Από το φόβο των πειρατικών επιδρομών ο Εμπορειός όπως και οι άλλοι παραθαλάσσιοι οικισμοί της Χίου εγκαταλείφθηκαν και οι κάτοικοι κλείστηκαν σε χωριά κάστρα, τα Μεσαιωνικά καστροχώρια της Νότιας Χίου.

Οι βίγλες (παρατηρητήρια), σε ψηλά σημεία κατά μήκος των ακτών που συνδέονταν οπτικά μεταξύ τους εντάχτηκαν στην οχυρωματική άμυνα του νησιού, που οργανώθηκε για την αντιμετώπισή τους. Ο βιγλάτορας, αν εμφανιζόταν πειρατές στη θάλασσα, με φρυκτωρία (σήμα με άναμμα φωτιάς) μετέδιδε το μήνυμα και λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα.

Σ’ αυτό το σημείο κατά την παράδοση κατέφευγαν οι πειρατές, για να είναι αόρατοι και να εξορμούν αιφνιδιαστικά. Αερολήψη © Konstantinos Mil. Anagnostou – chiosphotos.

Με την ιστορία αυτών των χρόνων συνδέεται και το Κλεφτολίμανο, ένας μικρός κρυμμένος ορμίσκος, αριστερά της εξόδου από τον κόλπο του Εμπορειού, με στενό πλαϊνό άνοιγμα, δυσδιάκριτο για όσους δεν το γνωρίζουν. Σ’ αυτό κατά την παράδοση κατέφευγαν οι πειρατές, για να είναι αόρατοι και να εξορμούν αιφνιδιαστικά. Εκεί κρύβονταν και τα αμυντικά καράβια, όταν τους κυνηγούσαν ή ήθελαν να επιτεθούν σε περίπτωση που πειρατικά έμπαιναν στο λιμάνι.

Δείτε από ψηλά το Κλεφτολίμανο στο βίντεο drone του συνεργάτη μας Κωνσταντίνου Αναγνώστου :

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Άγνωστη Ελλάδα. Το «Γιβραλτάρ» του Αιγαίου με τον εντυπωσιακό μονόλιθο. Το νησί που δημιούργησε ο Απόλλωνας για να προστατευτούν οι Αργοναύτες …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here