρίσκονταν από παιδιά στην “Κιβωτό του Κόσμου” και στη συνέχεια έγιναν εργαζόμενοι ενώ ο τέταρτος είναι ο ίδιος ο ιδρυτής, ο Πατήρ Αντώνιος

Στο στόχαστρο έχουν μπει τα ταξίδια του πατέρα Αντώνιου σε δομές της περιφέρειας όπως σε αυτή της Καλαμάτας αλλά και της Χίου, κατά τα οποία φέρεται να έπαιρνε μαζί του παιδιά από άλλες δομές, χωρίς απαραίτητα να δικαιολογείται η μεταφορά των παιδιών.

Τις επόμενες ημέρες, τα συγκεκριμένα άτομα αναμένεται να κληθούν για κατάθεση ή εξηγήσεις, καθώς η δικογραφία έχει φτάσει πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας.

Η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Χθες Κυριακή (20/11), ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος αποφάσισε να παύσει τον πατέρα Αντώνιο από το να ιερουργεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε:
“Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. “Κιβωτό του Κόσμου”, η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο.

Τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.

Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…

Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη”.

Οι καταγγελίες που έχουν “δει” το φως της δημοσιότητας

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές στην “Κιβωτό του Κόσμου”. Η υπόθεση άρχισε να “ξετυλίγεται” μετά τις καταγγελίες ενός 19χρονου για ασελγείς πράξεις σε βάρος του από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο.

Ένας 17χρονος φίλος του 19χρονου κατήγγειλε την Κυριακή απόπειρα χρηματισμού του προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή του. Ο 17χρονος ισχυρίστηκε πως ο πατήρ Αντώνιος προσπάθησε να δώσει στο παιδί αρκετά χρήματα την επόμενη κιόλας ημέρα μετά από όλα όσο είχε δει για να μην πει τίποτα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο 17χρονος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN:

“Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει. Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά”.

Μία ακόμη μαρτυρία προέρχεται από ένα κορίτσι που έζησε για επτά χρόνια στο παράρτημα της “Κιβωτού του Κόσμου” στη Χίο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ανήλικη υποστηρίζει ότι τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και περιγράφει τα σκληρά χρόνια που φέρεται να βίωσε στην δομή του νησιού:

“Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι”.

Η ανήλικη ανέφερε πως τα παιδιά της “Κιβωτού” ζούσαν αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία και, πολλές φορές, τους απαγόρευαν να μιλούν ακόμη και μεταξύ τους. “Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε”, κατέθεσε η ανήλικη.

Μητέρα, τα παιδιά της οποίας φιλοξενούνταν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, κατήγγειλε επίσης κακοποίηση δύο εξ αυτών αλλά και “κύκλωμα υιοθεσιών”. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Δυστυχώς ήταν και τα δικά μου παιδιά στην “Κιβωτό”, φοβάμαι κιόλας να πω το οτιδήποτε… Δυστυχώς έχει κακοποιηθεί και το δικό μου παιδί το μεγάλο, ο γιος μου που είναι 15 χρονών. Πριν από κάποιους μήνες, γιατί βασικά εγώ τα παιδιά τα πήρα τώρα. Γνωρίζανε φυσικά ότι τα παιδιά κακοποιούνται και είχαν γίνει διαφορά περιστατικά και ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν ενήμερος.

O γιος μου ο μικρός τώρα είναι εννιά, όταν ήταν στο Βόλο, απ’ ότι μου είπε το παιδί και έχω δώσει και φωτογραφίες στον Συνήγορο του Πολίτη, τους έχω στείλει δηλαδή και υλικό. Κλείδωναν το παιδί μέσα και όχι μόνο το δικό μου το παιδί, απλά δυστυχώς ήταν και το δικό μου παιδί μέσα σε όλο αυτό. Κλείδωναν τα παιδιά μέσα σε κλουβί χωρίς φαγητό, χωρίς νερό όλη την ημέρα και το άφηναν εκεί για τιμωρία. Για παραδειγματισμό. Δηλαδή ζούμε σε συνθήκες μεσαίωνα. Και όμως υπάρχουν φωτογραφίες από το κλουβί αυτό, διότι εγώ πήγα στο Βόλο. Αν μάθουν ότι εγώ μίλησα…”.

Σε ανακοίνωση της το Σάββατο (19/11), η “Κιβωτός του Κόσμου” έκανε λόγο για “παντελώς ψευδείς καταγγελίες και συκοφαντίες”, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε: “Είναι αποτρόπαιο είναι ανατριχιαστικό να φανταστεί κανείς ότι αυτά που καταγγέλλονται μπορεί να συνέβαιναν, όμως δεν είναι δουλειά δικιά μας να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πριν η Δικαιοσύνη και η έρευνα αξιολογήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης”.

Ένταση στην “Κιβωτό του Κόσμου” στον Κολωνό

Την ίδια στιγμή, ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Δευτέρας (21/11) στη δομή της “Κιβωτού του Κόσμου” στον Κολωνό, όταν κάποιοι γονείς με καταγωγή από τη Συρία εισέβαλλαν στον χώρο “ζητώντας τα παιδιά τους πίσω”.

Όπως μετέδωσε το OPEN, οι γονείς έσπασαν την πόρτα για να μπουν, ενώ στη συνέχεια εξήλθαν. Μαζί με τους γονείς, που κρατούσαν στα χέρια τους έναν φάκελο με φωτογραφίες των παιδιών, ήταν και ένας άνδρας, ο οποίος συστήθηκε ως ο γενικός γραμματέας της κοινότητας Σύρων.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu