Κομμουνιστικές αποικίες στο διάστημα! Όταν σοβιετική ουτοπία και επιστημονική φαντασία συναντήθηκαν στο φεγγάρι τη δεκαετία του ΄60

Κομμουνιστικές αποικίες στο διάστημα! Όταν σοβιετική ουτοπία και επιστημονική φαντασία συναντήθηκαν στο φεγγάρι τη δεκαετία του ΄60
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, Σοβιετικοί και Αμερικανοί αναμετρήθηκαν παντού. Στα οπλικά συστήματα, στις πολιτικές σφαίρες επιρροής σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και στο διάστημα.
Το φεγγάρι έγινε ξαφνικά  το νέο πεδίο ανταγωνισμού και η κούρσα για την κατάκτησή του, οδήγησε σε ακραίους σχεδιασμούς.
11

Σοβιετικός αστροναύτης σε διαστημικές περιπέτειες.

Σκοπός φυσικά και των δυο ήταν η πρωτιά. Έως το 1962, οι Σοβιετικοί διατηρούσαν σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τη Δύση και αυτή η υπεροχή επηρέασε τον τρόπο που είδαν οι καλλιτέχνες την επικράτηση της Ρωσίας στο διάστημα.

2

Η Σοβιετική Ένωση στο διάστημα…

Είτε από υπερβολή , είτε από προπαγανδιστική ματιά, ζωγράφοι, σχεδιαστές και μακετίστες οραματίστηκαν μια κομμουνιστική ουτοπία στο διάστημα. Έφτασαν σε τέτοιο σημείο που δεν περιορίστηκαν στη Σελήνη, αλλά αποτύπωσαν στο χαρτί την Σοβιετική επικράτηση και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος!

5

Σοβιετική ουτοπία και επιστημονική φαντασία. Συναντήθηκαν στο διάστημα τη δεκαετία του 60.

Το 1965 ο σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος αλλά και συγγραφέας, Pavel Klushantsev, δημοσίευσε ένα βιβλίο-οδηγό για παιδιά σχετικά με τη ζωή στο διάστημα. Το όνομα του βιβλίου ήταν «Σταθμός Φεγγάρι» (Stantsiia Luna). Τα παιδιά της Σοβιετικής Ένωσης της δεκαετίας του 1960 δεν ονειρεύονταν να γίνουν γιατροί και δικηγόροι, αλλά κοσμοναύτες.

7

Τα παιδιά της Σοβιετικής Ένωσης της δεκαετίας του 1960 δεν ονειρεύονταν να γίνουν γιατροί και δικηγόροι, αλλά κοσμοναύτες.

Στρατιωτικές βάσεις σε άλλους πλανήτες, φαντάστηκε ο ζωγράφος Andrei Sokolov, στα μέσα της δεκαετίας του ’60. «Η δραστηριότητά μας επεκτείνεται πια πέρα από τη Γη και είμαστε αναγκασμένοι να σκεφτόμαστε με νέο τρόπο. Οι συνηθισμένες έννοιες της ανθρωπότητας έχουν ανατραπεί μετά τα ταξίδια μας στο διάστημα», συνήθιζε να λέει.

Ο Sokolov ζητούσε από τους κοσμοναύτες να πάρουν κάποια από τα σκίτσα του στο διάστημα και να κάνουν «διορθωτικές» αλλαγές, όπου ήταν απαραίτητο.

8

Μια εικόνα από σοβιετικές πόλεις στη Σελήνη.

Το περιοδικό «Τεχνολογία για τη νεολαία» (Tekhnika Molodezhi) εκδόθηκε στη Ρωσία το 1933 και άσκησε, ίσως, τη μεγαλύτερη επιρροή στην τέχνη της εποχής. Συνάρπαζε μικρούς και μεγάλους καθώς απεικόνιζε εξερευνήσεις στο βυθό της θάλασσας, αυτοκίνητα-πυραύλους και εκατοντάδες αποστολές στη σελήνη!

soviet space 1

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Αυτή η φωτογραφία δεν είναι διαφημιστική! «Ο εργάτης και η επιστάτρια» είναι μια αυθεντική στιγμή σε εργοστάσιο της ΕΣΣΔ. Ένας δυτικός φωτογράφος απαθανατίζει τη γυναικεία εργασία στη εποχή του Στάλιν… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.